Αρχείο

Εμπλοκή στην παράδοση των S-400 στην Τουρκία - Ο "παλιόφιλος" του Τραμπ εμπαίζει τη Μόσχα - Αντιδρούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι

Εμπλοκή και μάλιστα σοβαρή φέρεται ότι έχουμε (ή όχι), κατά την έναρξη του δεύτερου σταδίου των παραδόσεων των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία, η οποία μπορεί και να αναβληθεί λόγω "διαφωνιών" μεταξύ των δύο μερών σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς τεχνολογίας.

Αυτό αναφέρθηκε σε ρωσικά ΜΜΕ σε σχέση με τη δήλωση του επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, στο πρακτορείο ειδήσεων αμυντικού περιεχομένου "Defence news", το ακροατήριο του οποίου αποτελείται από στρατιωτικούς, βιομηχανικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Demir, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι εκτός από την άμεση προμήθεια εξοπλισμού, το δεύτερο στάδιο προβλέπει την από κοινού παραγωγή και μεταφορά μέρους της τεχνολογίας.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, στην περίπτωση αυτή αποκλείεται η αρχή που εφαρμόστηκε κατά το πρώτο στάδιο των παραδόσεων: "Ας αγοράσουμε και να τα εγκαταστήσουμε γρήγορα!"

Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι η τεχνική εργασία είναι σε εξέλιξη και τα δύο μέρη φέρονται να συμφωνούν σε ένα χρονοδιάγραμμα για το επόμενο έτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσίευση, η δήλωση του Ντεμίρ ανακαλύπτει το πρόβλημα για την Άγκυρα.

Ο συντάκτης αναφέρθηκε σε ένα σχόλιο ενός Τούρκου εμπειρογνώμονα, ο οποίος πιστεύει ότι η καθυστέρηση στην προσφορά συμφωνήθηκε αρχικά από το ΑΚΡ και τον Ερντογάν, έτσι ώστε να μην θιχτεί η Ουάσινγκτον, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την παρουσία των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία.

Ξένοι ειδικοί, με τη σειρά τους, σημειώνουν ότι η μεταφορά τεχνολογίας από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 Triumph είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη για τη Ρωσία, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή οι βασικοί εταίροι της Μόσχας θα αναγκαστούν να αρνηθούν την αγορά τέτοιων συστημάτων αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας.

"Εάν το ΝΑΤΟ αποκτήσει την τεχνολογία S-400, τότε καμία χώρα δεν θα θελήσει να αγοράσει αυτά τα συστήματα πια, γιατί σε αυτήν την περίπτωση, τα αντίμετρα θα τα εξουδετερώσουν άμεσα. Είναι πιθανό ότι το ενδιαφέρον για τους ρωσικούς πυραύλους να εξαφανιστεί απότομα", σημειώνει Ρώσος αναλυτής.

Πρόκειται για ένα ακόμη “ύποπτο” παιχνίδι του Ερντογάν ανάμεσα σε Πούτιν και Τραμπ, με το ζήτημα να αφορά το ποιος θα το "καταπιεί αμάσητο" ή όχι το νέο "παραμύθι" του σουλτάνου.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας, αναφέραμε ότι ένα τρομερό σενάριο περί πιθανότατης μυστικής συμφωνίας Τραμπ-Ερντογάν αναφέρουν κινεζικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης  λόγω της απρόσμενης για πολλούς απόφασης της Άγκυρας να μην παραδοθεί τώρα η δεύτερη παρτίδα των ρωσικών πυραύλων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέροντας ένα έντονο και σκοτεινό παρασκήνιο στην υπόθεση, ενώ υπάρχουν ήδη αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων προς στους Τούρκους.

Κινέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τουρκία «θα βρει έναν λόγο όχι μόνο να μην πληρώσει στη Ρωσία για την παράδοση των S-400 μετά την άρνηση παράδοσης τους, αλλά και να μεταφέρει τα μυστικά της τεχνολογίας αυτών των ρωσικών συστημάτων στις ΗΠΑ, δημιουργώντας μια σοβαρή απειλή εθνικής ασφαλείας, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για την Κίνα, την Ινδία και ορισμένες άλλες χώρες που θα παραλάβουν τα ρωσικά συστήματα».

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις έντονες προσπάθειες του Ερντογάν να «ρίξει» τη Ρωσία με την αγορά του S-400 και αυτό ίσως βλέπουμε σήμερα μπροστά μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...