Κόσμος

Στοχοποιούνται Χριστιανοί στη Συρία: Οι Τούρκοι βομβάρδισαν ορθόδοξη εκκλησία - Οι ΗΠΑ παρέδωσαν κρίσιμες πληροφορίες στην Άγκυρα

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Τουρκικές δυνάμεις στοχοποίησαν και βομβάρδισαν συριακή ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας στο χωριό Tal Jihan, στην επαρχία Tirbe-Spi (Qahtaniya), στο ανατολικό Qamishli της Βόρειας Συρίας.

Οι συγκρούσεις στο μέτωπο δυτικά του Til Xelef και ανατολικά του Mezrê συνεχίζονται με τη χρήση βαρέων όπλβν. Ενώ οι εισβολείς στοχεύουν την πόλη με ολμοβόλα, οι δυνάμεις του SDF (Συριακού Δημοκρατικού Στρατού) ανταποκρίνονται με βαριά όπλα. Η ευρύτερη περιοχή της πόλης Ras al-Ayn έχει γίνει πεδίο πρωτοφανών συγκρούσεων ανάμεσα στους Κούρδους και τις τουρκικές δυνάμεις.

Νέες ενισχύσεις του υποστηριζόμενου από την Άγκυρα Εθνικού Στρατού έχουν εισέλθει στην Τουρκία από το βόρειο Χαλέπι και πρόκειται να μεταφερθούν στη βορειοανατολική Συρία για το άνοιγμα νέων αξόνων στην περιοχή.

Τοπική πηγή επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις του SDF ενεργοποίησαν μια επιχείρηση κατά του τουρκικού κατοχικού στρατού και των συμμάχων του στην πόλη Til Xelef. Οι τρομοκράτες του SNA απομακρύνθηκαν, ενώ τουλάχιστον 19 εξουδετερώθηκαν από τους Κούρδους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε πως η Δαμασκός δεν πρόκειται να προσφέρει βοήθεια στον YPG καθώς η συνεργασία με τις ΗΠΑ αποτελεί εσχάτη προδοσία για τη Συρία.

https://twitter.com/NPA_SY/status/1182564047524388865

https://twitter.com/worldonalert/status/1182385968298561538

https://twitter.com/0000malgerokk/status/1182570179236114432

ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην Τουρκία κρίσιμες πληροφορίες που ενδεχομένως βοήθησαν την παρακολούθηση και στόχευση των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, και οι οποίες διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στην πάλη που διεξήχθη από τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS, ανέφεραν την Τετάρτη οι New York Times.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία για την περιοχή στο πλαίδιο της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας στους Times, αφού η κυβέρνηση του Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία λίγο πριν από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης.

Η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως προδοσία των Κούρδων και "πράσινο φως" για μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος το αρνείται.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία την Τετάρτη. Το πρώιμο μέρος της επίθεσης αφορούσε αεροπορικές επιθέσεις σε τουλάχιστον πέντε πόλεις κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας και μέσα σε λίγες ώρες τα τουρκικά στρατεύματα πραγματοποίησαν χερσαία εισβολή στη Συρία. Μετά την έναρξη της εισβολής, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν την ενέκριναν και ότι ήταν μια "κακή ιδέα".

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Times ότι, καθώς οι Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι σχεδίαζαν την επίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, τους δόθηκε αμερικανικό βίντεο παρακολούθησης και πληροφορίες από αεροσκάφη αναγνώρισης. Τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες για την επιλογή στόχων για αεροπορικές επιθέσεις. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω θέμα.

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχει επίσης στο παρελθόν συνδεθεί με την ανησυχία της Άγκυρας για τους Κούρδους, υπογραμμίζοντας τον περίπλοκο χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

https://twitter.com/kurdistannews24/status/1182564143477317632

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

Με ρουκέτες επιτέθηκαν Κούρδοι μαχητές σε τουρκική στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Αγιάζ. Η περιοχή όπου βρίσκεται η βάση, είναι στη δυτική Συρία κοντά στο Χαλέπι, όπου οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν πριν τη στρατιωτική επέμβαση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν πέντε Τούρκοι τραυματίες.

Η τουρκική εισβολή συνεχίζεται για τρίτη συνεχή μέρα στη Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές