Κύπρος

Το Ισραήλ εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου: «Βροχή» οι ασκήσεις-απάντηση στις τουρκικές απειλές - Aναμέτρηση Άγκυρας-Τελ Αβίβ σε εξέλιξη


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί σε όλα τα επίπεδα, το Ισραήλ σιωπηρά, αλλά δυναμικά, στέλνει διαρκώς μηνύματα προς την Άγκυρα.

Η επόμενη σύγκρουση όπως όλα δείχνουν θα λάβει χώρα στην Α. Μεσόγειο. Αθήνα-Τελ Αβίβ- Λευκωσία και Κάιρο συνασπίζονται κατά των τουρκικών διεκδικήσεων.

Οι ασκήσει είναι συνεχείς, ενώ και σε διπλωμτικό επίπεδο πλέον έχουμε την απόλυτη μάχη. Από την άλλη, έχουμε τον άξονα Τουρκίας, Κατάρ και Πακιστάν!. Η Άγκυρα έβαλε στο παιχνίδι και το Ισλαμαμπάντ πλέον, με ασκήσεις των ΠΝ μεταξύ των δύο χωρών να είναι γεγονός.

Η κατάσταση πλέον είναι κρίσιμη, ενώ πρώην Έλληνες στρατηγοί και ναύαρχοι θέλουν να δώσει η Αθήνα μία δυναμική απάντηση στους Τούρκους.

Εδώ και λίγα 24ωρα ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται στην Κύπρο, όπου διεξάγουν ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Kobi Heller, διοικητής της Ταξιαρχίας που βρίσκεται στην Κύπρο, δήλωσε ότι η άσκηση ήταν ένα σημαντικό τεστ για τη μονάδα του, η οποία σχηματίστηκε το 2015.

Η άσκηση προσομοίωσε μια μεγάλη ποικιλία αποστολών και σεναρίων. Αυτή ήταν η τέταρτη άσκηση του στρατού στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια, μετά από συμφωνία των δύο χωρών.

Ο IDF προσομοιάζει το έδαφος της Κύπρου και για την μάχη που δίνει κατά της Χαμάς, αλλά και για το ενδεχόμενο μίας σύγκρουσης με την Χεζμπολάχ. Ταυτόχρονα όμως στέλνει μήνυμα και στην Τουρκία, δηλώνοντας παρών στις εξελίξεις.

Οι στρατιωτικοί ανέφεραν ότι συμμετείχαν στην άσκηση στρατιώτες μονάδες όπως οι Egoz, Maglan και Duvdevan.

Την ίδια στιγμή, την άποψη ότι τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα έπρεπε να βρίσκονται εν πλω και να «αλωνίζουν» τις περιοχές που επιχειρεί η Τουρκία να θέσει υπό αμφισβήτηση, εξέφρασε ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.

«Τα πλοία δεν είναι για τα λιμάνια ή για την ξηρά», όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά «θα έπρεπε να έχουν βγει και να αλωνίζουν τις αμφισβητούμενες περιοχές».

«Σε διπλωματικό επίπεδο, όσα γίνονται μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αυτό το διάστημα στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ναι μεν δεν έχουν νομική ουσία, ωστόσο δεν παύουν να ισχυροποιούν πολιτικά την Τουρκία, ιδιαιτέρως αν ο Ταγίπ Ερντογάν περάσει το μνημόνιο από την τουρκική Βουλή. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακόμα ένα casus belli όπως είναι το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων εκ μέρους της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Σε στρατιωτικό επίπεδο, υπενθυμίζω τον μεγάλο ιστορικό, αντικειμενικό Θουκυδίδη, ο οποίος έλεγε «έχουμε γη και πατρίδα επειδή έχουμε πλοία στην θάλασσα».

Ως εν ενεργεία Αρχηγός το 2012, ο Ναύαρχος Χρηστίδης είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Παράλληλα, διαφωνεί με την άποψη ότι από μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να πρόκυπτε πολιτικό κόστος στο εσωτερικό.

«Πρέπει να έχουμε την δύναμη και την αποφασιστικότητα να το κάνουμε», είπε.

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα»

Στην παρατήρηση ότι η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει η Ελλάδα, προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης και ερωτηθείς αν σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να εγγυηθεί στην πολιτική ηγεσία την ασφάλεια για μια τέτοια κίνηση, ο κος Χρηστίδης απάντησε ότι «κλειδί όλων είναι η αποφασιστικότητα.

«Η πολιτική του κατευνασμού και της στρατηγικής ψυχραιμίας δεν μας έχει οδηγήσει πουθενά», τόνισε ο κ. Χρηστίδης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ