Αρχείο

"Εκρηκτικό" κλίμα στην A.Μεσόγειο: Ευθεία τουρκική επίθεση κατά Ισραήλ-Αιγύπτου - Περικυκλωμένη από εχθρούς η Άγκυρα

Η Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν κινούνται πλέον με "σπασμένα φρένα" κατηγορώντας Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο και Ισραήλ, ή απλά επαφίενται σε μια πιθανή  απόκτηση "όπλων" στρατηγικού χαρακτήρα που θα τους δώσει υπεροχή σε ολόκληρη την περιοχή μας;

Πιθανώς βλέπουμε έναν συνδυασμό και των δύο περιπτώσεων, ενώ έχουμε νέα ευθεία τουρκική επίθεση τώρα σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβουσόγλου δήλωσε ότι "μια ομάδα χωρών υπό την ηγεσία του Ισραήλ ήθελε να δημιουργήσει ένα τρομοκρατικό κράτος στη βόρεια Συρία και εμείς αποτρέψαμε αυτά τα σχέδια".

Οι δηλώσεις του έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον σύμβουλο του υπουργού εξωτερικών του Ιράν στην τουρκική πόλη Αττάλεια, ανέφερε ο ισραηλινός ιστότοπος I24.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επέκρινε επίσης τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για τα πετρελαϊκά αποθέματα της Συρίας, λέγοντας: "Πιστεύω ότι υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί εξαιτίας του πετρελαίου, μιλάμε για μια χώρα που εκμεταλλεύεται τους φυσικούς τους πόρους και τα χρήματα που προέρχονται από αυτούς, μιας άλλης χώρας, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το κουρδικό μέτωπο».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι η Άγκυρα ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση πηγή της ειρήνης στην Συρία για να εξαλείψει τους “τρομοκράτες”, κάτι που ήρθε σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι εκεί για να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της Συρίας.

"Οι δηλώσεις Τραμπ για το πετρέλαιο της Συρίας δείχνουν ότι οι Αμερικανοί παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο", τόνισε ο ίδιος.

Τα σχόλια του Τούρκου ΥΠΕΞ έγιναν λόγω της δήλωσης της Ισραηλινής υφυπουργού εξωτερικών Τζίπι Χοτόβιλι, η οποία ανακοίνωσε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας της στο ζήτημα των Κούρδων.

Την ίδια περίοδο ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry απάντησε στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε την κατάσταση στην Αίγυπτο με αυτήν στην Τουρκία, λέγοντας ότι η χώρα του "δεν είναι σαν την Αίγυπτο".

Σε τηλεφωνική συνομιλία του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ με τον δημοσιογράφο Amr Adib στο κανάλι MBC, ο Shoukry απάντησε στον Ερντογάν ότι η αιγυπτιακή οικονομία πελαγοδρομεί, χαρακτηρίζοντάς όλα αυτά ως "αστεία".

Ο Ερντογάν δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Τουρκία αντιμετώπισε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του στις 15 Ιουλίου 2016, που αφορούσε ξένες απειλές, τονίζοντας ότι η χώρα του απάντησε με διαφορετικό τρόπο σε Συρία, Αίγυπτο και Λιβύη κατά τις πρόσφατες εξεγέρσεις.

Αιγύπτιοι και Τούρκοι αξιωματούχοι, αλλά και προσωπικότητες των μέσων μαζικής ενημέρωσης ανταλλάσουν συχνά κατηγορίες, ειδικά μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου Μωχάμεντ Μορσί στις 3 Ιουλίου 2013.

Με λίγα και απλά λόγια όμως,  η σημερινή Τουρκία του προέδρου Ερντογάν θωρεί τον εαυτό της και κινείται ως μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, ενώ στο ορίζοντα, αναζητείται μια συμμαχία ή άλλες χώρες να την αντιμετωπίσουν πραγματικά.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα περιμένουμε πολύ, ειδικά λόγω της ανυπομονησίας του Τούρκου ηγέτη για την κατάληψη των “συνόρων της καρδιάς” του σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ