Αθλητισμός

Τρία σκάφη διεκδικούν την πρωτιά στον "54ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου"

Ο Αφανής Ναύτης και οι δεκάδες Ανδριώτες που κατέβηκαν για αυτό τον λόγο στο λιμάνι του Νειμποριού αποχαιρέτησαν σήμερα το πρωί τα σκάφη του «54ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής», τα οποία χάραξαν ρότα για την τελευταία ιστιοδρομία του ιστορικού αγώνα. Πρόκειται για την κούρσα που θα κρίνει τους νικητές καθώς στην κατηγορία των αγωνιστικών τα τρία σκάφη που προηγούνται βρίσκονται… μία ανάσα το ένα από το άλλο.  

Η ατμόσφαιρα από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα (29/8) στη γραφική Χώρα της Άνδρου θύμιζε γιορτή. Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας του νησιού, τον οποίον «θεμελίωσε» το 1967 ο Ιωάννης Β. Γουλανδρής, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κατοίκων της. Άνθρωποι της θάλασσας και οι ίδιοι υποδέχονται με μεγάλη χαρά τους ιστιοπλόους ενώ σε πολλά σκάφη αγωνίζονται και Ανδριώτες. Εξάλλου, η Υδρούσα των Κυκλάδων» οφείλει, κατά μεγάλο μέρος, την ευμάρεια των κατοίκων της στο υγρό στοιχείο.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας της Άνδρου έχει χαρακτηριστεί ως «thetoughestrace», και κάθε χρόνο επιβεβαιώνει τη φήμη του. Οι ιστιοδρομίες του είναι κούρσες της… αδρεναλίνης. Τη μια χρονιά μπορεί οι ιστιοπλόοι να «παλεύουν» με πολλά μποφόρ και την επόμενη να ψάχνουν τη ρέφλα (ασθενής τοπικός άνεμος» για να φτάσουν στον τερματισμό. Και η εφετινή διοργάνωση δεν υπήρξε εξαίρεση. 

Στην πρώτη ιστιοδρομία, οι εναλλαγές των ανέμων και, στη συνέχεια, η μπουνάτσα ώθησε τους αγωνιζόμενους να επιστρατεύσουν γνώσεις, υπομονή και επιμονή. Τα δύο μεγάλα σκάφη του αγώνα, το «BULLETTOTAL» και το «OPTIMUM 3 SamosSteamship» αγωνίστηκαν πλώρη με πλώρη για το Line Honors. Τελικά το κατέκτησε το πρώτο ενώ το δεύτερο ήταν ο μεγάλος νικητής της πρώτης ιστιοδρομίας καθώς πρώτευσε στη γενική κατάταξη των Performance. Την τριάδα στα αγωνιστικά σκάφη συμπλήρωσε το ιστιοφόρο των ολυμπιονικών Τάκη Μάντη – Παύλου Καγιαλή «VELOS Eurobank Private Bank Luxembourg». 

«Ήταν μία δύσκολη κούρσα με πολλές αλλαγές καθώς δεν υπήρχε σε κάποια σημεία αέρας. Δώσαμε μεγάλη μάχη για να καταφέρουμε να τερματίσουμε πρώτοι και τα καταφέραμε, με ελάχιστη διαφορά. Ο συναγωνισμός ήταν μέχρι τα τελευταία μέτρα. Περιμένουμε τη δεύτερη κούρσα για να δούμε πως θα διαμορφωθεί η βαθμολογία», δήλωσε ο ολυμπιονίκης Δημήτρης Δεληγιάννης, συγκυβερνήτης του «BULLET TOTAL». 

Το πλήρωμα του «OPTIMUM 3 Samos Steamship», στο οποίο η παλιά γενιά της ομάδας συνδυάζεται με τη νέα, πρώτευσε στη γενική κατάταξη των Performance. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για ακόμα μία χρονιά βρισκόμαστε στον αγώνα της Άνδρου. Για εμάς τους ιστιοπλόους είναι μια διοργάνωση – πρόκληση γιατί οι συνθήκες είναι πάντα απαιτητικές. Αυτή τη φορά είχαμε πολλές δυσκολίες κοντά στην Άνδρο και μέχρι τον τερματισμό όπου έπειτα από την κούραση όλης της ημέρας έπρεπε να κάνουμε συνεχώς αλλαγές πανιών προκειμένου να υπερισχύσουμε στην μάχη του Line Honors με το άλλο 52άρι σκάφος. Μπορεί να χάσαμε την κανονιά αλλά το αποτέλεσμα στη γενική κατάταξη δικαιώνει την προσπάθεια του πληρώματος», υπογράμμισε ο Χάρης Μαυρογεώργης, εκ των κυβερνητών του «OPTIMUM 3 SamosSteamship».  

Οι ολυμπιονίκες Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής, οι οποίοι, ψς ζευγάρι, ολοκλήρωσαν την ολυμπιακή καριέρα τους στην κατηγορία των 470 βρέθηκαν, ύστερα από το Τόκιο, και πάλι σε αγωνιστικούς ρυθμούς. «Η πρώτη ιστιοδρομία του αγώνα ήταν για τα γρήγορα σκάφη. Τα πιο αργά δεν πρόλαβαν τον αέρα. Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στους τρεις πρώτους», τόνισε ο Παύλος Καγιαλής, συγκυβερνήτης στο ιστιοφόρο «VELOS Eurobank Private Bank Luxembourg».  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ