Αφρική

Εμφύλιος στον GNA: Φύλακες του Σάρατζ συγκρούστηκαν με απλήρωτους τζιχαντιστές μισθοφόρους - 3.500 κομάντος ενισχύουν τον Χαφτάρ

Χάος, μόνο με αυτήν την λέξη μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση στην Τρίπολη της Λιβύης όταν ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στην Τρίπολη σήμερα Τετάρτη, καθώς απλήρωτοι τζιχαντιστές έδωσαν μάχη με τους σωμαοφύλακες του γνωστού πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Al Arabiya.

Μια ένοπλη ομάδα, σύμφωνα με αναφορές από τη Μισράτα, πυροβόλησε με καταιγιστικά πυρά τους φρουρούς του Σαράτζ, οι οποίοι προσπάθησαν να τον συνοδεύσουν σε επίσκεψη μαζί με τα μέλη της κυβέρνησής του από το προεδρικό κτίριο, ανέφεραν οι πηγές.

Οι πολιτοφύλακες, οι οποίοι στην ουσία είναι τζιχαντιστές σύμφωνα με άλλες πηγές, στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών στην Τρίπολη, και με την χρήση βαρέων όπλων απαίτησαν από τους υπαλλήλους να πληρωθούν.

https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1202187076785057793

Ο Al-Sarraj είναι επικεφαλής μιας από τις κύριες ομάδες του εμφύλιου πολέμου της Λιβύης, του GNA, που αγωνίζεται εναντίον των τακτικών δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.

https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1201879733086146563

Την ίδια στιγμή 3500 επίλεκτες νέες μονάδες του LNA μόλις έφτασαν στην περιοχή Tarhuna για να ενωθούν με τους υπόλοιπους για την τελική επίθεση που υλοποιούν οι δυνάμεις ττου Χαφτάρ προς την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ο Εθνικός στρατός της Λιβύης διαθέτει 82.000 ενεργούς στρατιώτες, μέρος των οποίων πολεμούν στο μέτωπο της Τρίπολης, ενώ άλλες μονάδες φυλάσσουν το νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, καταπολεμώντας τους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων. Η είδηση εδώ είναι ότι με την βοήθεια Ρώσων και Αιγυπτίων συμβούλων “αποφοιτούν” σε λίγο και νέα στρατεύματα, κάτι που κάνει το μέλλον των “φίλων” του Ερντογάν στην Τρίπολη να φαντάζει τουλάχιστον δυσοίωνο.

Ο LNA επέκρινε σφοδρότατα τη συμφωνία για την ΑΟΖ και την δυνατότητα γεωτρήσεων στη Μεσόγειο με την Τουρκία, κατηγορώντας τον GNA και την Τουρκία, ότι αγνοούν τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με άρθρο μας, καταιγιστικές φέρονται να είναι οι εξελίξεις με το μέτωπο της Λιβύης. LNA, Αίγυπτος, ΗΑΕ και πολλοί αξιωματούχοι στην Τρίπολη ετοιμάζουν την απόλυτη αντεπίθεση κατά Τούρκων και Σαράτζ.

Η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης ξύπνησε και ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις κατά του Ερντογάν. Υπάρχει ένας συντονισμός προσπαθειών τις τελευταίες ώρες τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και στρατιωτικό.

Ο Χαφτάρ έβγαλε νέα ανακοίνωση πριν λίγες ώρες κατά της συμφωνίας. Σε αυτήν γίνεται λόγος ότι η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατία στην Λιβύη, καθώς παρέχει όπλα σε ισλαμιστικές ομάδες.

Μάλιστα καλεί το Συμβούλιο του ΟΗΕ να πάρει θέσει να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν. Μάλιστα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Άγκυρα προσπαθεί να επαναφέρει την Οθωμανική περίοδο στην περιοχή, ενώ γίνεται λόγος, στο ότι η υπογραφή μεταξύ Ερντογάν-Σαράζ είναι άκυρη.

Tαυτόχρονα ο Αξιωματικός Khalid Al-Mahjoub και δεξί χέρι του Χαφτάρ, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται ποτέ ο LNA να αφήσει να κυριαρχήσει στην Λιβύη η Τουρκία.

Με απλήρωτους στρατιώτες ο Σαράτζ, χωρίς την φυσική παρουσία Τούρκων στρατιωτών νομίζουμε ότι θα πέσει σε μικρό χρονικό διάστημα, εκτός κι αν έχουμε απόβαση  τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή πολύ πολύ σύντομα.

https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1201870261773045760

https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1202185174382985216

https://twitter.com/MElmalehLNA/status/1202183297926934530

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...