Αρχείο

Η Άγκυρα "σκάβει το λάκκο της" στη Συρία: Φινλανδία & Νορβηγία διακόπτουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού - Κυρώσεις από το Παρίσι

Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την επιχείρηση στη Συρία αποτελούν ένα ανοικτό ενδεχόμενο δηλώνει το Παρίσι, καταδικάζοντας την παράνομη τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων στις περιοχές της βόρειας Συρίας.

Η παγκόσμια κοινότητα βράζει, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες ήδη προχωρούν στη διακοπή εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, καλώντας την Άγκυρα να τερματίσει την εισβολή στη γειτονική χώρα.

https://twitter.com/lummideast/status/1182553706610475009

Διακόπτει η Νορβηγία τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, στον απόηχο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης και μετά από ανάλογη απόφαση από μέρους της Φινλανδίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα δρομολογήσει καμία νέα αίτηση για άδεια εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, συμπληρώνοντας ότι θα αξιολογήσει και τις τρέχουσες άδειες.

«Καθώς η κατάσταση είναι ασαφής και μπορεί να μεταβήθεί γρήγορα, το υπουργείο Εξωτερικών, ως προληπτικό μέτρο, δεν θα δρομολογήσει νέες αιτήσεις για άδειες εξαγωγών για στρατιωτικά προϊόντα στην Τουρκία στην παρούσα φάση», είπε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ινε 'Ερικσεν Σορέιντε, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagbladet.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση με βαθειά ανησυχία και επαναλαμβάνουμε το ξεκάθαρο κάλεσμα προς την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», τόνισε η ίδια.

Χθες, η Φινλανδία έγινε η πρώτη σκανδιναβική χώρα που διέκοψε τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, καταδικάζοντας την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

Την Τετάρτη, η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρειοανατολική Συρία και την Πέμπτη ο τουρκικός στρατός γνωστοποίησε ότι είχε πλήξει 181 στόχους Κούρδων. Η επιχείρηση συνεχίζεται και σήμερα, και όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, έχουν σκοτωθεί 277 «τρομοκράτες του ΡΚΚ- YPG» στη βόρεια Συρία.

Στο "παράδειγμα" της Φινλανδίας

Την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία καταδίκασε η κεντροαριστερή κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών στη Φινλανδία, ενώ επίσης δεσμεύθηκε να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα.  Σημειώνεται ότι πριν από μόλις τρεις εβδομάδες, η φινλανδική κυβέρνηση είχε εγκρίνει τις εξαγωγές drones στην Τουρκία.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Σε ό,τι αφορά τον δικό μου τομέα ευθύνης, σημειώνω το εξής: Η Φινλανδία δεν εξάγει υλικό άμυνας σε χώρες που κηρύττουν πολέμους ή παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Άντι Καϊκκόνεν.

«Δεν θα χορηγούνται, προς το παρόν, νέες άδειες για την εξαγωγή όπλων από τη Φινλανδία στην Τουρκία. Ερευνάται η κατάσταση επίσης και γις τις άδειες για εξαγωγές όπλων που έχουν χορηγηθεί ήδη», σημείωσε ο ίδιος.

Η φινλανδική κυβέρνηση εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη σύρραξη στη Συρία.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας επιδεινώνουν την ήδη περίπλοκη κρίση στη Συρία. Ανησυχούμε πολύ για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα μέτρα στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία», τόνισε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι νέες εξελίξεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέα προσφυγική κρίση.

Η τουρκική επιχείρηση στα εδάφη της βόρειας Συρίας συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει πλήξει 181 στόχους των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Kατάρρευση Ερντογάν: Δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους ισλαμιστές της Συρίας - Τον προειδοποιούν με προσάρτηση της Αλεξανδρέττας

Όμηρος στα ίδια τα “βρώμικα” σχέδια του φαίνεται ότι είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τους τζιχαντιστές στην Βόρεια...