Εκκλησία

"Παγωμένη" η Ορθοδοξία μετά την ελληνική απόφαση για το ουκρανικό - Τα βλέμματα στραμμένα στην Μόσχα

“Στην Μόσχα αδελφές μου, στην Μόσχα..” Η γνωστή φράση από το σπουδαίο έργο του Άντον Τσέχωφ “Τρεις Αδελφές” αποτυπώνει την κατάσταση στην παγκόσμια ορθοδοξία μετά την αναγνώριση της νέας ουκρανικής εκκλησιαστικής δομής των Επιφάνιου-Βαρθολομαίου από την ελληνική εκκλησία. Στην Μόσχα, λοιπόν, στρέφεται το ενδιαφέρον όλων των αδελφών Εκκλησιών , αναφορικά με το ποια θα είναι η αντίδραση στην απόφαση της ελληνικής Ιεραρχίας.

Προ ημερών το Νο2 του ρωσικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων είχε προειδοποιήσει πως όποιος αναγνωρίσει τους σχισματικούς θα απομονωθεί.

Η ενότητα της παγκόσμιας ορθοδοξίας κρέμεται πραγματικά σε μια κλωστή και μοιάζουν αλήθεια αστείες οι αναφορές του Αρχιεπισκόπου χθες κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καλαβρύτων, όπου και αναφέρθηκε-λες και δεν συμβαίνει τίποτα-στην ανάγκη της ενότητας!

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αναλογιστεί πως η αναγνώριση της OCU από την Εκκλησία της Ελλάδας θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω κρίση. Αυτό θα επιδεινώσει την ήδη εύθραυστη κατάσταση. Και η Ελλαδική Εκκλησία θα βρεθεί στην μέση αυτής της κρίσης.

Πλέον αναμένεται η επίσημη απάντηση από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ερωτώμενος κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την λήξη των εργασιών της ελληνικής Ιεραρχίας για το ποιά αντίδραση αναμένει η Εκκλησία μας από την Ρωσική Εκκλησία ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος απάντησε: “Δεν ξέρουμε τι. Ποια αντίδραση λέτε; Δεν γνωρίζουμε τι αντίδραση αλλά αυτήν την στιγμή εμείς δεν σκεφτόμαστε τι αντιδράσεις θα υπάρχουν από τους άλλους. Εμείς κάνουμε το έργο μας. Κάθε Εκκλησία έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει τις αποφάσεις η ίδια μόνη της, γιατί κάθε Εκκλησία είναι Αυτοκέφαλη. Τώρα, το τι θα κάνει κάθε Εκκλησία είναι δικό της θέμα. Εμείς δεν επεμβαίνουμε στις αρμοδιότητες των άλλων Εκκλησιών, όπως δεν μπορούσαμε να επέμβουμε και στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου”

Στο μεταξύ στην Μόσχα όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην επικείμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου η οποία θα διατυπώσει και την επίσημη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας.

"Λοιπόν, η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να υποστηρίξει την πρόταση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να αναγνωρίσει την OCU, παρά τα αιτήματα πολλών ιεραρχών να απέχουν από οποιαδήποτε άμεση απόφαση, θα μελετηθεί με προσοχή. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εκτιμήσει αυτές και τις επιπτώσεις τους για τον Ορθόδοξο κόσμο και για τις διορθόδοξες σχέσεις”, δήλωσε ο π. Νικολάι Μπαλασόφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συνεδριακού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία της νέας συνεδρίασης, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Το θέμα είναι αν θα πραγματοποιηθεί πριν από την επίσημη αναγνώριση που όπως ξαναγράψαμε θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη στις 19 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως κατόπιν θα ακολουθήσει και η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές