Αρχείο

Όλα δείχνουν σύγκρουση: Βρετανοί Πεζοναύτες αναπτύσσονται στην Ουκρανία - Πυραυλικά συστήματα στέλνει η Μόσχα στο Κερτς

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει το ζήτημα στην Ουκρανία, με την αποστολή Βρετανών πεζοναυτών στη χώρα, σε επιχείρηση με την ονομασία Orbital, στα πλαίσια της στήριξης των Βρετανών στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, ρωσικό δικαστήριο κατέληξε σε απόφαση φυλάκισης των ουκρανών ναυτών, οι οποίοι κινδυνεύουν με ποινή έξι ετών, μετά από την παραδοχή περί εκτέλεσης εντολών.

Η κατάσταση είναι έτοιμη να εκραγεί, ενώ το πιο ευαίσθητο σημείο είναι η ανατολική Ουκρανία, η οποία από την πρώτη στιγμή βρέθηκε αντιμέτωπη με το καθεστώς Ποροσένκο.

Περιπλέκεται η κατάσταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μετά το θερμό επεισόδιο στο στενό του Κερτς που προκλήθηκε από την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία από την Τετάρτη, με ισχύ 30 ημερών, προκειμένου να ενισχυθούν οι εθνικές άμυνες έναντι πιθανής εισβολής από τη Ρωσία.

Μια από τις χώρες που έχει σπεύσει να δηλώσει την έμπρακτη συμπαράστασή της είναι η Βρετανία, η οποία αποφάσισε πριν λίγες μέρες την αποστολή Πεζοναυτών του Royal Navy καθώς και πολεμικού πλοίου προκειμένου να «υπερασπιστούν την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Ποιος θα είναι ο ρόλος των Βρετανών Πεζοναυτών

Αποστολή των Βρετανών Πεζοναυτών θα είναι να εκπαιδεύσουν άνδρες των Ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων και Ουκρανούς Πεζοναύτες ενώ όπως είχε ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, η δέσμευση της χώρας του είναι ισχυρή για την υποστήριξη του Κιέβου για όσο διάστημα αντιμετωπίζει την ρωσική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η δύναμη που θα σταλεί στην Ουκρανία αποτελείται από ένα Λόχο των Royal Marines με δύναμη 72 άνδρες μαζί με το πλοίο HMS Echo, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό κατάλληλο για υδρογραφικές έρευνες.

Η παροχή εκπαίδευσης στους Ουκρανούς πραγματοποιείται ήδη από Βρετανούς στρατιωτικούς συμβούλους στο πλαίσιο της Επιχείρησης Orbital και μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί σε αντιαρματικές τακτικές, αντιμετώπιση ελεύθερων σκοπευτών και τακτική χρήση όλμων.

Εκτιμάται ότι η επέκταση της εκπαίδευσης από τους Royal Marines θα περιλαμβάνει ευρύτερο φάσμα τακτικών, η οποία πιθανώς να συνοδεύεται και από παροχή υλικών και οπλισμού, χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί επισήμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι επίσης γνωστό αν μετά το πρόσφατο συμβάν με την κατάληψη των ουκρανικών πλοίων οι βρετανικές δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω. Είναι όμως σίγουρο ότι το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ανεβαίνει, ενώ εμπλέκονται αργά αλλά σταθερά δυτικές δυνάμεις σε -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- υποστηρικτικό ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2015 που ξεκίνησε η Επιχείρηση Orbital, βρετανικές δυνάμεις έχουν προσφέρει εκπαίδευση σε 9.500 Ουκρανούς στρατιωτικούς στον εντοπισμό και εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών IED, παροχή «διοικητικής μέριμνας» και ενίσχυση του Ουκρανικού Στρατού στον τομέα παροχής ιατρικής περίθαλψης.  

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΑΜ στην Ουκρανία το Σεπτέμβριο, αποφασίστηκε η Επιχείρηση Orbital να παραταθεί μέχρι το 2020. Το Λονδίνο επίσης πρότεινε στο Κίεβο την ανάπτυξη πλοίου του Royal Navy και Πεζοναυτών στην Ουκρανία, προκειμένου υπάρχει πιο μόνιμη στρατιωτική παρουσία και παράλληλα μέσω παροχής εκπαίδευσης «να ενισχυθούν οι ναυτικές ικανότητες της χώρας».

Η «χλιαρή» αντίδραση του ΝΑΤΟ

Δεν είναι γνωστό ακόμα πως θα επηρεαστεί ο σχεδιασμός της Επιχείρησης Orbital μετά την κατάληψη των Ουκρανικών πλοίων από ρωσικές δυνάμεις αλλά είναι πιθανό το Λονδίνο να αποφασίσει να στείλει περισσότερα πολεμικά πλοία, με δεδομένη την αύξηση της απειλής. Αυτό βεβαίως θα σημαίνει και κλιμάκωση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ουκρανική σύρραξη, με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ένταση μεταξύ βρετανικών και ρωσικών ναυτικών δυνάμεων. Κάτι που φυσικά κανείς δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει.

Προς το παρόν το ΝΑΤΟ διατηρεί συγκρατημένη αντίδραση καλώντας τη Ρωσία να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και τους 24 Ουκρανούς ναυτικούς που συνέλαβε τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις ενέργειες της Μόσχας».

H Ρωσία μεταφέρει οπλικά συστήματα στο Κερτς

Η Ρωσία αναπτύσσει ένα αμυντικό αμυντικό σύστημα Bal κοντά στο λιμάνι της Κριμαίας Κερτς, σύμφωνα με ένα βίντεο που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο στις 27 Νοεμβρίου.

Το βίντεο δείχνει τουλάχιστον έναν εκτοξευτή Bal στο δρόμο που συνδέει το Κερτς με μια άλλη πόλη του λιμανιού της Κριμαίας - Σεβαστούπολη. Σύμφωνα με αναφορές, ο εκτοξευτής κινείται προς την κατεύθυνση της πόλης του Κερτς, που βρίσκεται κοντά στο στενό Κερτς.

Το αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα Bal φέρει πυραύλους κρουζ Kh-35. Κάθε εκτοξευτής φέρει 8 δοχεία με βλήματα, τα οποία είναι ικανά να χτυπήσουν στόχους εντός της εμβέλειας των 130/260 χλμ. (Ανάλογα με την τροποποίηση). Το Kh-35 είναι εφοδιασμένο με μια κεφαλή 145 kg υψηλής εκρηκτικής θραύσης. Έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει πλοία βάρους έως και 5.000 τόνων.

https://southfront.org/wp-content/uploads/2018/11/1-12.mp4

 

Στη φυλακή οι Ουκρανοί ναύτες

Για τον πρώτο από τους 24 Ουκρανούς ναύτες το ρωσικό δικαστήριο στην Κριμαία διέταξε την κράτησή του για δύο μήνες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι ναυτικοί κρατούνται από την Κυριακή (25.11.2018) όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τα πλοία τους ανοιχτά της Κριμαίας, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί ναύτες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως έξι ετών, ανέφεραν ερευνητές στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Η ρωσική κρατική τηλεόραση μεταδίδει την προσέλευση των κατηγορουμένων στο δικαστήριο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερόπολη.

“Εκτελούσαμε διαταγές”, δήλωσε ο Ουκρανός ναύτης, Βλαντιμίρ Λίζοφ.

https://twitter.com/Ruptly/status/1067345468953427968

https://twitter.com/saysthekremlin/status/1067345308580020224

https://twitter.com/RFERL/status/1067399162289942529

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ