Αθλητισμός

Μέχρι τεχνητό φεγγάρι κατασκευάζουν οι Σαουδάραβες για να πάρουν το Μουντιάλ του 2030 από κοινού με Ελλάδα και Αίγυπτο

Όπως αναφέρει το insidefutbol.com, το πρωτοφανές σενάριο που θέλει την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, με τη συνδρομή της Ελλάδας, να επεξεργάζονται ένα κοινό σχέδιο υποψηφιότητας για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 έσκασε στη βορειοαφρικανική χώρα, αλλά και στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που στην Ελλάδα αντιμετώπιζε αβεβαιότητα.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Θα μπορούσε ένα τόσο φιλόδοξο ποδοσφαιρικό σχέδιο να καρποφορήσει; Είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτή τη φάση, ωστόσο, στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι πιστεύουν ότι μπορεί, βάζοντας στο τραπέζι και την Ελλάδα, προκειμένου να υλοποιηθεί το εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε τρεις διαφορετικές ηπείρους (Ευρώπη, Αφρική, Ασία).

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις δύο χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και η στρατηγική γεωγραφική της θέση, την καθιστούν απαραίτητη δύναμη στο σχεδιασμό για τη συγκεκριμένη συνυποψηφιότητα.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα φιλόδοξο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κατάρ, σε μια προσπάθεια η χώρα της Μέσης Ανατολής να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της στην περιοχή, ως ανερχόμενη αθλητική δύναμη, δημιουργώντας εμπορικά και περαιτέρω οφέλη από ένα τέτοιο πρωτοφανές επίπεδο οργάνωσης.

Στη Σαουδική Αραβία, μάλιστα, τονίστηκε ότι η κοινή παρουσία της Αιγύπτου και της Ελλάδας θα επιτρέψει στη FIFA να ξεπεράσει κάθε δισταγμό να αναθέσει το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τουρνουά σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.


Παράλληλα, λαμβάνονται αποφάσεις για συνυποψήφιους που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον ιβηρικό άξονα (Ισπανία-Πορτογαλία), τη λατινοαμερικανική "συμμαχία" (Αργεντινή-Χιλή-Ουρουγουάη-Παραγουάη), αλλά και τη βαλκανική πρόθεση που εκφράζεται από Ρουμανία-Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σαουδική Αραβία προκαλεί εντύπωση στον ευρύτερο κόσμο, γεγονός που αποτυπώνεται στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα, καθώς και στην παρουσία του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, στη Γαλλία και την Ελλάδα.

Κάτι ανάλογο έχει κάνει και η Αίγυπτος, με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και τους αρχηγούς των αραβικών κρατών.

Οι δύο χώρες προχωρούν στη δημιουργία νέων αθλητικών και μη έργων, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν περαιτέρω τις υποδομές τους, προετοιμάζοντας τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια για τη "Γραμμή", την πρώτη κάθετη πόλη χωρίς αυτοκίνητα, μια επιχειρηματική ζώνη 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Έχει επίσης δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο από έναν ουρανοξύστη 500 μέτρων με ανακλαστική επένδυση. Θα είναι μια φουτουριστική πόλη με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ιπτάμενα drones που θα αντικαταστήσουν τα ταξί, ακόμα και την ύπαρξη τεχνητού φεγγαριού.


Όσον αφορά την Αίγυπτο, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Ashraf Sobhi, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο στην αναβαθμισμένη πόλη El Alamein.

"Αυτό είναι ένα θέμα που εξετάζεται και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις που ανέλαβε η Αίγυπτος, είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε το σχέδιο και να δούμε τι προοπτική υπάρχει.

"Η χώρα μας έχει τις δυνατότητες για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά είναι κάτι που πρέπει πρώτα να εξεταστεί".

Ο κ. Sobhi φέρεται να έχει ήδη συζητήσει με τον Σαουδάραβα ομόλογό του για θέματα που αφορούν την αθλητική σύνδεση των δύο χωρών, με μακρινό ορίζοντα μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η βορειοαφρικανική χώρα έχει διοργανώσει σειρά αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και χάντμπολ.

Το θέμα της κοινής υποψηφιότητας της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 συζητήθηκε στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της UEFA, Aleksander Ceferin.

Για την υποβολή της κοινής υποψηφιότητας είναι απαραίτητη η υποστήριξη της UEFA, καθώς και των άλλων συνομοσπονδιών στις οποίες ανήκουν η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.

Η Αίγυπτος αναφέρει ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών για τη διευθέτηση όλων των απαραίτητων λεπτομερειών. Μάλιστα, το κλίμα ήταν εξαιρετικό και το έδαφος για περαιτέρω δράση φαίνεται ευνοϊκό.

Η προσφορά αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.





 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ