Αρχείο

«Πυρά» Πάιατ κατά Μόσχας από την Αθήνα - Ανοιχτός «πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας μετά τις αναγνωρίσεις στο ουκρανικό - Επιστολές με «Ιούδα» στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Διαστάσεις ανοιχτής σύρραξης λαμβάνει η “μάχη” ΗΠΑ-Ρωσίας με αφορμή το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα πλέον και στα μάτια του πλέον αδαούς πως μόνο εκκλησιαστικό θέμα δεν είναι!

Πριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ κατηγόρησε τις Η.Π.Α. για διχοτόμηση του Ορθόδοξου κόσμου .

Την απάντηση έδωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Jeffrey Payette, ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία «χρησιμοποιεί τη θρησκεία για να υπονομεύσει τη δημοκρατία».

Η ομιλία του διπλωμάτη σε συνέδριο για τη θρησκευτική διπλωματία στην Αθήνα περιελάμβανε πολύ σημαντικές αναφορές:

"Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως μέρος της υβριδικής στρατηγικής πολέμου, ως εργαλείο για την επίτευξη πολιτικών στόχων και διάδοσης ψεύτικων ιστοριών", δήλωσε ο Payette, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "εξέφρασαν πολύ σαφώς τη στήριξή τους στο δικαίωμα του ουκρανικού λαού να καθορίσει εκείνος πώς θα προσευχηθεί".

Σύμφωνα με τον ίδιο,  «η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Εκκλησία ως σφήνα για να προκαλέσει αστάθεια και να υπονομεύσει τη δημοκρατία». Ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται "για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και του διαθρησκειακού διαλόγου". Είπε επίσης ότι η Αμερική αναμένει την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες το Μάιο του 2020. Η επίσκεψη του Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2019.

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει διαψεύσει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς ότι επιχειρεί να επηρεάσει τις δημοκρατικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες και ο Ρώσος προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς "απολύτως αβάσιμους". Επίσης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας για την υποτιθέμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές σε διάφορες χώρες, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

Ο Payette έγινε ευρέως γνωστός για τη διαρροή της καταγραφής των τηλεφωνικών του συνομιλιών τον Ιανουάριο του 2014 με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Victoria Nuland, με την οποία συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία και την κατανομή των χαρτοφυλακίων στη μελλοντική ουκρανική κυβέρνηση.

Και ο αμερικανορωσικός θρησκευτικός πόλεμος δεν σταματάει εδώ...

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισκέφθηκε τον Πατριάρχη της Σερβικής Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται πως οι Σέρβοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα και επανειλημμένα πως δεν αναγνωρίζουν την νέα εκκλησιαστική δομή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, στις 11 Νοεμβρίου, ο Αμερικανός Πρέσβης για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία Sam Brownback (γνωστός και από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα) επισκέφθηκε τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίο παρουσία και του Αμερικανού πρέσβ στη Σερβία, Anthony Godfrey.

Αξιοσημείωτο είναι πως πριν από αυτήν την συνάντηση ο πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, ο στρατηγός Ben Hodges, αποκάλεσε τη Σερβική Εκκλησία απειλή για τις ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

«Ιούδες» στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Στο μεταξύ σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, μετά την αναγνώριση της νέας ουκρανικής εκκλησίας από την Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, όλοι οι επίσκοποι έλαβαν ένα φάκελο με μια εικόνα που έγραφε: "Ονούφριος - Μητροπολίτης, Επιφάνιος - σχισματικός, Θεόδωρος - Ιούδας".

Οι επιστολές παραδόθηκαν μετά τη λειτουργία στην Λεμεσό, όπου ο Πατριάρχης Θεόδωρος ανακοίνωσε την αναγνώριση σε Επισκόπους των Εκκλησιών της Αλεξάνδρειας και της Κύπρου. Στο εσωτερικό υπήρχαν επιστολές που απεικόνιζαν τον Πατριάρχη Θεόδωρο με τον Μακαριότατο Ονούφριο και ένα κομμάτι της εικόνας "Το φιλί του Ιούδα", καθώς και το κείμενο: "Ονούφριος- Μητροπολίτης, Επιφάνιος - σχισματικός, Θεόδωρος - Ιούδας". Αυτό τουλάχιστον δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Facebook από τον ορθόδοξο μπλόγκερ Alexander Voznesensky.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Voznesensky, «πρώτον, οι επιστολές δόθηκαν σε έναν από τους κληρικούς της μητρόπολης της Λεμεσού με πρόθεση να τις παραδώσει σε όλους τους κληρικούς και επισκόπους. Από τις 30 εικόνες, 25 δόθηκαν στον κλήρο ».

Ο μπλόγκερ ισχυρίζεται ακόμη ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήξερε ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος θα μνημόνευε τον Επιφάνιο: «Όταν ο Πατριάρχης μνημόνευσε τον Επιφάνιος, τρεις επίσκοποι στο θυσιαστήριο έτρεξαν αμέσως στον Μητροπολίτη Αθανάσιο και άρχισαν να του λένε κάτι πολύ ενεργητικά και συναισθηματικά - υποψιάζομαι ότι ο Αθανάσιος δεν είχε ενημερωθεί μέχρι την τελευταία στιγμή. "

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ