Περιβάλλον

Στιγμές «κόλασης» στην Αλβανία: Τουλάχιστον 8 νεκροί & 300 τραυματίες - Η Ελλάδα στέλνει εσπευσμένα C-130 (upd3)


Ανανέωση 12:34

Δραματικές στιγμές ζει η Αλβανία μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε τη χώρα τα ξημερώματα, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και προκαλώντας τον τραυματισμών εκατοντάδων άλλων, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα. 

Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που έπληξε σήμερα την Αλβανία, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Ωστόσο αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πάνω από 10 θανάτους.

Tην ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώνεται με προορισμό την Αλβανία, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετωπίσει και την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό.

Ειδικότερα, αυτή την ώρα Απογειώνεται (12:30) από την Ελευσίνα ένα μεταγωγικό αεροσκάφος , C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με 26 άνδρες της ΕΜΑΚ, ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και τεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το καταστροφικό σεισμό.

Ανανέωση: 08:18

Στο μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας έγινε αισθητός ο σεισμός 6,4 βαθμών ο οποίος έπληξε τη χώρα στις 03:53 [τοπική ώρα· 04:53 ώρα Ελλάδας] και προκάλεσε έναν επιβεβαιωμένο θάνατο, δεκάδες τραυματισμούς και τεράστιες υλικές ζημιές, ενώ υπάρχουν φόβοι και για την απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα. Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρή δόνηση μέσα σε χονδρικά ένα δίμηνο και κατατρομοκράτησε χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, ορισμένοι με βρέφη στα χέρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε στο Κούρμπιν, όταν πανικοβλήθηκε λόγω του σεισμού και πήδηξε από το μπαλκόνι. Όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας της Αλβανίας Ogerta Manastirliu, υπάρχουν τουλάχιστον 150 τραυματίες που έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία. «Είμαστε σε επιφυλακή και στο πλευρό των ιατρικών ομάδων», δήλωσε η υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν μεγαλύτερους αριθμούς τραυματιών, αλλά και πληροφορίες για νεκρούς. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις διάσωσης των δεκάδων εγκλωβισμένων.

 

Αρχικό κείμενο

Ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχή περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ της Αλβανίας κατέγραψε το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS).

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, όμως υπάρχουν αναφορές για δεκάδες τραυματίες.

Κάτοικοι βγήκαν τρομοκρατημένοι στους δρόμους των Τιράνων, ορισμένοι με μικρά παιδιά στα χέρια, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο σεισμός, ο οποίος είχε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σημειώθηκε στις 04:54 [ώρα Ελλάδας], κατά την ίδια πηγή.

Ο ιστότοπος του αλβανικού ινστιτούτου IGJEUM έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας είχε ανακοινώσει τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Είχε προηγηθεί σεισμός 4,4 Ρίχτερ
Είχε προηγηθεί ισχυρός προσεισμός της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από το ίδιο εστιακό κέντρο, ενώ αξίζει να σημειωθεί και πως λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν ζημιές σε κτίρια, ενώ οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει καταγραφή και ελέγχους για τυχόν τραυματίες.

Από τις πρώτες εικόνες που μεταδίδουν τα αλβανικά Μέσα παρατηρούνται καταρρεύσεις κτηρίων, ενώ ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους.
https://twitter.com/KKarabolli/status/1199172828844691458?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/nesveti_sisoje/status/1199175627414196225?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/EarthquakeChil1/status/1199171980945178624?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...