Πατριαρχεία

Απίστευτο! - Γέφυρες με τους Ουνίτες ρίχνει ο Βαρθολομαίος με συνάντηση με τον Ουκρανό Αρχιεπίσκοπο

Το έχουμε γράψει επανειλημμένως πως η ουκρανική εκκλησία μέσω και της Ουνίας θα ενώσει Φανάρι και Βατικανό. (Διαβάστε εδω)

Την πλέον αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βατικανό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο των Ουνιτών της Ουκρανίας Svyatoslav Shevchuk για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και τις οικουμενικές σχέσεις μεταξύ του UGCC (Ουνίτες) και της OCU (νέα ουκρανική εκκλησία).

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τις ελπίδες και επιθυμίες του ότι «με τη χορήγηση της αυτοκεφαλίας ο οικουμενικός διάλογος με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα αυξηθεί σε ποιοτικά υψηλότερο επίπεδο. Στον οικουμενικό διάλογο για την UGCC, ο κύριος συνομιλητής δεν είναι πλέον η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία ".

Κατά την Συνάντηση των Ανατολικών Καθολικών Ιεραρχών της Ευρώπης (Ουνίτες), που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 12-14 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος τόνισε: "Οι Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες έχουν τη θεολογική τους συμβολή στην παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας, βοηθώντας την να εκφράσει την παγκόσμια διάστασή της. Η Εκκλησία δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στη λατινική της παράδοση".

Σχετικά με τον οικουμενικό διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία, ανέφερε πως οι "Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες προσφέρουν νέα στοιχεία για την κατανόηση του πρωτείου του Επισκόπου της Ρώμης και της συνοδικότητας". "Ταυτόχρονα, οι Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες", δήλωσε ο ίδιος ο Ουνίτης Αρχιεπίσκοπος "προσφέρουν στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία νέες μορφές του της διακονίας του Πέτρου".

Ο επικεφαλής της UGCC πρότεινε επίσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αν αναθέσει σε μια μικτή επιτροπή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών  την αρμοδιότητα να «δώσουν νέα ώθηση στον οικουμενικό διάλογο».

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε στον Ουνίτη Αρχιεπίσκοπος τα βήματα του για την παροχή αυτοκεφαλίας στην νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και επαίνεσε το άνοιγμα του UGCC στην οικουμενική επικοινωνία. Ο επικεφαλής του UGCC υπενθύμισε ότι αυτή ήταν η δεύτερη συνάντησή τους και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι τα παιδιά της Εκκλησίας του Κιέβου θυμούνται ότι η Μητέρα Εκκλησία τους είναι η Εκκλησία της αρχαίας Κωνσταντινούπολης.

Πρέπει να προστεθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προϊστάμενου του UGCC στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Βατικανό, που διοργανώθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.

Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε και με τον Πάπα Φραγκίσκο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ