Ένοπλες Συρράξεις

Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ: Προετοιμάζονται για "σκληρά" αντίποινα από την Τεχεράνη - Αυτό είναι το πανίσχυρο πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν

Δεύτερο στην λίστα των στόχων του Ιράν ευρίσκεται το Ισραήλ, σύμφωνα με Ισραηλινό ειδικό, μετά την εκτέλεση του Ιρανού επικεφαλής της δύναμης Quds , Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Το Ισραήλ βρίσκεται στον κατάλογο των στόχων της Τεχεράνης αρκετά ψηλά», προειδοποιεί ο Ισραηλινός αναλυτής του Channel 13.

Ο Zvi Yehezkeli, δημοσιογράφος και ειδικός επί των αραβικών ζητημάτων στο Channel 13, προειδοποίησε ότι το Ιράν τοποθέτησε το Ισραήλ πολύ ψηλά στον κατάλογο των στόχων του.

Ο Yehezkeli έχει δηλώσει πολλές φορές, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων και στο ραδιόφωνο, ότι το Ισραήλ έπρεπε πρώτο να εξουδετερώσει τον Σουλεϊμάνι, ο οποίος ήταν ο πιο ισχυρός Ιρανός μετά τον ίδιο τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεϊ.

"Είμαι χαρούμενος που κάποιος άκουσε τις συμβουλές μου", δήλωσε ο Yehezkeli και συνέχισε "δεν ήταν το Ισραήλ, ήταν ο [Πρόεδρος των ΗΠΑ που τελικά χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και είπε,Όχι άλλο!".

Ο Σουλεϊμάνι ήταν ο υπεύθυνος για την επέκταση του Ιράν στη Μέση Ανατολή κατά την τελευταία δεκαετία. Είναι ο ίδιος που δημιούργησε ολόκληρους στρατούς σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ και Υεμένη, και είναι αυτός που μετέτρεψε όλες τις οργανώσεις σε ένα σιιτικό στρατό. Ως εκ τούτου, αναμενόταν ότι κάποιος θα έπρεπε να ξεκινήσει με το κεφάλι του”, συνέχισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Yehezkeli, ο Ιρανός στρατηγός ήταν "η σημαντικότερη πολιτικοστρατιωτική φιγούρα στο Ιράν μετά τον ίδιο τον Χαμενεϊ.

Ο Yehezkeli επίσης προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρά αντίποινα από το Ιράν. "Η δολοφονία του Ιρανού είναι ένα γεγονός που δεν έχουμε δει στη Μέση Ανατολή για μεγάλο χρονικό διάστημα", είπε ο ίδιος.

"Οι Ιρανοί είναι σοκαρισμένοι, ο Σουλεϊμάνι ήταν πολύ ισχυρός στο Ιράκ, δεν πίστευε ότι οι Αμερικανοί θα τον χτυπούσαν και δεν λάμβανε προφυλάξεις.

Πιστεύω ότι οι Ιρανοί μας έχουν ήδη τοποθετήσει στον κατάλογο των στόχων τους. Πότε και πώς θα συμβεί δεν ξέρω, αλλά εισερχόμαστε σε μια μακρά περίοδο αναμονής και προετοιμασίας για μια απάντηση από το Ιράν, και το Ισραήλ βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα», τόνισε ο ίδιος.

“Το ζήτημα είναι εάν το Ιράν θέλει να κλείσει το ζήτημα ή να ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο με τις ΗΠΑ και εμάς. Δεν βλέπω τώρα τους Ιρανούς, χωρίς τον Κασέμ Σουλεϊμανί και με την άσχημη οικονομική τους κατάσταση στο παρασκήνιο, να επιδίδονται σε έναν πόλεμο. Θα περιμένουμε όμως την απάντηση του Ιράν, σίγουρα θα υπάρξει και αυτό είναι σαφές. Το Ιράν σίγουρα θα απαντήσει.

Υπήρχαν αναφορές πριν από μερικούς μήνες, ότι το Ισραήλ είχε σκάψει μια σήραγγα κάτω από το τζαμί όπου ο πατέρας του Κασέ Σουλεϊμανί προσευχόταν. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, 500 κιλά εκρηκτικές ύλες υποτίθεται ότι ήταν τοποθετημένες κάτω από την καρέκλα όπου έπρεπε να καθίσει ο Σουλεϊμάνι. Τελικά δεν έγινε η επίσκεψη. Τώρα όμως περιμένουμε την απάντηση της Τεχεράνης που διαθέτει και βαλλιστικούς πυραύλους”, κατέληξε ο ίδιος.

Οπλοστάσιο του Ιράν

Βαλλιστικοί Πύραυλοι μικρής εμβέλειας - Short-Range Ballistic Missiles (SRBM)

Βαλλιστικοί Πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας - Medium-Range Ballistic Missiles (MRBM)

Αντι-ναυτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ASBM)

 Anti-Radiation Ballistic Missiles (ARBM)

Μη επιβεβαιωμένες αναφορές για τους εξής βαλλιστικούς πυραύλους:

  • Ghadr-S ''Qadr-S'' (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Oghab (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Samen ''Ghadr-101 or M-9'' (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Sejjil-3 (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Shahab-3C (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Shahab-3D (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Shahab-4 ''IRIS'' (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Shahab-5 (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Shahab-6 (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Project Kowsar ''Koussar'' (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Meshkat (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Samid (Documented by a few sources, not yet seen)
  • Yasser (Documented by a few sources, not yet seen)

Ρουκέτες

Πύραυλοι κρουζ (cruise)

  • Soumar [2015]
  • Hoveyzeh [2019] [Range: 1350km]
  • Quds [2018] (Supplied to Houthi militants in Yemen. Used in the 2019 Abqaiq–Khurais attack on Saudi Arabia)
  • Meshkat [2012] (Did not enter production)
  • Ya Ali (Documented by sources as used in the surface-to-surface role, not yet seen in this configuration)

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...