Κόσμος

Πληρώνει το Κατάρ για να εξοπλίζει η Τουρκία στη Λιβύη τζιχαντιστές

Παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, η τουρκική ισλαμιστική κυβέρνηση στέλνει πλοία με όπλα και πυρομαχικά στην ισλαμιστική κυβέρνηση στη Λιβύη και εκπαιδεύει τον στρατό και την αστυνομία της, μεταδίδει η ιστοσελίδα AddressLibya που πρόσκειται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που εδρεύει στην Κυρηναϊκή και αντιμάχεται την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η Τουρκία έχει στείλει τον τελευταίο χρόνο ντρονς, οπλισμένα οχήματα, «όπλα λέιζερ» και άλλα όπλα και πυρομαχικά στην κυβέρνηση που εδρεύει στη φιλοϊσλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη με επικεφαλής τον (τουρκικής καταγωγής) Φαγιέζ αλ Σαράτζ,

Η τουρκική κυβέρνηση επίσης εκπαιδεύει τον «στρατό» αυτής της κυβέρνησης όπως και την Αστυνομία της.

Αυτή η στρατιωτική υποστήριξη ξεκίνησε στις αρχές του 2015. Αλλά φαίνεται ότι κλιμακώθηκε το 2019.

Η Τουρκία έστειλε στην Τρίπολη 100 τεθωρακισμένα οχήματα «Kirpi», που κατασκευάζει η τουρκική εταιρεία BMC, τα οποία πλήρωσε το Κατάρ.

Μια άλλη εταιρεία, η «Baykar», με επικεφαλής τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ (Selçuk Bayraktar), γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατασκευάζει τα τουρκικά μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (ντρον) που στάλθηκαν στη Λιβύη.

Υποστηρίζοντας την κυβέρνηση της Τρίπολης η Τουρκία υποστηρίζει και ορισμένους από τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Μοχάμεντ Μπεν Νταρντάφ, που σκοτώθηκε στις 26 Μαΐου πολεμώντας ενάντια στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που πρόσκειται στο κοινοβούλιο.

Ο Μοχάμεντ Μπεν Νταρντάφ, οπλαρχηγός της κυβέρνησης της Τρίπολης, ήταν μεταξύ εκείνων που επιτέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Τρίπολη και σκότωσαν με φρικτά βασανιστήρια τον Αμερικανό Πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ