Αρχείο

Κίνηση υψηλού συμβολισμού από την Μόσχα: Στον Πόρο το νέο «καμάρι» του Β. Πούτιν - Το Κρεμλίνο τιμά και σέβεται την Ελληνική Ιστορία

του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Στον Πόρο θα ελλιμενιστεί στις 16-19 Σεπτεμβρίου η καινούργια φρεγάτα Admiral Essen του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού της Μαύρης Θάλασσας, για να τιμήσει την 190η επέτειο της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας, όπως γνωστοποίησε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

Πίσω από αυτή την κίνηση, κρύβονται ισχυροί συμβολισμοί, με την Μόσχα να στελνεί διττό μήνυμα. Το Κρεμλίνο στηρίζει τον Ελληνικό λαό, σέβεται την ένδοξη Ιστορία της χώρας μας, ενώ τιμά με τον καλύτερο τρόπο, ένα πρόσωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο για την Ρωσία, όσο και για την Ελλάδα. Ο Ι. Καποδίστριας αντικατοπτρίζει τον συνδετικό κρίκο των δύο λαών.

Το μήνυμα λοιπόν που θέλει να περάσει η Μόσχα με κάθε επισημότητα είναι το εξής: «Εχθρός μας πλέον είναι το Μέγαρο Μαξίμου και η Κυβέρνηση και όχι ο ελληνικός λαός”.

Η Μόσχα δεν βρίσκει πλέον κανένα σημείο επαφής με την αντιρωσική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ούτε διαβλέπουν κάποια χαραμάδα βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ουσιαστικά θεωρούν την χώρα και τυπικά ενταγμένη στο αντιρωσικό στρατόπεδο της ΕΕ και περιμένουν να φύγει αυτή η κυβέρνηση ούτως ώστε να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Στις 17 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 190 χρόνια από την επίσημη έναρξη των ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων, η οποία επισφραγίστηκε με την επίδοση των διαπιστευτηρίων του Ρώσου εκπροσώπου Μαρκ Βούλγαρη στον Ιωάννη Καποδίστρια στις 17 Σεπτεμβρίου 1828, στην οικία του τελευταίου στον Πόρο.

Έκτοτε, ο Πόρος αποτελεί σημείο αναφοράς των ελληνορωσικών σχέσεων, γεγονός που αναδεικνύεται και από την αναθηματική πλακέτα που τοποθετήθηκε από τη ρωσική πρεσβεία και τον Δήμο Πόρου το 2016 στο κτίριο που αποτέλεσε την οικία του πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο, από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου η ρωσική φρεγάτα «Admiral Essen», μήκους 125μ. και με πλήρωμα 175 ανδρών, θα βρίσκεται στο λιμάνι του Πόρου, ενώ, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο μπροστά από την πρώην οικία Καποδίστρια τη Δευτέρα, θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον Ρώσο πρέσβη, το πλήρωμα της φρεγάτας και τον δήμαρχο Πόρου, Γιάννη Δημητριάδη.

Δείτε το ποστάρισμα της Ρωσικής πρεσβείας:

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=jZRfTfzT3Gw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ