Εκκλησία

Παρασκήνιο και επαφές για το ουκρανικό - Συναντήσεις Βαρθολομαίου & Ιλαρίωνα

Όσο πλησιάζουμε προς την επέτειο του ενός χρόνου από την “Σύνοδο ενοποίησης” του Κιέβου (15/12/2018) οι ζυμώσεις σχετικά με την αναγνώριση της νέας εκκλησίας συνεχίζονται. Τα στρατόπεδα σε γενικές γραμμές είναι διαμορφωμένα.

Πάντως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με εκπροσώπους των εκκλησιών της Ιερουσαλήμ και της Κύπρου. Δύο δηλαδή Εκκλησιών που έχουν κρατήσει αποστάσεις από τις κινήσεις του. Ιδίως δε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φαίνεται να γέρνει περισσότερο προς τηνρωσική πλευρά δεδομένης και της πρόσφατης πρότασης για Πανορθόδοξη στην Ιορδανία.

Με αφορμή, λοιπόν, την θρονική εορτή του Αγίου Ανδρεόυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχτηκε στο Φανάρι στις 29 και 30 Νοεμβρίου, τους Ιεράρχες ορισμένων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Μεταξύ των ιεραρχών που βρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και συλλειτούργησαν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ήταν όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος, επίσκοποι των Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας και της Ελλάδας. Επίσης, εκπρόσωπος της μερικώς αναγνωρισμένης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (PCU), Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος, συμμετείχε στην λειτουργια.

Στις 29 Νοεμβρίου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχτηκε στην οικία του εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ και της Κύπρου - τον Αρχιεπίσκοπο Σεβαστείας Θεοδοσίο και τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειο. Αν και αυτοί οι ιεράρχες έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία της γιορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και οι δύο δεν συλλειτούργησαν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Θεόδωρο (καθώς και τον εκπρόσωπος της PCU, Αρχιεπίσκοπο Ευστράτιο). Ούτε το Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ ούτε η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν αναγνωρίσει την κανονικότητα της PCU και πολλοί από τους ιεράρχες αυτών των Εκκλησιών επικρίνουν τις αποφάσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να χορηγήσουν αυτοκεφαλία στη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.

Από την άλλη πλευρά το Νο2 του ρωσικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τους επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Τσεχικών Χωρών και της Σλοβακίας και της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η συνάντηση του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα με τον Μητροπολίτη Τσεχίας και τη Σλοβακίας Ροστόσλαβ διεξήχθη σε θερμό κλίμα και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Τσεχικών Χωρών και της Σλοβακίας συζητώντας τρόπους και προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, πνευματική εκπαίδευση και ορθόδοξο προσκύνημα.

Την επόμενη μέρα, 30 Νοεμβρίου, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων έφτασε στη Βαρσοβία. Στο κτίριο της Μητρόπολης Βαρσοβίας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Σάββα. Κατά τη διάρκεια μιας μακράς συζήτησης που διεξήχθη σε ένα εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα προβλήματα των διορθόδοξων σχέσεων και τις προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Οι ενορίες στο Κίεβο

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σε διπλωματικό εκκλησιαστικό επίπεδο, ένα χρόνο μετά την Σύνοδο του Κιέβου , οι φορείς της νέας εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU), παρά τις προσπάθειες της επίσημης προπαγάνδας, έχουν γεμίσει, βίαια ή μη, λιγότερο από το 1% όλων των ενοριών της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ( UOC), τουλάχιστον όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος του UOC.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, δήλωσε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν δημιουργήθηκε το OCU, κατασχέθηκαν περίπου 100 ναοί του UOC, 220 εκκλησίες του επανεγγράφθηκαν παράνομα και γύρω στις 78 άλλαξαν οικειοθελώς, κάτι που αντικατοπτρίζει λιγότερο από το 1% του συνόλου των πάνω από 12.000 ενοριών της UOC, και αυτό περιλαμβάνει αρκετές ενορίες που από τότε έχουν επιστρέψει στην κανονική Εκκλησία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...