Αρχείο

Ουδέτερη στάση Μόσχας για Άγκυρα: "Δεν υποστηρίζουμε τις κυρώσεις" - "Καταδικάζουμε τις τουρκικές ενέργειες στην Α.Μεσόγειο"

Ουδέτερη στάση επιλέγει να κρατήσει η Μόσχα απέναντι στην Τουρκία και την ΕΕ, με αφορμή τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας και τις εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο, όπου η Τουρκία συνεχώς κλιμακώνει.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ δηλώνει πως δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο καταδικάζει και τις επιθετικές τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, διατηρώντας έτσι ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας και με Αθήνα-Λευκωσία.

Τη Δευτέρα, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν και επίσημα κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ρωσία δεν έχει θετική στάση απέναντι στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της κλιμάκωσης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιου είδους βήματα επιδεινώνουν την μακροχρόνια διαμάχη στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia, αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική πλευρά υποστηρίζει τις ενέργειες της Τουρκίας που έχει στείλει πλωτά γεωτρύπανα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου για γεωτρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν και επίσημα κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μεταξύ άλλων, τα μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και την αναστολή διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέρριψε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε γνωστό ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας και τέταρτο πλοίο στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε σοβαρά» τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Τρίτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ