Εκκλησία

Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Μητέρα Εκκλησία μας

Του Μανώλη Κείου

Σε προηγούμενο άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις γέφυρες που ρίχνει ο Βαρθολομαίος με τους Ουνίτες.

Και τα χειρότερα ήρθαν από τις δηλώσεις του ίδιου του Ουνίτη Αρχιεπισκόπου:

"Κατά τη συνάντησή μας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δηλώσαμε ότι για την ουκρανική μας Καθολική Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Μητέρα Εκκλησία. Και έτσι η επικοινωνία, ο διάλογος με την Αγιότητα του Βαρθολομαίου είναι πολύ σημαντική για εμάς" ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Ουνίτη Αρχιεπίσκοπο Svyatoslav Shevchuk, κατά την πρόσφατη συνάντηση του  με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Ρώμη, συζητήθηκαν διάφορα θέματα.
"Καταρχάς, ήθελα να εξηγήσω ποιος είναι ο ρόλος των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών σήμερα στην Καθολική Εκκλησία. Για παράδειγμα, εμείς, οι φορείς της βυζαντινής παράδοσης, έχουμε ενδιαφέρον για τη ρωμαϊκή αποστολική πρωτεύουσα ως προς το πώς η δουλειά του Πέτρου του Αγίου Πατέρα μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αυτός είναι ο λόγος που ο Άγιος Ιωάννης ο Παύλος Β 'ζήτησε από όλους στο Ut Unum Sint, λέγοντας, να με βοηθήσετε να καταλάβω σήμερα πώς μπορώ να εκτελέσω το έργο μου διαφορετικά. Και εδώ είμαστε, από την οπτική της παράδοσής μας, ποιος μπορεί να το προσφέρει ", δήλωσε προσθέτοντας:"Και θέλουμε να το κάνουμε αυτό με άλλες Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες στην Ευρώπη ".
"Έχουμε λάβει επίσης την πρωτοβουλία να έχουμε κάποιες επαφές από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες. Επειδή σήμερα είμαστε μέλη αυτής της μικτής θεολογικής-καθολικής επιτροπής, αλλά προφανώς μας βλέπουν οι Ορθόδοξοι αδελφοί ως μέλη αυτής της Ρωμαιοκαθολικής ομάδας. Θα ήταν ενδιαφέρον για εμάς να έχουμε τη δική μας ξεχωριστή φωνή, το δικό μας ξεχωριστό στυλ σε αυτόν τον διάλογο ", δήλωσε.

Ο αρχηγός των Ουκρανών Ουνιτών σημείωσε ότι δεν είδε προσωπικά εμπόδια στην επικοινωνία με τους Ορθόδοξους αδελφούς σε σχέση με τη συζήτηση γύρω από τις κοινές ρίζες. "Επιπλέον, όταν θέλουμε να αναζητήσουμε τρόπους για να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλο, αυτός ο δρόμος είναι να βρούμε κοινό έδαφος. Και είμαστε ενωμένοι από μια κοινή Μητέρα », είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου ότι προέρχομαστε από την ίδια βαπτιστική κολυμβήθρα στα νερά του Δνείπερου. Είμαστε παιδιά του ίδιου Βάπτισματος που πρέπει να ομολογήσουμε.
"Αν ομολογήσουμε", είπε, "ότι μοιραζόμαστε τη χάρη του ίδιου Βάπτισης, τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να προσευχηθούμε μαζί.Γιατί αν προσευχόμαστε μαζί, ομολογούμε τους εαυτούς μας ως Χριστιανούς. Ο πολιτιστικός πίνακας του χριστιανισμού του Κίεβο στην ιστορία μας, στην ταυτότητά μας. είναι τα θεμέλια που μας ενώνουν ήδη. "
Ο επικεφαλής του UGCC υπενθύμισε τη δήλωση του Πάπα Ιωάννη XXIII, ο οποίος συγκάλεσε την Β Βατικάνεια Σύνοδο και είπε την ακόλουθη φράση: "Υπάρχουν περισσότερα που μας ενώνουν με τους ορθόδοξους αδελφούς μας παρά που μας χωρίζουν".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...