Το Βατικανό ζητά τη συμφιλίωση στην Ουκρανία και ελπίζει ότι με την έλευση της νέας κυβέρνησης, η θρησκευτική κατάσταση στη χώρα θα αλλάξει προς το καλύτερο.
Η πολιτική συγκράτησης και ουδετερότητας του Βατικανού στην Ουκρανία αποκλίνει από τη θέση των Ουνι΄τών (UGCC) που υπάγονται στη Ρώμη, η οποία από την αρχή "προσχώρησε σταθερά στη φιλοδυτική πλευρά της εσωτερικής σύγκρουσης της Ουκρανίας". Αυτό αναφέρεται στο υλικό για τη θρησκευτική κατάσταση στην Ουκρανία, το οποίο δημοσιεύθηκε από την επίσημη αμερικανική εφημερίδα για τις διεθνείς υποθέσεις των ΗΠΑ και την εξωτερική πολιτική των εξωτερικών υποθέσεων, σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων.
Οι συντάκτες του άρθρου υπογραμμίζουν ότι από την αρχή της εσωτερικής και στη συνέχεια της θρησκευτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, το Βατικανό κάλεσε τους Ουκρανούς Καθολικούς να παραμείνουν μακριά από την πολιτική και να μην παρεμβαίνουν στον «ορθόδοξο πόλεμο».
Παράλληλα, ο Πάπας Φραγκίσκος προσπαθεί να «προσδώσει συγκράτηση σε εκείνους στους οποίους έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουκρανία, δηλαδή στους ηγέτες του UGCC», και απορρίπτει την «αντιπαράθεση του Σεβτσούκ (επικεφαλής των Ουνιτών) "Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συμφιλίωση και ενότητα όχι μόνο μεταξύ αδέλφων Καθολικών, αλλά και μεταξύ Καθολικών και των Ορθοδόξων αδελφών ".
Οι συγγραφείς του άρθρου σημειώνουν ότι ο ποντίφικας, ο οποίος δεν θέλει να πάρει μέρος στην ουκρανική εκκλησιαστική σύγκρουση και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις τόσο με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης όσο και με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δέχθηκε θετικά την έκκληση για διάλογο με την οποία ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας V.Zelensky απευθύνθηκε στους ουκρανούς θρησκευτικούς ηγέτες
Τονίζεται επίσης ότι η πλειονότητα των Ουκρανών είναι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και "πολλοί Ορθόδοξοι δεν αισθάνονται υποχρεωμένοι να δηλώνουν μέλη μιας συγκεκριμένης εκκλησίας", κάτι που οι προηγούμενες ουκρανικές αρχές τους ανάγκασαν.
"Η ουδέτερη γραμμή του Πάπα προς την Ουκρανία είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς η καθολική θεωρία και η διπλωματία του Βατικανού απέκλιναν από τις προτιμήσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου (...) Σύμφωνα με το Βατικανό, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν υπερβολικά στρατιωτική και αγνόησε τα οφέλη της ειρηνικής διπλωματίας. Σε γενικές γραμμές, η Αγία Έδρα ανησυχεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάψει να ασκούν τη σημαντική ηθική τους επιρροή ως χώρα που πρέπει να επιδιώξει να συμφιλιώσει, να προωθήσει τη φιλελεύθερη τάξη και την περαιτέρω ειρήνη, επιλέγοντας αντιπαραγωγική εχθρότητα” αναφέρεται.
Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν και ερωτήματα για το τι θα κάνει το Φανάρι, το οποίο από την μία ακολουθεί πιστά την αμερικανική γραμμή, αλλά από την άλλη έχει χτίσει τα τελευταία κυρίως χρόνια μια αγαστή σχέση με το Βατικανό.
Όσον αφορά πάντως τις εξελίξεις στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αρχιεπισκοπή Ρωσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη (Ρωσική εξαρχεια), το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας δεν ήταν το επιθυμητό για τους Ρώσους.
Περίπου το 58% των μελών της Γενικής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Ρωσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη ψήφισαν να ενταχθούν στο Πατριαρχείο Μόσχας. Ωστόσο, η αντίστοιχη απόφαση δεν ελήφθη, δεδομένου ότι χρειάζονται τα δύο τρίτα των ψήφων για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την αρχιεπισκοπή, υπερ ψήφισαν 104 άτομα και 75 εναντίον.
"Σύμφωνα με το καταστατικό, αυτό δεν αρκεί, οπότε θα συνεχίσουμε να το δουλεύουμε. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, θα συγκεντρωθεί ο κλήρος και θα συζητήσουμε αυτό το ζήτημα », δήλωσε ο προκαθήμενος που συμμετείχε στην ψηφοφορία.
Από πλευράς ρωσικού Πατριαρχείου ο π.Νικολάι Μπαλάσοφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου Μόσχας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης στο πρακτορείο RIA Novosti, σημείωσε ότι «οι περισσότεροι αντιπρόσωποι εξέφρασαν τη θέλησή τους να επανενωθούν με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά τα δύο τρίτα των ψήφων που απαιτούνται από τον καταστατικό Χάρτη της Αρχιεπισκοπής δεν συμπληρώθηκαν.»
"Τώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης και οι κληρικοί του, καθώς και οι ενοριακές συνελεύσεις των αντίστοιχων κοινοτήτων, θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειές τους. Η Ρωσική Εκκλησία είναι έτοιμη για περαιτέρω διάλογο μαζί τους ", δήλωσε ο Μπαλασόφ.
"Όσοι από αυτούς θα απευθύνονται στη Ρωσική Εκκλησία με αίτημα να τους δεχτούν, θα γίνουν δεκτοί", δήλωσε ο ιερέας το Σάββατο το απόγευμα.
Η Αρχιεπισκοπή Ρωσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη (Ρωσική εξάρχεια) με κέντρο στο Παρίσι δημιουργήθηκε με βάση τις ρωσικές μεταναστευτικές ενορίες μετά την Επανάσταση του 1917. Από τη δεκαετία του 1930 διοικείται από την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο το Νοέμβριο του 2018 η Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη πήρε μια μονομερή απόφαση να απομακρύνει τον επικεφαλής και πρότεινε στους κληρικούς και τους πιστούς να μετακινηθούν υπό τη διοίκηση τοπικών Ελλήνων επισκόπων (Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ). Η Αρχιεπισκοπή δεν έχει συμφωνήσει με αυτήν την απόφαση και σήμερα συζητά για παραλλαγές.
Η Αρχιεπισκοπή έχει 65 ενορίες, 11 εκκλησίες, δύο μοναστήρια και επτά ερημητήρια στη Γαλλία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 ιερείς και 30 διάκονοι .