Αρχείο

Τρόμος στη Βρετανία: Ο «Νέος IRA» πίσω από τα τρία πακέτα-βόμβες - Επιστρέφει ο εφιάλτης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε αντιφρονούντες του IRA στρέφεται η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής της Βρετανίας για τα πακέτα με εκρηκτικά που τοποθετήθηκαν σε αεροδρόμια κι έναν σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, εδώ και πάνω από ένα μήνα σας έχει ενημερώσει για την αυξανόμενη δράση του "Νέου IRA" και έχει προειδοποιήσει για επικείμενες επιθέσεις από τα μέλη του.

Οι επιχειρήσεις του νέου IRA επικεντρώνονται γύρω από το Strabane, το South Tyrone, το Ardoyne και το δυτικό Μπέλφαστ, με άλλες δυνάμεις γύρω από την πόλη Armagh και τις επαρχίες Armageddon, επαρχίες του ανατολικού Μπέλφαστ, Fermanagh και Δουβλίνο. Από την άποψη των αριθμών είναι λίγοι, αλλά από άποψη επιχειρησιακής προσέγγισης είναι επικίνδυνοι και αφιερωμένοι στους σκοπούς τους:

  • Ακύρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας του Βορρά και τον παροπλισμό του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού,
  • Τέλος στην βρετανική στρατιωτική και πολιτική παρουσία στο Βορρά
  • Την απαίτηση ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο και την επανένωση με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας

Τους τελευταίους μήνες πιστεύεται ότι ο Νέος IRA έχει πραγματοποιήσει 24 επιθέσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια δρα και στην Αγγλία. Ο κύκλος βίας περιλαμβάνει τη δολοφονία ενός γνωστού εμπόρου ναρκωτικών σε μια κοινή επίθεση του Νέου IRA και του Στρατού της Δημοκρατίας ή AOTR – ο οποίος είναι τα απομεινάρια του πραγματικού IRA που αρνήθηκαν να αποδεχθούν τους πιο πρόσφατους όρους κατάπαυσης του πυρός.

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επιστρέφει στην βρετανική πρωτεύουσα την ώρα που πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν τη χρονική στιγμή που εντοπίστηκαν τα τρία πακέτα σε φακέλους Α4 με ιρλανδικό γραμματόσημο: δηλαδή, σε μία περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας λόγω του Brexit.

Η παραστρατιωτική οργάνωση «Νέος ΙRA» στην οποία στρέφονται οι έρευνες, είναι μία από τις λίγες οργανώσεις που έχουν αντιταχθεί στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που έβαλε τέλος στην τριακονταετή εκστρατεία βίας στην Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», «τουλάχιστον ένα από τα πακέτα είχε ταχυδρομική σφραγίδα του Δουβλίνου. Είναι σαφές ότι η πιθανότητα να έχουν αποσταλεί τα τρία πακέτα από μία ομάδα αντιφρονούντων,δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Οι έρευνες συνεχίζονται με τις ιρλανδικές αρχές να συνεργάζονται με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και την Σκότλαντ Γιαρντ. Στα αεροδρόμια του Χίθροου και του Λονδίνου όπως και στον σιδηροδρομικό σταθμό Γουότερλου, τα πακέτα ήταν βόμβες, όπως επιβεβαίωσαν χθες οι αστυνομικές αρχές.

Ένα από τα πακέτα ανεφλέγη όταν ανοίχτηκε από υπάλληλο του αεροδρομίου Χίθροου, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Από την πλευρά της, η Σκότλαντ Γιάρντ δεν αποκλείει την ύπαρξη και άλλων τέτοιων εκρηκτικών μηχανισμών . Για το λόγο αυτό εξέδωσε ειδοποίηση στους σταθμούς σε όλο το Λονδίνο να βρίσκονται σε εγρήγορση και να αναφέρουν την ύπαρξη ύποπτων πακέτων στις αστυνομικές αρχές.

Οι περιοχές των τριών μεγάλων αεροδρομίων όπου εντοπίστηκαν τα εκρηκτικά πακέτα έχουν «σφραγιστεί», ωστόσο, οι επιπτώσεις στις πτήσεις και τα τρένα είναι περιορισμένες.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ