Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ "ταρακούνησε" Τουρκία & Ιράν: Δοκίμασε βαλλιστικό πύραυλο με "διηπειρωτικές & πυρηνικές δυνατότητες" - Μήνυμα ισχύος από Τελ Αβίβ

Δεν κουνιόνταν “φύλλο” από το Ισραήλ για το θέμα με την Τουρκία στην Α.Μεσόγειο, ώσπου ξαφνικά μετά τη δήλωση συμπαράταξης του ΥΠΕΞ της χώρας στα ελληνικά συμφέροντα, είχαμε και την δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Jericho-4 με “διηπειρωτικές και πυρηνικές δυνατότητες”, στέλνοντας μήνυμα σε Τουρκία-Ιράν.

Η εκτόξευση που διεξήχθη στις πρώτες πρωινές ώρες, σχεδιάστηκε εκ των προτέρων και πραγματοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι 13, ο διεθνής αερολιμένας Ben-Gurion έκλεισε κατά τη διάρκεια της δοκιμής για να επιτρέψει την ασφαλή εκτόξευση του πυραύλου.

https://twitter.com/AAhronheim/status/1202827921553022981

Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση ή σχόλιο σχετικά με το εάν ή όχι η δοκιμή ήταν επιτυχημένη.

Ο πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα Jericho εδάφους-εδάφους, και αφορά ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος σύμφωνα με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να μεταφέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο.

https://twitter.com/ELINTNews/status/1202840316505722880

Η ουσία όμως είναι ότι ο Νετανιάχου προτίμησε να κάνει μια θεαματική επίδειξη δύναμης πρώτα στον ισλαμιστή Ερντογάν, που θέλει να “ελέγξει” την Ιερουσαλήμ και δεύτερον στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ που απειλούν με βαλλιστικούς πυραύλους ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η υπογραφή του συμφώνου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για το καθορισμό ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο, έχει προκαλέσει την έντονη αντίθεση του Ισραήλ, που βλέπει τους Τούρκους να θέλουν να φτάσουν κοντά στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε γραπτή ανακοίνωση του στο λογαριασμό στο Twitter, κατονόμασε τα τελευταία βήματα της Τουρκίας ως μη νόμιμα στη Μεσόγειο και τόνισε την δυνατότητα της χώρας να παρακολουθεί τα πάντα στην περιοχή».

Το Ισραήλ και η Ελλάδα αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία, τονίζει η ανακοίνωση του Τελ Αβίβ, και συνεχίζει τονίζοντας ότι το Ισραηλινό ΥΠΕΞ βρίσκεται δίπλα στην κυβέρνηση της Αθήνας, διότι «η Τουρκία κινείται με λάθος τρόπο, αγνοώντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο. Το Ισραήλ, υποστηρίζει την θαλάσσια δικαιοδοσία με την Ελλάδα και επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων”, καταλήγει η ισραηλινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με άρθρο μας, εδώ και λίγα 24ωρα ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται στην Κύπρο, όπου διεξάγουν ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Kobi Heller, διοικητής της Ταξιαρχίας που βρίσκεται στην Κύπρο, δήλωσε ότι η άσκηση ήταν ένα σημαντικό τεστ για τη μονάδα του, η οποία σχηματίστηκε το 2015.

Η άσκηση προσομοίωσε μια μεγάλη ποικιλία αποστολών και σεναρίων. Αυτή ήταν η τέταρτη άσκηση του στρατού στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια, μετά από συμφωνία των δύο χωρών.

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος , έχουν έννομα συμφέροντα να εφαρμοστεί η ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή της Α.Μεσογείου και αυτό είναι η ουσία, όσο και αν κάποιοι ενδεχομένως να μην θέλουν στο εσωτερικό των δύο χωρών να εμπλακούν σε περιπέτειες.

Η ισχυροποίηση του άξονα των δύο χωρών με την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί λοιπόν μονόδρομο λόγω της ναζιστικού τύπου επέκτασης της Τουρκίας, οι απαιτήσεις της οποίας ακουμπούν στην ίδια την Ιερουσαλήμ και στο εσωτερικό της Αιγύπτου με την μουσουλμανική αδελφότητα.

Για αυτό και αναμένεται να δούμε στην πράξη αυτόν τον αμυντικό άξονα κατά των Τούρκων και των Πακιστανών συμμάχων τους, τους οποίους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε.    

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ