Αρχείο

"Ολοκληρωτική ρήξη" Τουρκίας-Αιγύπτου - Πολεμικές "ιαχές" στις αιγυπτιακές ΕΔ - Βγαίνει αεροναυτική δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα

Εντός των επόμενων ημερών θα διεξαχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα μια ακόμη αεροναυτική άσκηση των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου μεγάλης κλίμακας, η οποία θα περιλαμβάνει αμφίβιες δυνάμεις που θα υλοποιήσουν σενάρια απόβασης, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της στρατιωτικής βάσης του Berenice, που βρίσκεται στο βόρειο τρίγωνο Halyeeb & Shalateen, στη νότια Αίγυπτο.

Στην Αίγυπτο, όπως και σε πολλές αραβικές χώρες, το ξεκίνημα μιας “βαθιάς¨ και ουσιαστικής τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη, ξύπνησε ιστορικά αντανακλαστικά, ενώ οδηγεί σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο.

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1214172847310090240

Το Κάιρο έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι η εικόνα Τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κλιμάκωση της έντασης σε όλη την περιοχή της Μεσογείου.

https://twitter.com/metesohtaoglu/status/1213567891234344960

Τούρκοι "σύμβουλοι" μιλούν για αρμάδα τουρκικών αποβατικών με την συνδρομή αεροσκαφών F-16 και μη επανδρωμένων οχημάτων με πυραύλους τύπου ΑΝΚΑ και AKICI, η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς για την Λιβύη, ενώ τα "παλικάρια" της ΜΙΤ έχουν πατήσει "πόδι" στην Τρίπολη για να σώσουν ότι σώζεται καθώς ο Σαράζ σουλατσάρει στο Λονδίνο.

Τα αιγυπτιακά κρατικά ΜΜΕ από την άλλη πλευρά από χθες, παίζουν το σενάριο ακόμη και ενός συνολικού πολέμου της Αιγύπτου με την Τουρκία, κάτι που πλέον δεν είναι απίθανο να συμβεί λόγω Ερντογάν.

"Η πιο ρεαλιστική πορεία δράσης του αιγυπτιακού στρατού είναι να αυξηθεί η συγκεκαλυμμένη υποστήριξη προς τον LNA και με την βοήθεια των Εμίρηδων του Κόλπου, να ξεκινήσει μια ευθεία δράση τους για την εξάλειψη της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας, περιπλέκοντας επικίνδυνα την κατάσταση σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο", αναφέρει Αιγύπτιος ειδικός .

https://twitter.com/EgyptDefReview/status/1213786486665072640

Ενώ η Αίγυπτος διεξάγει αεροναυτικές και χερσαίες στρατιωτικές ασκήσεις, η Τουρκία επαναλαμβάνει επιθέσεις για την υποστήριξη του GNA, ενώ συνεχίζει να μεταφέρει Σύρους τζιχαντιστές μισθοφόρους, στη Λιβύη απέναντι από μια ολόκληρη τεθωρακισμένη αιγυπτιακή στρατιά, η οποία αναμένει σε θέσεις μάχης στα δυτικά σύνορα.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος χθες μιλώντας περί “άφιξης τουρκικών δυνάμεων” στην Λιβύη επιπέδου Διμοιρίας (+), αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι σε Τρίπολη, Μισράτα και αεροδρόμιο Μίτιγκα, ευρίσκεται η γνωστή οργάνωση SADAT, που ιδρύθηκε από τον πρώην Τούρκο Ταξίαρχο Αντνάν Ταντρίβερντ.

Την πρώτη φορά που αναφέρθηκε η παρουσία Τούρκων μισθοφόρων της SADAT τη Λιβύη, ήταν τον Μάιο του 2013, όταν μέλη της πραγματοποίησαν επίσκεψη "για να προσδιορίσουν τις ανάγκες των Νέων Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων" του Σαράζ.

Οι ίδιες αναφορές τόνιζαν ότι πρώην αξιωματικοί του τουρκικού στρατού που υπηρετούν στην εταιρεία παροχής ασφαλείας (SADAT), ήταν κυρίως ειδικοί εμπειρογνώμονες που είχαν απολυθεί από το στρατό λόγω των ισλαμιστικών πεποιθήσεων τους και αυτό το γνωρίζουν καλά οι Αιγύπτιοι.

Η Τουρκία, το Ιράν, ο FSA, ο Ιρακινός Οργανισμός Αντίστασης και η Παλαιστίνη δημιούργησαν τον πυρήνα μιας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ισλαμικών χωρών, σύμφωνα με τον Tanrıverdi, δημιουργώντας μια δύναμη ταχείας επεμβάσεως για την εξάπλωση του Ισλάμ που θα αποτελείται από μια αποβατική ταξιαρχία και μια ταξιαρχία καταδρομών.

Αυτά όλα έχουν περιέλθει σε γνώση των Αιγυπτίων όπως φαίνεται και συνιστούν σαφέστατα μια “ισλαμική θύελλα” που κινδυνεύει να πλήξει το καθεστώς Σίσι, το οποίο δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια σε καμία περίπτωση, βλέποντας απλώς τους νεο-Οθωμανούς να επελαύνουν προς την Αίγυπτο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ