Αρχείο

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης;


Οι στόχοι που έχει θέσει η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης θέλει να καταστήσει την Ελλάδα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία είχε σειρά σημαντικών επαφών με την υφυπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Marie Royce, με στελέχη κορυφαίων Αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ουάσινγκτον, καθώς και με εκπροσώπους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμμετέχοντας στην Ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος της συνεργασίας με τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια είναι η ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών μεταξύ των Ιδρυμάτων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η προσέλκυση φοιτητών σε αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα, η συμφωνία συνεργασιών για την οργάνωση κοινών προγραμμάτων σπουδών, με τα οφέλη από την εκπαιδευτική εξωστρέφεια πολλά. Η υπουργός, επισκεπτόμενη το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard και το Πανεπιστήμιο Georgetown, ενημερώθηκε για δραστηριότητες και καλές πρακτικές, να αναφερθεί διεξοδικά στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας, αλλά και να συζητήσει το πλέγμα πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της διευρυμένης συνάντησης των εθνικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, με συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου Ρ. Τραμπ, o Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, έκανε αναφορά σε έως τώρα ενέργειες της Κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια των ΑΕΙ, ανάμεσα σε άλλα, μέσω της συνεργασίας με το Institute of International Education (IIE).

της Ισμήνης Χαραλαμποπούλου

Όπως γράφει η ιστοσελίδα protothema.gr, μετά το τέλος των συναντήσεων με την Αμερικανική Κυβέρνηση, σε δηλώσεις της η υπουργός τόνισε:«Μετά και τις επαφές μας με την Αμερικανική κυβέρνηση, μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια νέα εποχή αναβάθμισης και εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων. Σταθερή μας στόχευση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο και θα αναβαθμιστεί συνολικά, προς όφελος ολόκληρης της Ελληνικής Ακαδημαϊκής κοινότητας». Η Ελληνίδα υπουργός Παιδείας, στις παρεμβάσεις της, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει δρομολογηθεί, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για την προώθηση διμερών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, η υπουργός ανέδειξε το πρόγραμμα Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ), που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο 2019 και στοχεύει στη διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν. Αναφέθηκε σ τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που δρομολογεί το υπουργείο για το Πρόγραμμα FLEX (Future Leaders Exchange Program), το οποίο φέτος για πρώτη φορά δίνει την ευκαιρία σε μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου από την Ελλάδα να λάβουν πλήρεις υποτροφίες για να ταξιδέψουν στις Η.Π.Α. και να φοιτήσουν σε αμερικανικά σχολεία για έναν χρόνο.

Η κ. Κεραμέως ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση ότι φέτος το υπουργείο αποφάσισε την αύξηση της επιχορήγησης του προγράμματος Fulbright, στο πλαίσιο της στήριξης, μέσω υποτροφιών, των δυνατοτήτων των νέων μας να σπουδάσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ορισμένα εκ των οποίων συγκαταλέγονται στα κορυφαία του κόσμου.

Στη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνεργασία σε θέματα Παιδείας εστίασε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε σχετικά με την επίσκεψη οτι η Παιδεία είναι ένας τομέας όπου έχει σημειωθεί «εξαιρετική πρόοδος και οι ΗΠΑ ενισχύουν τέτοιου είδους συνεργασίες και ανταλλαγές όχι μόνο για την εκπαίδευση των επόμενων γενιών, αλλά και προς την κατεύθυνση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των δυο χωρών. Είναι μια επένδυση για το μέλλον. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως απόφοιτος του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, το αντιλαμβάνεται αυτό πολύ καλά».Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις συνεργασίες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ΗΠΑ-Ελλάδας, ο Αμερικανός αξιωματούχος, αναφέρθηκε «στις ενέργειες της Υπουργού Νίκης Κεραμέως και την συμμετοχή της Ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο του ΙΙΕ (International Institute for Education) για την ενθάρρυνση των Αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα».Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Αμερικανός αξιωματούχος, χαρακτήρισε την επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον ως «αναγνώριση της αναβαθμισμένης στρατηγικής συνεργασίας που αντικατοπτρίζει την δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ για την οικοδόμηση θετικών προοπτικών για το μέλλον. Και αυτό σε μια πολύ καλή στιγμή των διμερών σχέσεων, ΗΠΑ-Ελλάδας, σε μια στιγμή όπου ο πήχης των προσδοκιών βρίσκεται πολύ ψηλά».

Τον Μάρτιο θα επισκεφτεί την χώρα αντιπροσωπεία αμερικανικών πανεπιστημίων με στόχο την προώθηση συνεργασιών Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της εκπαίδευσης, την ενίσχυση της συνεργατικής έρευνας και την εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Η αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στην Αθήνα από τις 28 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2020 και παραμονή τους στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε Πανεπιστήμια της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, ενώ θα πραγματοποιηθούν επαφές και συναντήσεις κορυφαίων στελεχών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των δύο χωρών.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της υπουργού, αμέσως μετά τη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ,στον Λευκό Οίκο.»Μόλις ολοκληρώθηκε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ όπου συζητήθηκε και η ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της Εκπαίδευσης. Η Ελλάδα σε πρώτο πλάνο, προχωράμε μπροστά!

Σε επίσκεψή της στις ΗΠΑ η κ. Κεραμέως τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους πανεπιστημίων, στις οποίες συζήτησε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ ενώ ήδη, εκπρόσωποι από αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συνάψουν συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, το αγγλόφωνο προπτυχιακό τμήμα της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Η προθεσμία αιτήσεων λήγει το Μάρτιο.

Το ξενόγλωσσο τμήμα στη Φιλοσοφική θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 για εκτός ευρωπαϊκής ένωσης φοιτητές, με δίδακτρα 6.000 ευρώ ετησίως.Στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ το προπτυχιακό πρόγραμμα θα λειτουργήσει στην αγγλική γλώσσα , με τίτλο: «ΒΑ Program in the Archaelogy, History, and Literature of Ancient Greece» , και θα αφορά: στην Αρχαιολογία, στην Ιστορία και στη Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας.Το πρόγραμμα σπουδών θα αποβλέπει στην αξιοποίηση της παγκόσμιας ακτινοβολίας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ως θεμέλιου λίθου του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και του σχετικού διεθνούς ενδιαφέροντος για τις ελληνικές σπουδές.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα σε αίθουσα (διαλέξεις ή σεμινάρια) και επιτόπια μαθήματα, τα οποία διεξάγονται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία συνδυαζόμενα με ειδική διδασκαλία σε τάξη, ενώ προβλέπεται συμμετοχή των φοιτητών σε πανεπιστημιακές αρχαιολογικές ανασκαφές. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή έως το τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...