Εκκλησία

Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά την αναγνώριση της νέας ουκρανικής εκκλησίας- Πρόεδρος ΔΣΟ: Ο Βαρθολομαίος έχει παπικές φιλοδοξίες

Ποικίλες εκφάνσεις έχει η ελληνοσλαβική αντιπαλότητα στον Ορθόδοξο κόσμο, για την οποία κάναμε λόγο και χθες.

Η κόντρα Φαναρίου-Μόσχας έχει διεισδύσει και στα διπλωματικά κλιμάκια της Ορθοδοξίας.

“Η διάσπαση στην Ορθοδοξία επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας, αλλά υπάρχει η βούληση για την ενδυνάμωσή τους”, δήλωσε ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ο επικεφαλής της επιτροπής Κρατικής Δούμας για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, και για θέματα δημοσίων και θρησκευτικών οργανώσεων Σεργκέι Γαβριλόφ από την Αθήνα.

"Η διάσπαση, φυσικά, επηρέασε τις σχέσεις μας, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Θλίβομαι, πολλοί Έλληνες ανησυχούν επειδή είναι επίσης εξαιρετικά δυσάρεστο γι 'αυτούς.Αλλά η Ελλάδα με κάθε δυνατό τρόπο σημειώνει οι κοσμικές αρχές υποστήριξαν τη διάσπαση, ότι πρόκειται για πολιτική εκκλησία”, δήλωσε ο Γαβριλόφ στους ρώσους δημοσιογράφους.

"Είμαστε έτοιμοι, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, των δυνατοτήτων και των εξουσιών μας, να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των Ορθοδόξων σχέσεων μεταξύ των λαών, μεταξύ των πολιτικών θεσμών, της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ φιλανθρωπικών ιδρυμάτων”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζεται η επέκταση αυτής της συνεργασίας, ειδικά σε σχέση με την 200ή επέτειο της ελληνικής απελευθερωτικής επανάστασης. "Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας βολικός λόγος για την ενίσχυση των σχέσεων που βασίζονται σε ορθόδοξες αξίες. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα φιάσκο όλων των σχεδίων χρήσης του εκκλησιαστικού σχίσματος προκειμένου να διασπάσουν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσικού και Ελληνικού κόσμου” ο Gavrilov πιστεύει.

Είπε ακόμη ότι οι Έλληνες ανησυχούν ειλικρινά. “Η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη Ρωσία, όπως αποδεικνύουν οι προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας και η άδεια να καλέσουμε τα τέσσερα πολεμικά πλοία μας που δεν ανταποκρίνονται στη φιλοσοφία του ΝΑΤΟ και η πρόταση να διοργανωθούν περισσότερα κοινά γεγονότα σχετικά με τις Ορθόδοξες εκδηλώσεις,τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία ", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΣΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την Ελλάδα, η Ουκρανία είναι εξαιρετικά μακριά, σκοτεινή και αδιάφορη, πολλοί δεν γνωρίζουν καν τι συμβαίνει εκεί. Από την άποψη αυτή, οι Ρώσοι βουλευτές έφεραν πληροφοριακά στοιχεία για τη δίωξη της εκκλησίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γαβρίλοφ.

Θεωρεί ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι θρησκευτικό, αλλά πολιτικό.

Ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας φοβάται ότι η διαδικασία που ξεκίνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα οδηγήσει σε τεράστιο διαχωρισμό στις ορθόδοξες εκκλησίες. Ο Γαβριλόφ τον κατηγόρησε ευθέως:

"Πιστεύω ότι αυτός (ο Βαρθολομαίος) έχει παπικές φιλοδοξίες, είναι σαφές ότι δεν είναι δογματικό, αλλά νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι να ξεκινήσει η αρχή του ντόμινο, να ξεκινήσει ένας τεράστιος διαχωρισμός ορθόδοξων εκκλησιών, σε κάθε χώρα θα υπάρχουν δύο, τρεις, τέσσερις και ούτω καθεξής ", δήλωσε στους Ρώσους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ισχύει όχι μόνο για τη “Βόρεια Μακεδονία” και το Μαυροβούνιο. «Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι: η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας πρέπει να καταλάβει πολύ καλά ότι εάν εκκλησίες αρχίσουν να γεννιούνται σε αφρικανικές χώρες και μπουν στον πειρασμό να θα είναι τρομακτικό και λάθος.Για να μην καταστρέψουμε την ίδια την ακεραιότητα του κόσμου, πρέπει να επιστρέψουμε στον κανονικό διάλογο των ίσων δικαιωμάτων ", λέει

"Έχω πει επανειλημμένα σε συνεντεύξεις - είναι σαφές ότι ξένοι Αμερικανοί συνάδελφοι συμμετείχαν ενεργά σε γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρχαν τεράστιες αποδείξεις γι 'αυτό. Και όσοι ξεκίνησαν αυτή τη διάσπαση, είχαν κατά νου όχι μόνο τη δημιουργία κάποιας εκκλησίας στο Φανάρι, για να καταργήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των εθνών, όχι μόνο μεταξύ των εκκλησιών, αλλά για εμάς, η αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη και τις συνέπειες ", σημείωσε ο Γαβρίλοφ.

Θεωρεί ότι το σημαντικό καθήκον της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι να διευκρινίσει τη θέση της Ρωσίας και να καθιερώσει αμοιβαία κατανόηση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών της ΔΣΟ, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα ανέφερε:

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο ενεργητικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών που εκπροσωπούνται στον θεσμό και στην ενότητα του Ορθοδοξίας. Θεωρούμε ότι μπορεί να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το κύρος της, το εύρος των παρεμβάσεών της. Σε αυτό το έργο είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό κοινοβούλιο, εκ του οποίου ξεπήδησε και η ιδέα της συνεργασίας των ορθοδόξων, θα είναι σταθερός αρωγός, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος». Τα παραπάνω τόνισε

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η Ελλάδα, από τα ιδρυτικά μέλη αυτού του σημαντικού, ως προς το εύρος των συμμετοχών, αλλά και το περιεχόμενο του έργου του, θεσμού, φιλοξενεί αυτές τις ημέρες τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών της ΔΣΟ στην Αθήνα, όπου χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας. Το όραμα της ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου, του συντονισμού των δράσεών του, της σύσφιξης των σχέσεων των ορθοδόξων λαών δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, αυτό που έφερε εγγύτερα την προοπτική αυτή ήταν το μέγα ιστορικό γεγονός της πτώσεως των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια. Για δεκαετίες, στο όνομα ιδεοληπτικών εμμονών, η Ορθοδοξία στις χώρες αυτές περιθωριοποιήθηκε ή βρέθηκε υπό απηνή διωγμό. Όπως, όμως, αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι βαθιές ρίζες της πίστης και των παραδόσεων δεν είχαν χαθεί, αλλά αντιθέτως παρέμεναν ζωντανές, αναμένοντας τον ερχομό της ελευθερίας. Βιώσαμε, λοιπόν, μια πραγματική αναγέννηση της Ορθοδοξίας σε όλες αυτές τις χώρες, που πριν από το 1989 –χρονιά ορόσημο, όταν έπεφτε το τείχος του Βερολίνου τέτοιες ημέρες- φαινόταν αδιανόητο.

Ωστόσο, οι ορθόδοξοι λαοί ήλθαμε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις:

• την άνοδο ακραίων εθνικισμών,

• την επιθετική θρησκευτική μισαλλοδοξία, ιδίως εναντίον του χριστιανικού στοιχείου και

• τα ισοπεδωτικά πρότυπα της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης.

Σε αυτό το περιβάλλον ήταν επιβεβλημένη η σύσταση ενός οργανισμού, εντός του οποίου θα πραγματοποιείτο η πρακτική συνεργασία των ορθοδόξων χριστιανών κοινοβουλευτικών από διάφορα κράτη. Αυτό τον στόχο εκπληρώνει η ΔΣΟ.

Στα χρόνια της ύπαρξης και της λειτουργίας της έχει επιτύχει να διαθέτει εκπροσώπους 25 κρατών, καθιστώντας την έναν ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο διεθνή θεσμό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «σε μια εποχή, όπου όλο και λιγότεροι περνούν το κατώφλι των εκκλησιών των άλλων χριστιανικών δογμάτων, η ορθοδοξία είναι ίσως η μόνη στον χριστιανικό κόσμο που χτίζει νέους ναούς. Και αυτό είναι παρήγορο σε μια Ευρώπη που κινδυνεύει να χάσει την ψυχή της, λησμονώντας ότι οι χριστιανικές αξίες διαμόρφωσαν καθοριστικά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Καταλήγοντας, απευθύνθηκε στον κ. Τασούλα λέγοντας ότι «είμαστε ευγνώμονες για την έμπρακτη συμβολή της ελληνικής βουλής, που επιβεβαιώνεται και με την αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης στη ΔΣΟ, που φέρει την υπογραφή σας. Προσβλέπουμε, όμως, ιδιαίτερα στη δική σας ηθική συνδρομή και παρότρυνση, γνωρίζοντας την ειλικρινή ευαισθησία που σας διακρίνει σε θέματα Ορθοδοξίας και ταυτότητας».

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου και του Ρώσου Αρχιεπισκόπου στις Βρυξέλλες

Τέλος εντύπωση προκάλεσε η συνάντηση που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Σίμωνα, ιεράρχη του Πατριαρχείου Μόσχας στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Βέλγιο. Ο Αρχιεπίσκοπος Σίμων συμμετείχε αρχικά στο επίσημο δείπνο, το οποίο διοργανώθηκε προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 ο Αρχιεπίσκοπος Σίμων συνάντησε δεύτερη φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στους χώρους του Καθεδρικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, με σκοπό να εκδηλώσει τον σεβασμό και την εκτίμησή του προς το πρόσωπό του. Ο Αρχιεπίσκοπος Σίμων δήλωσε ότι αφίχθη στο Βέλγιο το 1988 και έως τις ημέρες μας υπάρχει άριστη συνεργασία με τον Μητροπολίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Στην συνάντηση αυτή τον κ. Βαρθολομαίο συνόδευε ο Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο Σίμωνα συνόδευε ο Πρωτοπρεσβύτερος Pavel Nedossekin, μετά την συνάντηση οδηγήθηκαν στο κέντρο του Ναού όπου έψαλλαν το Απολυτίκιο της Πεντηκοστής, στα Ελληνικά και τα Σλαβονικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ