Εκκλησία

Ελληνοσλαβικός «πόλεμος» στον Ορθόδοξο κόσμο: Ποιες Εκκλησίες παίρνουν σειρά για αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας -Κατηγορίες για “ελληνικό εθνικισμό”

Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την απόφαση της Μόσχας για πλήρη ακοινωνησία με το Φανάρι με αφορμή την νέα ουκρανική εκκλησία.

“Η αναγνώριση της λεγόμενης "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας" (PCU) από άλλες τοπικές εκκλησίες, κυρίως «ελληνικές», μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον, υπάρχει έντονη πίεση στο θέμα αυτό από την Κωνσταντινούπολη και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο ιστορικός της Εκκλησίας, καθηγητής του Ορθόδοξου Ανθρωπιστικού Πανεπιστημίου του Αγίου Τύχωνα Vladislav Petrushko.

"Για να είμαι ειλικρινής, είναι πιο περίεργο ότι η PCU δεν αναγνωρίστηκε από τον Θεόδωρο, αλλά πριν από αυτόν και από τον Ιερώνυμο για τόσο πολύ καιρό, αφού είναι προφανές ότι οι Έλληνες είναι πάντα εδραιωμένοι και η εξάρτηση των ελληνικών πατριαρχείων και εκκλησιών από την Κωνσταντινούπολη είναι πολύ μεγάλη" είπε ο Petrushko.

Κατά την άποψή του, η αναγνώριση της PCU από τις προαναφερθείσες εκκλησίες καθυστέρησε επειδή οι προκαθήμενοί τους συνειδητοποίησαν ότι «οι πράξεις της Κωνσταντινούπολης είναι καταφανής παραβίαση των κανόνων και θέτουν ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο τους Ορθόδοξους στην Ουκρανία στο χείλος ενός σχίσματος». "Αλλά νομίζω ότι η ελληνική αλληλεγγύη, σε συνδυασμό με τον ελληνικό εθνικισμό, έκαναν τη δουλειά τους, και πρώτα απ 'όλα, φυσικά η πίεση του Φαναρίου και στην ελληνική εκκλησία, προφανώς, οι τοπικές αρχές επηρέασαν επίσης ... Με τη σειρά τους, οι ελληνικές αρχές, βέβαια, πιέστηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ", δήλωσε ο Πετρούσκο.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι θα εξακολουθήσουν να βλέπουν μια "συνέχιση αυτής της εκστρατείας" για την αναγνώριση της PCU, και όχι μόνο από τις "ελληνικές" εκκλησίες (Ιερουσαλήμ, Κύπρος, Αλβανία). "Πιστεύω ότι οι πολιτικές, αντιρωσικές δυνάμεις στη Γεωργία μπορούν να επηρεάσουν την Εκκλησία, και στη Ρουμανία αυτό μπορεί να συμβεί", ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πετρούσκο, αργά ή γρήγορα, η Εκκλησία της Κύπρου μπορεί να ενταχθεί σε όσους υποστηρίζουν την Κωνσταντινούπολη στο ουκρανικό ζήτημα. Ο επικεφαλής της, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στις αρχές Νοεμβρίου, δεν συμφώνησε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά ούτε με την απόφαση του Πατριάρχη Κυρίλλου να σταματήσει την μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Την ίδια στιγμή, ο Χρυσοστόμος διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί ούτε τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης ούτε τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος ως αιρετικούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, η Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται επίσης σε μια συγκεκριμένη "ζώνη κινδύνου". Παρόλο που οι ιεράρχες υποστήριξαν κατηγορηματικά τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο «ουκρανικό ζήτημα», «ο βαθμός της ρωσοφοβίας στην σημερινή Πολωνία είναι τόσο μεγάλος που όλα μπορούν να αναμένονται».

Μέχρι ώρας πάντως η Πολωνική εκκλησία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της "νέας εκκλησίας" στην Ουκρανία

Μιλώντας τέλος , ο αναλυτής για τη θέση της Βουλγαρικής Εκκλησίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει τη στάση της απέναντι στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον ορθόδοξο κόσμο, σημείωσε ότι υπάρχουν "πολύ διαφορετικά αισθήματα των ιεραρχών - υπάρχουν αντίπαλοι της PCU και υπάρχουν εκείνοι που είναι έτοιμοι να πάνε προς το Φανάρι". "Νομίζω ότι αυτή είναι μια τέτοια εκκολαπτόμενη Εκκλησία, και ίσως ακόμη και για να μην προκαλέσει αντιφάσεις εντός της, η σύνοδος της Βουλγαρικής Εκκλησίας θα επιμηκύνει τον χρόνο", ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

Σε γενικές γραμμές, κατέληξε στο συμπέρασμα, πως όσοι εισήλθαν στην κοινωνία με τους σχισματικούς έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους και «αυτοί έχουν γίνει σχισματικοί, αν ακολουθήσουμε το πνεύμα των κανόνων».

"Αυτή είναι η επιλογή τους και θα απαντήσουν γι 'αυτό προφανώς,στο ποίμνιό τους και ενώπιον του Θεού", κατέληξε ο Πετρούσκο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ