Κόσμος

Έρχεται «καυτό» εξάμηνο σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο: Βγάζουν τον στόλο τους οι Τούρκοι - Σε ετοιμότητα το ΠΝ

Με έναν δικό τους “οθωμανικό τρόπο” οι Τούρκοι ετοιμάζονται να υπερασπιστούν το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” το πρώτο εξάμηνο του 2020, ετοιμάζοντας να προβάλλουν την ισχύ τους σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος σήμερα, με την αεροναυτική άσκηση “EFES -2020”, η οποία είναι προγραμματισμένη για την περίοδο Απρίλιο-Μάιο, τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα παράσχουν συνοδεία σε τουρκικά ερευνητικά σκάφη για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού στην Ανατολική Μεσόγειο σε 24ωρη βάση.

Την περίοδο 2018-2019, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, πραγματοποίησε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, θέλοντας υποθετικά να “οριοθετήσει” τα 462 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της αποκαλούμενης “Γαλάζιας Πατρίδας” (στην πράξη απέτυχε παταγωδώς), ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα προσπαθήσει να πράξει το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Τακτικές και έκτακτες αεροναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν και στις τρεις θάλασσες τον Ιανουάριο με τη συμμετοχή όλων των ομάδων του τουρκικού στόλου.

Μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις όμως που σχεδιάζονται το 2020, θα είναι η άσκηση “ Γαλάζια Πατρίδα”η οποία θα διεξαχθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μετά την άσκηση αυτή κάπου τον Μάρτιο του 2020, σειρά θα έχει η άσκηση EFES-2020 που θα συμπέσει με έρευνες και διάφορες άλλες προκλήσεις που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Α.Μεσόγειο εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Εκτός από τις εθνικές ασκήσεις όμως το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα διεξάγει και ναυτικές ασκήσεις με πολλές χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η ουσία είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, αναμένονται πληθώρα τουρκικών προκλήσεων.

Πολύ πιθανή θα είναι κάποια τουρκική μονομερής ενέργεια όπως και η πιθανότητα “ατυχήματος’ στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης, διότι σαφώς κάτι τέτοιο θα βόλευε τους Τούρκους στο έπακρο.

Το σχέδιο της Άγκυρας είναι η ενεργοποίηση ουσιαστικά του τουρκικής εμπνεύσεως δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» με την έκδοση συνεχών NAVTEX, οι οποίες ήδη εκδίδονται από την Τουρκία, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε ετοιμότητα για κάθε πρόκληση.

Όπως προκύπτει από την έως τώρα στάση της Άγκυρας, η Τουρκία θα επιδιώξει να καταδείξει αυτό που λέει διαρκώς η τριανδρία, Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Ακάρ, "ότι δίχως την χώρα τους, δεν θα προχωρήσει τίποτα στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο".

Το αποτέλεσμα όμως της όποιας τουρκικής δραστηριότητας θα είναι να βρει απέναντί της και πάλι το ελληνικό πλωτό τείχος από μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του ΠΝ, που θα αναμένουν πανέτοιμα για δράση, παρά τα λεγόμενα πολλών καταστροφολόγων για την δήθεν μεγάλη τουρκική ισχύ.

Παράλληλα Αίγυπτος και Ισραήλ στα πλαίσια του αγωγού East Med, θα βγάλουν και αυτές στα ανοικτά της Α.Μεσογείου τα πλοία και τα υποβρύχια τους.

Αν μαζευτούν όμως τόσα πολεμικά πλοία σε μια περιοχή, και με τους Τούρκους σε πλήρη εγρήγορση για τσαμπουκάδες, δεν νομίζουμε ότι θα είναι δύσκολο να γίνει οτιδήποτε που θα θεωρηθεί τουλάχιστον ως ατυχές γεγονός στην συνέχεια.

https://www.youtube.com/watch?v=yBOS1CAK54I

https://www.youtube.com/watch?v=OZtEpn7udsM

https://www.youtube.com/watch?v=3c3yvbcVL0c

 

https://youtu.be/aO01F9bBklE?t=3

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ