Ελληνοτουρκικά

Ανεβάζει την ένταση ο Ερντογάν: "Θα κάνουμε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης" - "Θα στείλουμε στρατό στη Λιβύη"

Σε δηλώσεις σε τηλεοπτικό δίκτυο προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τουρκία. Αναφερόμενος στην άκυρη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Άγκυρας-Λιβύης, ήταν ξεκάθαρος πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις άνομες επιδιώξεις της.

"Εάν η Λιβύη ζητήσει στρατιωτική υποστήριξη, μπορούμε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Θα διεξάγουμε σεισμικές έρευνες στους τομείς των συμφωνιών και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε γεωτρήσεις στην ίδια περιοχή, αφού αγοράσουμε επίσης ένα τρίτο πλωτό γεωτρύπανο". ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος.

"Η Ελλάδα απειλείται από τις ενέργειές μας. Δεν το κάνουμε αυτό για να την απειλήσουμε, αλλά επειδή η Τουρκία και η Λιβύη έχουν δικαιώματα σε αυτά τα νερά. Θα προστατεύσουμε αυτά τα δικαιώματα", ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως ο Σάραζ είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης και ο Χαφτάρ δεν έχει καμία νομιμότητα. Επιπλέον, επισήμανε πως “τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες. Όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα”!

Η συνάντηση έγινε στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ και κράτησε δυόμιση ώρες, και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας παρέθεσε δείπνο στον Σαράζ και την αντιπροσωπεία του. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και μετά την ολοκλήρωση της δεν έγιναν δηλώσεις.

https://twitter.com/eha_news/status/1206281224173604864

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ και δηλώνει έτοιμος να στείλει στρατό στη Λιβύη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, ενώ απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο».

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Ο Χαλίφα Χάφταρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης…και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρετσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...