Αθλητισμός
Ενημερώθηκε στις:

H βόμβα της ΕΕΑ να υποβιβασθούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης- Ο Ζαγοράκης και η πρώτη εσωκομματική κρίση της ΝΔ

Πέρα από τη «μάχη» που δίνουν οι ομάδες με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, το θέμα φαίνεται να παίρνει και πολιτική διάσταση μετά και την ανακοίνωση του Θοδωρή Ζαγοράκη στην οποία απειλεί με ανεξαρτητοποίησή του από τη Νέα Δημοκρατίας σε περίπτωση τελικά υλοποιηθεί η εισήγηση της Επιτροπής. Η «βόμβα» έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης με τα θραύσματα να προκαλούν την πρώτη εσωκομματική κρίση που εκφράστηκε με την ανακοίνωση-απειλή του ευρωβουλευτή της Θεόδωρου Ζαγοράκη με τη μορφή τελεσιγράφου αλλά και με σοβαρές αιχμές κατά του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Η κυβέρνηση βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από τις «πολεμικές» ανακοινώσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Ωστόσο ο μεγάλος φόβος είναι η πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι οπαδοί των αντιμαχόμενων πλευρών στους βουλευτές που θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα αντιδράσεων και δηλώσεων.

Η δήλωση του κ. Ζαγοράκη:

«Η σημερινή εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι εξοργιστική, καταδικαστέα και πρωτοφανής στα αθλητικά χρονικά. Αποτελεί προϊόν σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ΠΑΕ και αδικούν κατάφωρα τόσο τον ΠΑΟΚ όσο και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πόρισμα της Επιτροπής είναι νομικά αβάσιμο. Δυστυχώς και ίδια η σύνθεση της Επιτροπής εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα για την όλη διαδικασία.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων φιλάθλων και εξευτελίζει όσους υπηρετήσαμε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επειδή δεν έχω μάθει στη ζωή μου να μασάω τα λόγια μου και να κρύβομαι, δηλώνω ευθαρσώς:

Το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία. Υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτοί που όρισαν την συγκεκριμένη Επιτροπή.

Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη φαρσοκωμωδία. Εάν αυτό δεν γίνει, εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεσμεύομαι ότι θα δώσω τον αγώνα μου με όλες τις δυνάμεις που έχω για την δικαίωση του ΠΑΟΚ, απ’ όπου και όπου χρειαστεί».

«Επίθεση» από τον Ολυμπιακό
Λίγο μετά την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο Ολυμπιακός εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ιβάν Σαββίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη. 

Οι ερυθρόλευκοι σχολιάζοντας το τιτίβισμα του για το πόρισμα της ΕΕΑ τονίζουν ότι ο υφυπουργός «φοβούμενος το δήθεν πολιτικό κόστος από τις αστείες απειλές και εκβιασμούς των μέσων και των ανθρώπων του Ιβάν Σαββίδη, ζήτησε ουσιαστικά από τους Έλληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν το νόμο».

Η σχετική ανακοίνωση καταλήγει με τους Πειραιώτες να απευθύνονται στην Κυβέρνηση καλώντας την να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Τι θα γίνει από δω και πέρα
Συγκεκριμένα, η ΕΕΑ, εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με ψήφους 3-2 και ανακαλεί το πιστοποιητικό συμμετοχής του Δικεφάλου για πολυιδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιο.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΑ:

Ορθή επανάληψη της από 12.12.2019 απόφασης της Επιτροπής, ως προς το υπόλοιπο της εγγυητικής επιστολής της ΚΑΕ ΚΟΡΟΙΒΟΣ.

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

α) ΠΑΕ “Α.Ο. ΞΑΝΘΗ”, για παραβίαση των άρθρων 69 παρ.παρ. 3, 6, 9, 12 ν.2725/1999 και 77Α παρ.παρ. 3, 5, 6 ν.2725/1999 και “ΠΑΟΚ” για παραβίαση του άρθρου 69 παρ.παρ. 9, 12 ν.2725/1999 .

(1) Η Επιτροπή δέχεται:

- Κατά πλειοψηφία (4/1), ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ.3, 12 του ν. 2725/1999.

- Ομόφωνα, ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 77Α παρ 3, 5, 6 του ν. 2725/1999.

(2) Οι παραβάσεις χαρακτηρίζονται, κατά πλειοψηφία (3/2), ως «Βαρείες».

Η Επιτροπή:

(3) Ανακαλεί, κατά πλειοψηφία (3/2), το χορηγηθέν πιστοποιητικό συμμετοχής, θεωρουμένου ως μηδέποτε εκδοθέντος και συνεπώς η ανάκληση αναφέρεται στον χρόνο έκδοσής του, δεδομένου ότι η παραβατική συμπεριφορά της ΠΑΕ υπήρχε κατά τον χρόνο έκδοσης, χωρίς να είναι γνωστή στην Ε.Ε.Α.

(4) Διαβιβάζει την απόφαση ως «Έκθεση» και ως «Πόρισμα» στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.

(5) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 100.000 Ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.

(6) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά το άρθρο 69 παρ.13 του ν.2725/1999, καθώς και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

β) Η Επιτροπή:
(1) Δέχεται, κατά πλειοψηφία (4/1), ότι οι ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέλεσαν τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως «Βαρείες».

(2) Διαβιβάζει την απόφαση ως «’Έκθεση» στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής.

(3) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 13 του ν. 2725/1999.

(4) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 300.000 Ευρώ σε έκαστη ΠΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.

Ακρόαση ΚΑΕ ΑΕΚ ενόψει του άρθρου 77Α παρ.6 του ν.2725/1999 και της παραβίασης της διάταξης του άρθρου 78 παρ.1 του ν.2725/1999.
ΥΠΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικόλαος Τζουλάκης

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισήγηση σε καμία περίπτωση δεν συνιστά απόφαση, άρα δεν προκύπτει οριστικός υποβιβασμός των δύο ομάδων. Πλέον, όπως μεταδίδει το sportdog.gr, ο λόγος περνάει πλέον  στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super League, όπου θα κριθεί το μέλλον των δύο ΠΑΕ, ενώ εάν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, οι δύο ομάδες αναμένεται να προσφύγουν και στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, με τον αναπληρωτή τομεάρχη για θέματα Αθλητισμού Γ. Μπουρνού να τονίζει πως η εισήγηση έρχεται «σε μια περίοδο υπέρμετρης έντασης και βίας στους αθλητικούς χώρους, έρχεται να διχάσει και να τραυματίσει ακόμα περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Καθοριστική στο διχαστικό αυτό κλίμα ήταν η παρέμβαση του υφυπουργού αθλητισμού με την αντικατάσταση μελών της επιτροπής μεσούσης της διαδικασίας. Μια παρέμβαση που δικαιολογημένα γεννά αμφιβολίες και υποψίες και θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ελληνικό αθλητισμό».

Οργή στην Τούμπα
Η είδηση πάντως, που έγινε γνωστή λίγα λεπτά μετά τη σέντρα στην Τούμπα στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Βόλο... πάγωσε το γήπεδο. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν συνθήματα κυρίως κατά του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσουάκη, ενώ στο... στόχαστρο βρέθηκε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το sportdog.gr, αναρτήθηκε και πανό στην Τούμπα που κρεμάστηκε που αναρτήθηκε στις θύρες 5 και 6  και που γράφει: «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο... Κυβερνήσεις πέφτουν και υπουργοί θα τρέχουν ... Αυγενάκη τελείωσες».

Την ίδια στιγμή, οπαδοί του ΠΑΟΚ πραγματοπποίησαν πορεία προς τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ