Ελληνοτουρκικά

Έρχεται κλιμάκωση σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο: Αύξηση των αμυντικών δαπανών θα ζητήσει ο ΥΕΘΑ - Ώρα αποφάσεων για την Ελλάδα

Eντείνονται οι προκλήσεις των Τούρκων και πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί η Ελληνική διπλωματία, αλλά επίσης χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση στα εξοπλιστικά των ΕΔ. 

Οι Τουρκικοί σχεδιασμοί ξεδιπλώνονται και η Αθήνα πρέπει να έτοιμη, καθώς στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργηθεί κρίση.

Τα μέτωπα πολλά. Αιγαίο, Κυπριακή ΑΟΖ και τώρα η συμφωνία Τρίπολης-Άγκυρας. Το Πενταπόσταγμα εδώ και έξι μήνες προειδοποιούσε γι'αυτά που έρχονται στη περιοχή μας.  

Η Αθήνα θα πρέπει να παίξει έξυπνα και να κάνει προσέγγιση στον στρατάρχη Χαφτάρ. Ήδη αξιωματούχος του έμμεσα έστειλε μήνυμα στην  Ελλάδα πριν λίγα 24ωρα.

Για να στηρίξουμε όμως τον Χαφτάρ, αλλά και για να κόψουμε τον τσαμπουκά του Ερντογάν, χρειάζονται νέα όπλα, κάτι που το κατάλαβε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΥΕΘΑ είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει αύξηση των αμυντικών δαπανών.Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν τις απόψεις του, αλλά και τι έχει συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς και το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ.Παναγιωτόπουλος θέτει σ΄ όσους πιθανόν να ΄χουν οποιαδήποτε αμφιβολία, το εξής απλό ερώτημα: “Αν όχι τώρα, πότε σκοπεύουμε να δώσουμε κάποια χρήματα παραπάνω στην Άμυνα”; Τι σημαίνει το τώρα δεν χρειάζεται να το εξηγήσει. Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι γνωστή.

Οι αυξήσεις των κονδυλίων για την άμυνα θα αφορούν και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με αποδοχές προσωπικού, λένε οι πληροφορίες. Θα είναι στοχευμένες σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες. Για παράδειγμα υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του πτητικού επιδόματος.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ πιστεύει ότι πολλά μπορούν να διορθωθούν και θα διορθωθούν σύντομα στην ΠΑ. Η αναβάθμιση των F-16,είναι για το μέλλον, αλλά η επίλυση των προβλημάτων υποστήριξης των γαλλικών Mirage 2000, μπορεί να γίνει σχετικά σύντομα και να αλλάξει πολλά από τα σημερινά δυσμενή δεδομένα, αναφέρει το militaire.gr

Υπάρχει το μεγάλο θέμα της ενίσχυσης του Στόλου. Η εγκατάλειψή του εδώ και σχεδόν 20 χρόνια έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Η απόκτηση νέων πλοίων εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει. Οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους προχωρούν μεν αλλά ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή. 

Όλα αυτά την στιγμή που η Άγκυρα έδωσε προκλητική απάντηση στις θέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου σχετικά τη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τουρκικού ΥΠΕΞ τα ελληνικά νησιά εξαφανίζονται από το χάρτη, ενώ φυσικά οι προκλήσεις συνοδεύονται και από απειλές.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλά για μια συμφωνία με τη Λιβύη με την οποία καθορίζεται μέρος των δυτικών ορίων, των θαλάσσιων ευθυνών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Υποστηρίζει ότι είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο Θαλάσσης.

Από την άλλη τονίζει ότι όλοι γνωρίζουν στην περιοχή ότι η προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας δεν μπορεί να εμποδίζεται με τα νησιά. Παράλληλα, ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων.

Μιλάει για μαρξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων Λέει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει 4.000 φορές περισσότερη περιοχή θαλάσσιας ευθύνης στο Καστελόριζο σε σχέση με το μέγεθος του νησιού και πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και οι ακτογραμμές.

Για την Αίγυπτο αναφέρει ότι έχει χάσει τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει χάσει θαλάσσια εδάφη 40.000 τ.χλμ και ότι με τη συμφωνία με τη Λιβύη, δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα. 

Ώρα αποφάσεων λοιπόν για την Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ