Αφρική

«Πυρά» Χαφτάρ κατά Ερντογάν: «Θα ακυρώσουμε την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης» - Προειδοποίηση Αιγύπτου σε Τουρκία (upd)

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με το μέτωπο της Λιβύης. LNA, Αίγυπτος, ΗΑΕ και πολλοί αξιωματούχοι στην Τρίπολη ετοιμάζουν την απόλυτη αντεπίθεση κατά Τούρκων και Σαράζ.

Η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης ξύπνησε και ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις κατά του Ερντογάν. Υπάρχει ένας συντονισμός προσπαθειών τις τελευταίες ώρες τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και στρατιωτικό.

Ο Χαφτάρ έβγαλε νέα ανακοίνωση πριν λίγες ώρες κατά της συμφωνίας. Σε αυτήν γίνεται λόγος ότι η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατία στην Λιβύη, καθώς παρέχει όπλα σε ισλαμιστικές ομάδες.

Μάλιστα καλεί το Συμβούλιο του ΟΗΕ να πάρει θέσει να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν. Μάλιστα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Άγκυρα προσπαθεί να επαναφέρει την Οθωμανική περίοδο στην περιοχή, ενώ γίνεται λόγος, στο ότι η υπογραφή μεταξύ Ερντογάν-Σαράζ είναι άκυρη.

Tαυτόχρονα ο Αξιωματικός Khalid Al-Mahjoub και δεξί χέρι του Χαφτάρ, ανακοίνωσε πως δεν αφήσει ο LNA να κυριαρχήσει στην Λιβύη η Τουρκία.

Δείτε το επίσημο δελτίο που έβγαλε ο LNA

 

H AΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Ταυτόχρονα κινητικότητα έχουμε και από την Αίγυπτο. Το Κάιρο μαζί με την Αθήνα συντονίζουν τις προsπάθειές τους έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Sameh Shoukry πριν λίγες ώρες ανέφερε ότι οι συμφωνίες ασφάλειας και ναυτιλίας μεταξύ του Fayez Al-Sarraj και της Τουρκίας θα εμβαθύνουν περαιτέρω τη διχοτόμηση της Λιβύης. 

Τα μνημόνια που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σαράτζ με την Τουρκία θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία για την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα, τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη κ. Ghassan Salamé.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε την ανάγκη αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να υποδαυλίσει την πολιτική διαδικασία που αφορά τη Λιβύη. Όπως γράφει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕNA και αναδημοσιεύει σήμερα ο αιγυπτιακός τύπος, «ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι επανέλαβε την Τρίτη ότι οι δύο συμφωνίες που υπογράφηκαν από την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της Λιβύης της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας Φάγεζ αλ Σαράτζ θα εμβαθύνουν τις διαφωνίες μεταξύ των Λίβυων και θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία στη χώρα».

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας επέστησε την προσοχή στον ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι το γεγονός της υπογραφής των εν λόγω μνημονίων «λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που άρχισε να υπάρχει μια διεθνής συναίνεση έτσι ώστε να βοηθηθούν οι Λίβυοι να βρουν μια διέξοδο για να ξεφύγουν από την παρούσα κρίση».
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του κ. Σούκρι με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο Αιγύπτιος υπουργό υποστήριξε τη σημασία της αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας από οποιαδήποτε πλευρά, είτε από το εσωτερικό της Λιβύης είτε έξω από αυτήν, που θα μπορούσε να εμποδίσει την πολιτική διαδικασία. Εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Αιγύπτου στην αποστολή του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Όπως τονίζουν τα ρεπορτάζ, «οι δύο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με την κρίση της Λιβύης και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να καταστήσουν επιτυχείς τις συστάσεις της «διάσκεψης του Βερολίνου» με στόχο την εξασφάλιση πολιτικής λύσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα». Και, τέλος, «συμφώνησαν επίσης να εντείνουν την επικοινωνία μεταξύ τους μέχρι να επιλυθεί η κρίση της Λιβύης».

ΑΞΟΝΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΑΓΚΥΡΑΣ-ΝΤΟΧΑΣ

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, Fathi Bashagha, έφτασε στη Ντόχα αργά χθες το βράδυ. Είναι προφανές ότι η Τρίπολη πλέον θέλει να σχηματίσει έναν άξονα μαζί με την Άγκυρα και το Κατάρ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «AL-AHRAR»

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος, αναγνωρίζουν ουσιαστικά ως το μοναδικό επίσημο αντιπρόσωπο της χώρας στη διεθνή σκηνή, το Προεδρικό Συμβούλιο του Εθνικού Μνημονίου (UMH) ακυρώνοντας την τουρκική παρουσία στην Λιβύη και έτσι θα ξεκινήσει πιθανότατα ακόμα μια διαδικασία, για να κηρυχθούν παράνομοι οι Τούρκοι “σύμβουλοι” που βρίσκονται στην χώρα, οι οποίοι δεν θα έχουν πλέον νομιμοποίηση.

Εν τω μεταξύ ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σάλμαν Μπιν Αμπντουλάζιζ δέχθηκε χθες τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (ΤΜ), Τάμρουρκ, Αγκίλα Σαλέχ στο Ριάντ.

Οι δύο αποφάσισαν ένα σχέδιο με το όνομα «Al-Ahrar» για την Λιβύη, για τον τερματισμό της αναγνώρισης της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες πλέον και οι επόμενες ώρες και μέρες είναι κρίσιμες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ