Αρχείο

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: «Στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία» - Επικοινωνία Μπόλτον με Χριστοδουλίδη

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον στενό σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Τζον Μπόλτον είχε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Μπόλτον για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις κινήσεις του γεωτρύπανου Fatih που βρίσκεται 36 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπόλτον εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, και επανέλαβε την αρχική τοποθέτηση του State Department με την οποία ουσιαστικά καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται επίσης πως Νίκος Χριστοδουλίδης και Τζον Μπόλτον συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με κυβερνήσεις τρίτων χωρών, διπλωμάτες, καθώς και με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να διακόψει τις ενέργειες του τούρκικου γεωτρύπανου.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας.

Παράλληλα ανέφερε ότι αυτές οι κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή.

Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόκειται για μια σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία, την στιγμή δε που η Βρετανία υπερασπίζεται την Τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το ζήτημα είναι οι ΗΠΑ πέρα από τα λόγια να περάσουν και σε πράξεις, καθώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να φθάσει μέχρι τέλους, ούτως ώστε να διεκδικήσει ένα μερίδιο από την ενεργειακή πίτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ