Αρχείο

Σοκ στους καπνιστές: Μυστηριώδης θάνατος από ηλεκτρονικό τσιγάρο -Ανησυχία για επικείμενα κρούσματα και στην Ελλάδα

Ο πρώτος θάνατος από ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι γεγονός καθώς όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στις ΗΠΑ ένας ενήλικας από το Ιλινόις υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια.

Η υγειονομική υπηρεσία του Ιλινόις δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν το θύμα ήταν άνδρας ή γυναίκα ενώ ηλικιακά κυμαίνεται μεταξύ 17 και 38 ετών ενώ οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την έξαρση μιας ανεξήγητης πνευμονολογικής ασθένειας, την οποία οι αρχές συνδέουν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Την Πέμπτη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο ενός ενήλικα ο οποίος είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο για μια σοβαρή, ανεξήγητη πνευμονολογική πάθηση, αφού χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε η επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας του Ιλινόις Ενγκόζι Εζίκε.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει από τα τέλη Ιουνίου 193 κρούσματα μιας σοβαρής πνευμονολογικής πάθησης σε 22 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, η οποία συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε μόλις δύο ημέρες, αφού την Τετάρτη το CDC είχε επισημάνει ότι υπάρχουν 153 κρούσματα σε 16 πολιτείες.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς περιλαμβάνουν αδυναμία, δύσπνοια, βήχα και σε κάποιες περιπτώσεις εμετούς και διάρροιες, ενώ τα αίτια της ασθένειας δεν έχουν εντοπιστεί όμως όλοι οι ασθενείς είχαν χρησιμοποιήσει πρόσφατα ηλεκτρονικό τσιγάρο για να εισπνεύσουν νικοτίνη και σε κάποιες περιπτώσεις κάνναβη.
«Η σοβαρότητα της ασθένειας από την οποία πάσχουν οι άνθρωποι είναι ανησυχητική. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα μπορεί να είναι επικίνδυνα», τόνισε η Εζίκε.

Η σύνδεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, προειδοποίησε ωστόσο η Ιλεάνα Αρίας, υπεύθυνη μολυσματικών ασθενειών στο CDC. Αν και οι υποθέσεις μοιάζουν να είναι ίδιες, «δεν γνωρίζουμε αν έχουν την ίδια αιτία ή αν πρόκειται για διαφορετικές ασθένειες που παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ δήλωσε: «Με λύπη ενημερωθήκαμε για τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με την επιδημία μιας σοβαρής πνευμονολογικής ασθένεια μεταξύ των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου».

«Ο τραγικός θάνατος στο Ιλινόις ενισχύει τους σοβαρούς κινδύνους που συνδέονται με τα προϊόντα του ηλεκτρονικού τσιγάρου», πρόσθεσε.

«Το άτμισμα εκθέτει τους χρήστες σε διάφορες ουσίες για τις οποίες δεν διαθέτουμε επαρκείς πληροφορίες για τις βλαπτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν», επεσήμανε ο Ρέντφιλντ, εξηγώντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά, τους νέους, τις έγκυες ή ακόμη και για τους ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού.

Με αφορμή τον πρώτο θάνατο στις ΗΠΑ από πνευμονική νόσο που φαίνεται να σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγράρο, επιστήμονες υποστηρίζουν, μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και στη χώρα μας αντίστοιχα κρούσματα.

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον 'Ελεγχο του Καπνού, καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μίνα Γκάγκα, δηλώνουν ότι είναι θέμα χρόνου να καταγράψουμε και τα πρώτα ελληνικά κρούσματα πνευμονοπάθειας από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

“Είναι βέβαιον ότι θα συμβούν και εδώ", υποστηρίζει ο καθηγητής κ. Μπεχράκης, και συμπληρώνει: "Παντού θα συμβούν. Δεν έχουν διάκριση στις επιπτώσεις τους τα καπνικά προϊόντα. 'Οταν καπνίζουμε βάζουμε μέσα στον πνεύμονές μας ουσίες, οι οποίες είναι ερεθιστικές και τοξικές για την αναπνοή. Προφανώς θα έχουμε συνέπειες, δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμων για να το συμπεράνει”.

Παγκόσμια Ανησυχία: "Μυστηριώδης πνευμονοπάθεια σε ασθενείς που κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα"

Η είδηση προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία: Ένας ενήλικας στις ΗΠΑ υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, την οποία οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές συνδέουν με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. 193 κρούσματα με μυστηριώδη συμπτώματα πνευμονικής νόσου -που δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα- έχουν παρουσιαστεί στις ΗΠΑ και εμφανίζουν αυξητική πορεία. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η αδυναμία, η δύσπνοια, ο βήχας και σε κάποιες περιπτώσεις οι εμετοί και οι διάρροιες.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, υποστηρίζει ότι και οι Ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή. Τονίζει, επίσης, ότι η νόσος χαρακτηρίζεται “μυστηριώδης” γιατί ακόμα δεν ξέρουμε τον μηχανισμό που την προκαλεί και πως σχετίζεται με το ηλεκτρονικό κάπνισμα:

“Φαίνεται να είναι κάτι οξύ, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι ακόμα. Υπάρχει προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα. Φαντάζομαι ότι και στην Ελλάδα θα δούμε τέτοια κρούσματα. Στο ίδιο ποσοστό που παρουσιάζονται παντού”, τονίζει η κα Γκάγκα.

"Είναι η εποχή που αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από το ηλεκτρονικό τσιγάρο"
Αν και ανήσυχοι, οι επιστήμονες δεν εκπλήσσονται. Όπως λένε, ήταν θέμα χρόνου να φανούν οι επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και οι επιπτώσεις του απλού τσιγάρου άργησαν να φανούν, λέει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας:

“Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μέσα διάφορα συστατικά που δεν ξέρουμε τι είναι. Η κάθε εταιρεία κάνει τα δικά της και είναι εντελώς χωρίς έλεγχο, δηλαδή από τη μία λένε ότι είναι πιο ασφαλή και από την άλλη, δεν ξέρουμε καθόλου τι περιέχουν, ούτε τι μπορούν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα στον οργανισμό”.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και το συμβατικό τσιγάρο χρειάστηκε κάποια χρόνια για να αποδειχθούν οι βλαπτικές του επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καθηγητής κ. Μπεχράκης τονίζει, ότι η πνευμονοπάθεια που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ δεν είναι “μυστηριώδης”, όπως την χαρακτηρίζουν, αλλά αναπόφευκτη:

“Δεν είναι τίποτα μυστηριώδες για μένα. Είναι οι επιπτώσεις των αντιδράσεων στα διάφορα στοιχεία που εισάγουμε στην αναπνοή μας καπνίζοντας. Απλό είναι. Θα λυθεί το μυστήριο να βρούνε τι έχει γίνει. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείται το προϊόν, τόσο πιο πολλά στοιχεία θα μαζεύουμε από τις συνέπειές τους. Οι οποίες είναι αναπόφευκτες. Γιατί το αναπνευστικό σύστημα είναι φτιαγμένο για να αναπνέει καθαρό αέρα. Ο,τι άλλο του βάζουμε μέσα είναι βέβαιον ότι θα του προκαλέσει προβλήματα”, τονίζει.

Ελληνική μελέτη για τις επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το 2013
Από το 2012-13 ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης και η επιστημονική του ομάδα είχαν επισημάνει τις καταστροφικές -για τον οργανισμό και το αναπνευστικό σύστημα- βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με τη δημοσίευση μελέτης στην επιστημονική επιθεώρηση “Chest”.

Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε στον ελληνικό πληθυσμό, όπως τονίζει ο κ. Μπεχράκης και συγκεκριμένα σε 30 ενήλικες (14 άνδρες, 16 γυναίκες) μέσης ηλικίας 34,8 ετών:

“Εγώ έχω δημοσιεύσει από το 2013 ότι το κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί φλεγμονώδη επίδραση και αύξηση των αντιστάσεων της αναπνευστικής οδού, στο Chest το 2013. Ήταν μελέτη σε φυσιολογικούς νεαρούς καπνιστές, στους οποίους μετρήθηκε η αναπνοή τους πριν και μετά το κάπνισμα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου και με τις τελευταίες επιστημονικές μετρήσεις και αποδείχθηκε ότι είχε επίδραση στην αναπνοή. Είναι βέβαιο ότι όταν εισπνέουμε οτιδήποτε ερεθίζει την αναπνοή μας αυτό θα έχει συνέπειες. Και όσο πιο ευρεία είναι η χρήση αυτών και κάθε καπνικού προϊόντων τόσο πιο πολλές επιδράσεις θα υπάρχουν”.

Στη χρήση "παράνομων προϊόντων κρύβεται η αιτία της μυστηριώδους πνευμονοπάθειας" υποστηρίζει με σχετική ανακοίνωσή της ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος "ΣΕΕΠΑ", για τον θάνατο και τα κρούσματα που συνδέονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

"Κανένας λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες ατμιστές", υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊντων Ατμίσματος "ΣΕΕΠΑ", απαντώντας στα δημοσιεύματα που εμφανίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο να προκαλεί σοβαρή πνευμονοπάθεια, που οδηγεί στον θάνατο.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΕΕΠΑ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
"Πλήθος δημοσιευμάτων σχετικά με πνευμονοπάθεια που οδήγησε περίπου 100 Αμερικανούς που είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα στο νοσοκομείο, ανησύχησε τους Έλληνες ατμιστές. Πάνω στην προσπάθεια προσέγγισης αναγνωστών χρησιμοποιήθηκαν ακόμη μια φορά τρομακτικοί τίτλοι που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Εμείς στον ΣΕΕΠΑ, θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε τους Έλληνες ατμιστές για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με αυτή τη «μυστηριώδη» ασθένεια. Ρεπορτάζ του επιστημονικού περιοδικού Inverse αποκάλυψε ότι τα κρούσματά της συνδέονται με χρήση υγρών αναπλήρωσης στα οποία είχε προστεθεί έλαιο ινδικής κάνναβης (όχι CBD), της Αμερικανικής “εταιρείας” Dank Vapes, τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι αυτή η εταιρεία είναι στην πραγματικότητα μια εταιρεία «φάντασμα» καθώς ισχυρίζεται ότι εδρεύει στην Καλιφόρνια αλλά δεν έχει εκδοθεί ποτέ άδεια λειτουργίας στα στοιχεία της.

Ο Μαρκ Χοάσι, ιδρυτής εφαρμογής που επικεντρώνεται στην κάνναβη, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα μπουκάλια είναι φτιαγμένα από τυχαίους ανθρώπους στο γκαράζ τους. Τα υγρά ατμίσματος όπως της Dank Vapes που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, δεν καλύπτονται από τους ισχύοντες κανονισμούς γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρχουν άγνωστες και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Οι χρήστες τέτοιων προϊόντων δεν είναι θύματα του ατμίσματος αλλά θύματα της προσπάθειας να προμηθευτούν φθηνά μεν, απαγορευμένα ωστόσο προϊόντα, με ελκυστική συσκευασία, σε πολύ χαμηλή τιμή. Όλα αυτά σε μια χώρα που δεν έχει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση η Ελλάδα.

Ο ΣΕΕΠΑ παρακολουθεί όλες τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από το άτμισμα και έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εταιρείες μέλη του προσφέρουν πάντα ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα στους Έλληνες ατμιστές. Προϊόντα που έχουν κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Εθνικό Μητρώο Χημικών Προϊόντων και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Προϊόντα που πληρούν προδιαγραφές αυστηρότερες και από αυτές που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η «μυστηριώδης πνευμονοπάθεια» δεν απειλεί τους ατμιστές. Η συστηματική και ενορχηστρωμένη παραπληροφόρηση απειλεί τους καταναλωτές και οικοδομεί σύγχυση στους καπνιστές της Ελλάδας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ