Αρχείο

Επιστρέφει ο εφιάλτης του ISIS: Επιχειρούν ανασύνταξη δικτύων χρηματοδότησης και στρατολόγησης - Ανορθόδοξες επιθέσεις σε Συρία-Ιράκ

Πέντε μήνες αφού οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις εκδίωξαν τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους από τον τελευταίο τους θύλακα στο συριακό έδαφος, η τρομοκρατική οργάνωση φέρεται σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ιράκ να επιχειρούν να ανακτήσουν δυνάμεις, ενώ ανησυχίες στην Ευρώπη προκαλεί και σχετική έκθεση του ΟΗΕ που εκτιμά πως δημιουργούνται ισλαμιστικοί πυρήνες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποιεί ανορθόδοξες επιθέσεις στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας και επιχειρεί να επαναλειτουργήσει τα δίκτυα χρηματοδότησης και στρατολόγησης.

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει πως το Ισλαμικό Κράτος είχε νικηθεί, αξιωματούχοι του στρατού έχουν σήμερα διαφορετική άποψη. Βλέπουν απομεινάρια της τρομοκρατικής οργάνωσης τα οποία επιχειρούν να ανασυνταχθούν.

Σε έκθεση που βρίσκεται ενώπιον του Πενταγώνου αναφέρεται πως η μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων κατά το ήμισυ θα σήμαινε σημαντικές περικοπές στην υποστήριξη που δινόταν σε συνεργάτες που βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας και συνέβαλαν στην καταπολέμηση του ISIS. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι για την ώρα η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να κρατηθεί το ISIS μακριά από τις αστικές περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις λένε ότι δύσκολα το Ισλαμικό Κράτος θα ανακτήσει τα εδάφη που κατείχε στο παρελθόν και ονόμαζε ως χαλιφάτο, τα οποία μάλιστα είχαν το μέγεθος της Βρετανίας και εκεί ζούσαν 12 εκατομμύρια άνθρωποι, υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον 18.000 μαχητές οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

Κάποιοι από αυτούς πραγματοποιούν ανορθόδοξα χτυπήματα, επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών, απαγωγές, ενέδρες και εκτελέσεις. Σκοπός τους η αποσταθεροποίηση της νέας κατάστασης πραγμάτων.

Εκτιμάται επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει 400 εκατομμύρια δολάρια τα οποία είναι κρυμμένα είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία. Επιπλέον έχει προλάβει να επενδύσει σε επιχειρήσεις όπως ιχθυοκαλλιέργειες, αγοραπωλησίες αυτοκινήτων και διακίνηση ναρκωτικών. Σε αρκετές περιπτώσεις μαζεύει επίσης χρήματα από γεωργούς πουλώντας τους στην ουσία προστασία. Αυτοί που αρνούνται, οι σοδειές τους κινδυνεύουν.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν επίσης ότι αρκετά μέλη του ISIS ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τα οποία λόγω της ελλιπούς παρακολούθησης και ελέγχων κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μελλοντικά φυτώρια τρομοκρατών.

Σημειώνεται πως τις ίδιες ανησυχίες για αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται να μοιράζονται και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

https://www.youtube.com/watch?v=Kb-ThKPLSPg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ