Κόσμος

Ώρες αγωνίας! Περισσότεροι από 50.000 Χριστιανοί στη Συρία απειλούνταν μετά από την τουρκική επίθεση-Τι κάνουν οι ΜΚΟ;

Περισσότεροι από 50.000 Χριστιανοί κινδυνεύουν, αφότου τα τουρκικά στρατεύματα ξεκίνησαν την επίθεση στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Open Doors David Curry. Ο ίδιος παρότρυνε τους πιστούς να προσευχηθούν για εκείνους που έχουν διωχθεί για την πίστη τους, σύμφωνα με το Christian Megaportal invictory.com.

"Οι Χριστιανοί στη Συρία βρίσκονται σε πραγματική κρίση. Ο εμφύλιος πόλεμος, το ISIS, το καθεστώς Assad και τώρα η Τουρκία προσπαθεί να καθαρίσει το έδαφος αυτό με τη βοήθεια της τρομοκρατικής οργάνωσης al-Nusra”, δήλωσε ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Υπάρχει πραγματική απειλή να χαθούν αυτές οι χριστιανικές κοινότητες".

Εκπρόσωποι της οργάνωσης βρίσκονται τώρα στη Συρία, όπου βοηθούν τους τραυματίες και άστεγους χριστιανούς. Η οργάνωση πρόσθεσε ότι σχεδιάζουν να οργανώσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα θύματα, καθώς και βοήθεια για την επισκευή κατοικιών.

Την ίδια στιγμή μια άλλη χριστιανική ΜΚΟ ανοίγει 58 κέντρα διανομής τροφίμων για να βοηθήσουν τους διωγμένους Σύριους.

Συγκεκριμένα μια χριστιανική ανθρωπιστική οργάνωση που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζει ότι τροφοδοτεί περίπου 10.000 ανθρώπους την ημέρα στη βορειοανατολική Συρία που μαστίζεται από τον πόλεμο, καθώς οι τοπικοί συνεργάτες και εθελοντές έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να εξυπηρετήσουν όσους έχουν ανάγκη μετά την τουρκική εισβολή αυτό το μήνα.

Το Partner Relief & Development, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Μίτσιγκαν που ιδρύθηκε το 1994 και υπηρετεί σε μια σειρά από συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται στο επίκεντρο της βορειοανατολικής Συρίας από το 2016 και βοήθησε στη δημιουργία πέντε σχολείων και δύο κλινικών υγείας σε μια μετα-ισλαμική Συρία.

Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώθηκε σε αυτές τις κοινότητες που βρίσκονται σε μια αυτόνομη περιοχή που υπερασπίστηκαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από δυνάμεις Κούρδων) τα τελευταία τρία χρόνια έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εν μέσω της τουρκικής εκστρατείας σε εύρος 300 μιλίων κατά μήκος των συνόρων.

Από τότε που ξεκίνησε η διασυνοριακή εκστρατεία στις 9 Οκτωβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε πόλεις κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων έφυγαν από τα σπίτια τους.

Σε απάντηση στη μαζική έξοδο, η Partner Relief & Development έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 58 κέντρα εστίασης που προσφέρουν ζεστά γεύματα (κάρυ και ρύζι) γύρω από την πόλη Hasakah, μια πόλη όπου πολλοί εκτοπισμένοι πολίτες στις συνοριακές πόλεις επανεγκαθίστανται.

Τα κέντρα διατροφής είναι εγκατεστημένα σε προσωρινά καταφύγια, τα περισσότερα από τα οποία είναι σχολεία, όπου τα τρόφιμα μαγειρεύονται και διανέμονται.

Επιπλέον, η μη κυβερνητική οργάνωση διανέμει κουβέρτες, υπνόσακους, πάνες, παιδικά σκεύη, είδη υγιεινής, προμήθειες μαγειρέματος, σόμπες αερίου και άλλες απαραίτητες προμήθειες για τους άμαχους.

Η ΜΚΟ υποστηρίζει ότι έχει ανακουφίσει τουλάχιστον 76.010 Κούρδους πολίτες που έχουν φύγει από τα σπίτια τους τον περασμένο μήνα.

Χαλδαίος Επίσκοπος

Το να είσαι ιεραπόστολος στη Συρία σήμερα σημαίνει "να είσαι σε θέση να κατασκευάζεις γέφυρες κάθε μέρα" παρά τον πραγματικό και συγκεκριμένο "κίνδυνο του πολέμου και της βίας", λέει ο κ. Antoine Audo, Χαλδαίος επίσκοπος του Χαλεπίου.

Ο επίσκοπος πιστεύει ότι "η ζωή της χριστιανικής πίστης, που ζει με το Ευαγγέλιο,και παραμένει στη χώρα" παρά τη σύγκρουση, "αυτό είναι για εμάς να είμαστε ιεραπόστολοι".

Ο επίσκοπος του Χαλεπίου και πρώην πρόεδρος της Συριακής Caritas εξηγεί ότι «στη Συρία δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη ιεραπόστολος», διότι στα αραβικά έχει «το νόημα του αποικιστή», είναι λυπηρό το γεγονός αυτό - προσθέτει - αλλά αυτό είναι το ιστορικό-πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε »και ακόμη και οι λέξεις έχουν το βάρος τους και μπορούν να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις, αποκλίσεις και διαχωρισμούς.

Ο Σύριος επίσκοπος θέλει επίσης να στείλει ένα μήνυμα στους πιστούς: «Στην υπηρεσία των φτωχότερων - εξηγεί - είμαστε μάρτυρες της αγαθής αγάπης του Χριστού για όλους. Σε μια κατάσταση θανατηφόρου βίας, της άρνησης του άλλου λόγω εθνοτικής και θρησκευτικής ανικανότητας, οι Χριστιανοί μπορούν να δώσουν μαρτυρία φιλανθρωπίας και ελευθερίας που απορρέει ακριβώς από το Ευαγγέλιο ». Τέλος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “ως χριστιανοί της Ανατολής και της Δύσης δεν πρέπει να φοβόμαστε να καλέσουμε στην πίστη αυτούς που αναζητούν τον Θεό”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ