Κυπριακό

Κατσουρίδης για Κυπριακό: Μόνο Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να παρέμβουν για τη στάση της Τουρκίας

Το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης που είχε, στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχολίασε στο Sputnik, ο Νίκος Κατσουρίδης, πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Πολύ θετικά αποτιμάται από την πλειοψηφία των πολιτικών της Κύπρου, το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχολίασε ο Νίκος Κατσουρίδης, μιλώντας στο Sputnik.

Τα θετικά της τριμερούς συνάντησης

«Από τη μία αποτελεί ένα θετικό βήμα, ότι έχουμε φύγει από το πλήρες αδιέξοδο και το πάγωμα της διαδικασίας. Βλέπουμε την επανεμπλοκή του Γενικού Γραμματέα και των Ηνωμένων Εθνών στο κυπριακό ζήτημα, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, όπου η τελευταία του δήλωση έμοιαζε με ευχή "καλό σας ταξίδι και βρείτε τα μόνοι σας". Είναι πολύ θετικό ότι επανέρχεται στη συζήτηση ο ίδιος και η διεθνής κοινότητα που τον στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια.

Επιπλέον, είναι πολύ θετικό ότι οι δύο ηγέτες κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε μία διαδικασία, σε ορισμένες βασικές αρχές κι ένα πλαίσιο επίλυσης του κυπριακού, πράγμα το οποίο αφαιρεί ένα σοβαρό άλλοθι από την Τουρκία, αλλά και από εκείνους της διεθνούς κοινότητας που κρύβονταν, υποστηρίζοντας ότι το μείζον είναι να τα βρουν μεταξύ τους οι δύο κοινότητες, ξεχνώντας ότι το κυπριακό είναι πρωτίστως θέμα εισβολής και κατοχής, άρα είναι πρόβλημα με την Τουρκία.

Από την ώρα, λοιπόν, που οι δύο ηγέτες συμφωνούν σε μία διαδικασία και σε ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Τουρκίας», υπογράμμισε ο κύριος Κατσουρίδης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κύριο Κατσουρίδη, αυτή η εξέλιξη βοηθά αισθητά, σε τοπικό επίπεδο, τον κύριο Ακιντζί στην προεκλογική του προσπάθεια, δεδομένου ότι συσπειρώνει όσους Τουρκοκύπριους επιθυμούν λύση.

«Αυτό αναπτερώνει την ελπίδα τους, και κάνει πιο δύσκολη την παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές διαδικασίες της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όχι πως δε θα υπάρξει παρέμβαση, αλλά θα γίνει πιο δύσκολη».

Τα αρνητικά της τριμερούς συνάντησης

«Υπάρχουν, όμως, και αρνητικά», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην βουλευτής.

Και εξήγησε: «Αφενός, φαίνεται να πέρασε η θέση της Τουρκίας για συνέχιση της διαδικασίας μετά τον Απρίλιο, αφού ολοκληρωθούν και οι εκλογές στα κατεχόμενα για την ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Αφετέρου, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε καμία απολύτως αντίδραση ούτε από την Τουρκία, ούτε από τα καθοριστικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μέχρι στιγμής ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Ρωσική Ομοσπονδία, έχουν αντιδράσει, όπως, βέβαια, ούτε άλλες χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Πλην του Ηνωμένου Βασιλείου, φυσικά, που έχει μια πάγια θέση για στήριξη της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα.»

Χρειάζεται έντονη παρουσία της διεθνούς κοινότητας

«Ρωσία και ΗΠΑ είναι οι μόνες που μπορούν να παρέμβουν καθοριστικά για τη στάση της Τουρκίας, προκειμένου να μπούμε στην ουσιαστική διαπραγμάτευση», τόνισε ο κύριος Κατσουρίδης.

Και συμπλήρωσε:

«Αυτή τη στιγμή συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση της διαδικασίας. Για να υπάρξει το επόμενο βήμα, έτσι όπως εξελίχθηκε η διαδικασία, χρειάζεται συγκατάθεση των εγγυητριών δυνάμεων. Αναμφίβολα, λοιπόν, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στήριξη από τη διεθνής κοινότητα. Για να μπούμε στην ουσιαστική διαπραγμάτευση χρειάζεται έντονη παρουσία της διεθνούς κοινότητας, η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Θεωρούμε δεδομένη τη συγκατάθεση της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μένει η Τουρκία που είναι ο κύριος ένοχος, για τη θέση της οποίας δεν μπορεί να παρέμβει κανείς, πλην των ΗΠΑ και της Ρωσίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...