Αρχείο

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Θα τεθεί το θέμα της αποπληρωμής του δανείου στο ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το αίτημα της ταχύτερης αποπληρωμής του του δανείου προς το ΔΝΤ.

Το ζήτημα της ταχύτερης αποπληρωμής του πλέον ακριβού τμήματος του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα θέσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στους ομολόγους του, κατά το Eurogroup της Παρασκευής που θα συνεδριάσει στο Ελσίνκι.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα στείλει παράλληλα επιστολές προς τον ESM και τον EFSF. Στο τέλος, θα πρέπει να δοθεί η έγκριση του Eurogroup. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα ζητηθεί η επαναγορά δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 5,13%), προκειμένου το μεσοσταθμικό επιτόκιο προς το Ταμείο να μειωθεί κάτω από το 3%.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ, στο περιθώριο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβφσκις και τον επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ