Κόσμος

Αιφνιδιαστική άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στη Β.Συρία - Κατευθύνονται προς τις πετρελαιοπηγές - Οι Κούρδοι εν μέσω σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας

Το 4ο Τάγμα του 118ο συντάγματος πεζικού που ανήκει στην 30η Ταξιαρχία της εθνικής φρουράς της Βόρειας Καρολίνα, με δεκάδες ΤΟΜΑ M2A2 Bradley και προσωπικό,  έφτασε αιφνιδιαστικά στη Βόρεια Συρία χθες Σάββατο.

https://twitter.com/aldin_ww/status/1190632573564805122

Η αμερικανική δύναμη εισήλθε στην κουρδική πόλη Qamishli στη βορειοανατολική Συρία, με πορεία προς τις πετρελαιοπηγές της Συρίας τις οποίες ελέγχουν πλήρως οι Αμερικανοί μη επιτρέποντας σε κανέναν να πλησιάσει σε αυτές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kurdistan 24, επικαλείται τον ανταποκριτή του στην περιοχή, αναφέροντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έφθασαν στο Qamishli το Σάββατο, προετοιμαζόμενα να κατευθυνθούν προς τα πετρελαιοφόρα πεδία, όπως είχε ήδη αναφέρει ο Πρόεδρος Ν.Τραμπ.

Η αμερικανική στρατιωτική δύναμη κινείται στο συριακό έδαφος, ενώ η Ουάσιγκτον έχει αποσύρει προηγουμένως τις αμερικανικές δυνάμεις από την πλειοψηφία των στρατιωτικών τους βάσεων στη Συρία.

Πρόκειται πιθανόν για μια υπόγεια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, που αφορά την Συρία, με στόχο να επιτραπεί στις συριακές, κουρδικές και ρωσικές δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο των παραμεθόριων περιοχών, ή απλά βλέπουμε το δεύτερο μέρος του συριακού εμφυλίου, το οποίο εκτραχύνεται σε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό βλέπαμε εδώ και 9 χρόνια.

Μπορεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και πολλοί Γερουσιαστές των ΗΠΑ να επέκριναν έντονα την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ν.Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, αλλά η ουσία είναι ότι ο Τραμπ ελέγχει τις συριακές πετρελαιοπηγές που θα του αποφέρουν αργότερα πολλά χρήματα.

Ωστόσο η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, η απουσία οποιασδήποτε υποστήριξης και η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης" έχουν κινητοποιήσει την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας, στο να βρουν τη λύση στο όλο ζήτημα.

Οι δυνάμεις των Αμερικανών που υπάρχουν στην περιοχή απλά "ασφαλίζουν το πετρέλαιο". Η σημερινή κατάσταση ανάγκασε τις συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) να επιδιώξουν την υποστήριξη της συριακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση των Κούρδων καταδικάστηκε έντονα από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (SDC) Ilham Ahmed κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον είπε ότι η Αμερική “απαγορεύει στον SDF να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ-αλ-Άσαντ και τους Ρώσους συμμάχων της”.

Ο Ιλχάμ Αχμέτ δήλωσε: "Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μας παρότρυναν να περιμένουμε και μας είπαν ότι εάν προσχωρήσετε στο συριακό καθεστώς, θα αποχωρήσουμε από την περιοχή".

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του συριακού δημοκρατικού συμβουλίου (SDC) Ilham Ahmed "να μην λάβει άμεσες αποφάσεις".

Σύμφωνα με τις ενέργειες των ΗΠΑ, οι Κούρδοι είναι το μέσο για την απομόνωση της Ρωσίας και του συριακού στρατού. Ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να εξασφαλίζουν το συριακό πετρέλαιο, οι Κούρδοι θα πρέπει να πολεμούν μόνο τον τουρκικό στρατό και τους φιλότουρκους αντάρτες.

Μιλάμε για τεράστια παιχνίδια εξουσίας σε μια καθημαγμένη χώρα, τα οποία μπορούν άνετα να μετατραπούν σε κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο για ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ