Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι ελπίδες, τα γεγονότα και η πραγματικότητα στο φόντο της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν

Αύριο περιμένουν όλοι τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Αθήνα επιθυμώντας να έρθουν καλύτερες ημέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να παγιωθεί το κλίμα «ηρεμίας» στο Αιγαίο.

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα ο «Σουλτάνος» δήλωσε: «Αύριο πάω στην Ελλάδα. Ακολούθως στις 18 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στην Ουγγαρία. Στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, και των κοινών συμφερόντων, ξεκινώντας από τους γείτονες μας, θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής».

Οι ελπίδες

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής.

Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Τα γεγονότα και η πραγματικότητα

Η πραγματικότητα είναι ότι μόλις στις 4 του μήνα η Ελλάδα ως έχει το δικαίωμα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ A4368/23 με την οποία δέσμευσε τρεις περιοχές για αεροναυτική άσκηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 14 του μήνα.

Οι δύο περιοχές είναι δίπλα σε Χίο, Ψαρά και Σάμο και η τρίτη ανατολικά της Καρπάθου.

Η Τουρκία λοιπόν προχώρησε στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α9211/23 στην οποία αναφέρει πως η Ελλάδα παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης και την αποστρατικοποίηση νησιών που αυτή ορίζει προχωρά σε άσκηση και στην ΝΟΤΑΜ που έχει εκδώσει περιέχει τα νησιά Χίο, Σάμο και Ψαρά που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

48 ώρες δηλαδή πριν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα ο Ερντογάν προστάζει να μην γίνουν ασκήσεις στα ελληνικά νησιά.

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 45 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου με τις τελευταίες 8 να καταγράφονται Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με 6 και 2 αντίστοιχα.

Στη θάλασσα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 828 παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής. Ως προς τις θαλάσσιες παραβιάσεις αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα το ΓΕΕΘΑ δεν έχει καταχωρήσει στην ιστοσελίδα του τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Στην Κύπρο οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να αλλάξουν το status quo στη νεκρή ζώνη με κινήσεις στρατιωτών τους.

Παράλληλα βέβαια ούτε το Casus Beli έχει αρθεί, ούτε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει σταματήσει να προωθείται με συνεχείς αναφορές σε αυτό από τούρκους αξιωματούχους και βέβαια ούτε ο νεοοθωμανισμός έχει παγώσει με τον τουρκικό στόλο να κόβει βόλτες στις ακτές της Λιβύης, στην πίσω αυλή δηλαδή της Ελλάδας…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ