Εκκλησία

Η Ρωσική Εκκλησία λέει ΟΧΙ σε Πανορθόδοξη με πρωτοβουλία Βαρθολομαίου για το ουκρανικό

“Οποιαδήποτε σύσκεψη θα συγκληθεί από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης θα στοχεύσει στη νομιμοποίηση των πράξεών του στην Ουκρανία, με την οποία δεν συμφωνεί η Ρωσική Εκκλησία” , δήλωσε σήμερα Σάββατο ο Μητροπολίτης Βολοκολαμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας .

«Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ αποφασισμένος να υπερασπιστεί το δικαίωμά του, το οποίο έχει αναθέσει στον εαυτό του - να συγκαλεί πανορθόδοξες συναντήσεις. Αλλά σε μια κατάσταση όπου ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι ο ένοχος της αντιπαράθεσης και του σχίσματος, κάθε συνάντηση που συγκαλεί αναπόφευκτα θα στοχεύει να νομιμοποιήσουμε τις ενέργειές του και δεν συμφωνούμε ακριβώς με τις πράξεις του στην Ουκρανία", δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίων στον αέρα του προγράμματος" Εκκλησία και Ειρήνη "στο κανάλι "Ρωσία 24" .

Από αυτή την άποψη, βρήκε χρήσιμη την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ ', ο οποίος στις 21 Νοεμβρίου κάλεσε όλους τους προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών να συγκεντρωθούν στην Ιορδανία για να συζητήσουν θέματα διατήρησης της πανορθόδοξης ενότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ