ΗΠΑ

Τραμπ: Απίστευτες αποκαλύψεις για τα τηλεφωνήματα με ξένους ηγέτες

Σήκωνε το τηλέφωνο και δεν… ήξερε τι έλεγε! Αδιανόητες αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνημάτων με ξένους ηγέτες. Δεν διάβαζε ποτέ το υλικό ενημέρωσης, μπέρδευε τους συνομιλητές του! Ο τότε προσωπάρχης Τζον Κέλι απενεργοποιούσε το ακουστικό του τηλεφώνου! «Αν ο πρόεδρος ήθελε να πει κάτι, δεν υπήρχε τρόπος να τον σταματήσεις!».

Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει όταν διαβάζει για αποκαλύψεις για τον (τουλάχιστον) ασυνήθιστο τρόπο που ο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριφέρεται όταν τηλεφωνεί σε ξένους ηγέτες. Αποκαλύψεις που έρχονται στο φως από τα… άδυτα του Λευκού.

Την ώρα που ένα τηλεφώνημα (αυτό του Τραμπ στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι) είναι ικανό να σύρει τον Αμερικανό πρόεδρο σε μια διαδικασία καθαίρεσης, άνθρωπος που μέχρι το 2018 ήταν μέσα στον Λευκό Οίκο αποκάλυψε πως ο «πλανητάρχης» κάνει τα τηλεφωνήματά του με τους ηγέτες του… υπόλοιπου κόσμου.

Η ανώνυμη, φυσικά, πηγή μίλησε στο CNN. Πρόκειται για άνθρωπο με γνώση των όσων έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ στα τηλεφωνήματά του με ξένους ηγέτες την περίοδο που προσωπάρχης του ήταν ο Τζον Κέλι (σ.σ. αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2018).

Υποστηρίζει πως ο Τραμπ ήταν συχνά τόσο απροετοίμαστος για τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους ξένους ηγέτες. Τόσο ώστε να χρειάζεται… σκονάκια και να δέχεται οδηγίες για τα τηλεφωνήματά του στη διάρκεια της εξέλιξής τους από αρκετά στελέχη του Λευκού Οίκου, αλλά και συμβούλους του, προκειμένου να αποφευχθούν «εκτροχιασμοί».

Να έκανε το ίδιο και στο τηλεφώνημα του περασμένου Ιουλίου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, όπου φέρεται να ζήτησε την έρευνα σε βάρος του γιου του Τζον Μπάιντεν; Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει.

Τους άφηνε… παγωτό

Παρών στα τηλεφωνήματα την περίοδο για την οποία μίλησε στο CNN ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν και ο τότε προσωπάρχης του Τραμπ, Τζον Κέλι.

Συχνά, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχονταν οδηγίες από στελέχη του Λευκού Οίκου, στην διάρκεια των τηλεφωνημάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ο Κέλι απενεργοποιούσε το ακουστικό του τηλεφώνου, ώστε τα στελέχη που βρίσκονταν στον χώρο, να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες στον Τραμπ ή να τον συμβουλεύσουν ώστε να αποφύγει να πει κάτι που δεν έπρεπε!

«Ο Κέλι ήθελε πάντα μερικοί από εμάς να βρισκόμαστε εκεί (σ.σ. στο Οβάλ Γραφείο)…, ώστε να φροντίζουμε για την πρέπουσα πραγματοποίηση των τηλεφωνημάτων» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας Τραμπ, οι ξένοι ηγέτες είχαν συχνά αιφνιδιαστεί από τα τηλεφωνήματα αυτά, αλλά και από το προσωπικό στιλ του Αμερικανού προέδρου. «Ο ίδιος θα μπορούσε να ξεφύγει από το θέμα μιλώντας (ασυνήθιστα) με τους ξένους ηγέτες για την έρευνα του Μάλερ (σ.σ. σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του ’16). Αυτό ήταν άχρηστο και δεν βοηθούσε καθόλου» εξήγησε η ίδια πηγή.

«Σε μερικές περιπτώσεις, ο ίδιος δεν έθετε τα γεγονότα με την σειρά που είχαν συμβεί και αναστάτωνε τους ξένους ηγέτες, [προκαλώντας σύγχυση] αναφορικά με το ποιον μιλούσε. Οι ίδιοι το καταλάβαιναν αυτό και προσαρμόζονταν, ενώ τα τηλεφωνήματα αυτά, δεν θύμιζαν σε τίποτα ένα κανονικό τηλεφώνημα μεταξύ προέδρων» περιέγραψε η ίδια πηγή.
Την πρώτη περίοδο της παρουσίας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αν το τηλέφωνο γίνονταν στο Οβάλ Γραφείο, επτά ή οκτώ στελέχη και σύμβουλοι θα ήταν μαζεμένοι γύρω από το προεδρικό γραφείο ή θα το άκουγαν. Οι οδηγίες από τους συμβούλους δίνονταν, καθώς υπήρχε μικρή πιθανότητα ο Τραμπ να έχει κοιτάξει στο «προπαρασκευαστικό υλικό ενημέρωσης» πριν από το τηλεφώνημα.

«Βρισκόμασταν εκεί για να τον κατευθύνουμε σε πραγματικό χρόνο, καθώς ήταν ασυμβίβαστος στην προετοιμασία πριν από το τηλεφώνημα» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο ίδιος άνθρωπος παραδέχτηκε ότι «αν ο πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να πει κάτι, δεν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το ακουστικό. Δεν υπήρχε τρόπος να τον σταματήσεις. Ωστόσο, όταν υπήρχε κάποιο κενό εξαιτίας της μετάφρασης που έπρεπε να γίνει, ο Κέλι μπορούσε να απενεργοποιήσει το ακουστικό και τα στελέχη που ήταν στον χώρο, να καθοδηγήσουν τον πρόεδρο».

Πάντως, η «πηγή» υποστήριξε πως δεν άκουσαν ποτέ κάποια τηλεφωνική επικοινωνία ως «προβληματική» όπως χαρακτηρίζεται το τηλεφώνημα με τον Ουκρανό πρόεδρο στην καταγγελία του πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Υπήρχαν όμως περιστατικά που προκαλούσαν «πολιτική ενόχληση» και ήταν «απρεπή» στη διάρκεια των τηλεφωνημάτων και είχαν «διπλωματικές συνέπειες«.

Ποιοι ήταν παρόντες στα τηλεφωνήματα

Από τους πρώτους μήνες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, οι διαρροές για το τι γινόταν στο Οβάλ Γραφείο έδιναν κι έπαιρναν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του (μάλλον καλύτερα, την οργή του). Γι’ αυτό είχε δώσει εντολή σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Δυτική Πτέρυγα να περιορίσουν την πρόσβαση στελεχών και συμβούλων στη διάρκεια των προεδρικών τηλεφωνημάτων. Έτσι, μειώθηκε ο αριθμός των στελεχών, που θα μπορούσαν να ακούσουν το περιεχόμενό τους.

Μοιραία, ο κύκλος των ανθρώπων που γνωρίζουν τι συζητούσε ο πρόεδρος Τραμπ με τους ξένους ηγέτες, έγινε μικρότερος. Την περίοδο εκείνη, λίγοι άκουγαν, τυπικά, τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Τραμπ με τους ξένες ηγέτες. Μεταξύ αυτών, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά κι ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του τομέα ευθύνης της αντίστοιχης γεωγραφικής περιοχής, στην οποία ανήκει η χώρα του ξένου ηγέτη.

Σημειώνεται ότι από την πρακτική να ακούν συγκεκριμένα στελέχη τι λέει ο Τραμπ στο τηλέφωνο εξαιρούνται τα ανεπίσημα τηλεφωνήματα που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος από το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...