Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες των δύο χωρών, καλώντας τους να προχωρήσουν άμεσα σε κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι κυβερνήσεις της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης συμφώνησαν να συναντηθούν άμεσα, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και, εν τέλει, ειρήνης.
Παρά τη θετική ανταπόκριση των δύο πρωθυπουργών στις πρωτοβουλίες του Τραμπ, δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική μεταβολή στις θέσεις των δύο πλευρών. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με τις ένοπλες δυνάμεις να ανταλλάσσουν πυρά πυροβολικού.
Η σύγκρουση, η πιο αιματηρή των τελευταίων δεκαετιών μεταξύ των δύο βασιλείων της Νοτιοανατολικής Ασίας, έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 33 ανθρώπων και τον εκτοπισμό περίπου 200.000 πολιτών. Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί σε πολλαπλά μέτωπα, από την επαρχία Τρατ της Ταϊλάνδης έως το «Σμαραγδένιο Τρίγωνο» κοντά στο Λάος.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στη Σαμρόνγκ της Καμπότζης, κοντά στα σύνορα, άκουσαν πυροβολικό νωρίς το πρωί. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Καμπότζης, Μαλί Σοτσετά, ανέφερε ότι οι ταϊλανδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στις 04:50 τοπική ώρα, κοντά σε δύο χώρους λατρείας σε αμφισβητούμενη περιοχή.
Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ταϊλανδικών ενόπλων δυνάμεων, Ριτσά Σουκσουουανόν, δήλωσε ότι η Καμπότζη εξαπέλυσε επιθέσεις σε δύο τοποθεσίες στις 04:00 τοπική ώρα.
Προηγούμενη πρόταση μεσολάβησης από τη Μαλαισία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), δεν απέδωσε καρπούς. Παράλληλα, οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση των επικείμενων τελωνειακών δασμών που αναμένεται να πλήξουν τις εξαγωγές τους από την 1η Αυγούστου.
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών, παρά τους ιστορικούς πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς τους.
Ανθρώπινες Απώλειες και Εκτοπισμοί
Σύμφωνα με επίσημους απολογισμούς, η στρατιωτική κλιμάκωση έχει προκαλέσει τον θάνατο 20 ατόμων στην Ταϊλάνδη, εκ των οποίων 7 στρατιωτικοί, και 13 στην Καμπότζη, περιλαμβανομένων 5 μελών των ενόπλων δυνάμεων. Πάνω από 138.000 Ταϊλανδοί και 80.000 Καμποτζιανοί έχουν απομακρυνθεί από περιοχές υψηλού κινδύνου.
Η διένεξη για τα σύνορα, μήκους άνω των 800 χιλιομέτρων, χρονολογείται από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Ινδοκίνα. Οι τελευταίες εκτεταμένες συγκρούσεις σημειώθηκαν την περίοδο 2008–2011, με επίκεντρο τον ναό Πρα Βιχάν, προκαλώντας 28 θανάτους και μαζικούς εκτοπισμούς.
Παρά τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 1962 και το 2013, που αναγνώρισαν την κυριαρχία της Καμπότζης στον ναό και την γύρω περιοχή, η διευθέτηση δεν είχε μακροχρόνια αποτελέσματα.