Κυβέρνηση

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους αρχηγούς: Διαφώνησαν για τον εκλογικό νόμο – Συμφωνία Γεννηματά για τα Εθνικά

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή προκειμένου να τους παρουσιάσει τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Η αυλαία των συναντήσεων άνοιξε στις 12 όταν την πόρτα του γραφείου του πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας. Πριν το κατ’ ιδίαν τετ-α-τετ των δύο ανδρών προηγήθηκε σύντομος «χαλαρός» διάλογος – στον ενικό – μπροστά στις κάμερες. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να προσφέρει χρηστικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του τζετ λαγκ στον πρωθυπουργό.

Να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους δεν δήλωσε προβληματισμένος από το κλίμα της συνάντησης αλλά από τις εξελίξεις. Σε σχέση με το θέμα του ΠτΔ εκτίμησε πως ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει τις καταστάσεις και ερωτηθείς αν ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει πιθανότητες τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις.

Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Τσίπρας σε δήλωση του εμφανίστηκε προβληματισμένος από την εκκωφαντική – όπως τη χαρακτήρισε – σιωπή του Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας το «πάγωμα» της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ.

Το προβλήματισμό του για την εκκωφαντική - όπως τη χαρακτήρισε - σιωπή του Ντόναλντ Τραμπ για τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε με δήλωση του μετά το τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε: «Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε θα στηρίξει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ωστόσο εξήγησε: «Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των f-35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση».
Κυβερνητικοί κύκλοι για Τσίπρα: Αντιπολιτεύεται και τον εαυτό του

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό κυβερνητικοί κύκλοι.

«Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας», αναφέρουν στο σχόλιο τους κυβερνητικοί κύκλοι.

Προσθέτοντας πως κάνει λάθος με το να ζητά την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών της.

«Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.
Συμφωνία Γεννηματά για Εθνικά, διαφωνία για εκλογικό νόμο

Ο πρώτος κύκλος των επαφών του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς έκλεισε γύρω στις 2 το μεσημέρι όταν ολοκληρώθηκε το τετ-α-τετ με τη Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Μητσοτάκης στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες καλωσόρισε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με την ίδια να δείχνει εξ αρχής τις προθέσεις της επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

«Είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες, μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και συνέχισε:

«Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο. Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει Κοινωνική συνοχή και ενότητα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ