Εκκλησία

Ορθόδοξη "Βόμβα": Έχει δικαίωμα η Σερβική Ιεραρχία να μην αναγνωρίσει την νέα ουκρανική εκκλησία;

Ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το Συμβούλιο Επισκόπων ως ανώτατο διοικητικό όργανο και μεμονωμένοι επίσκοποι δηλώνουν τακτικά ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την νέα ουκρανική εκκλησία και ζητούν πανορθόδοξη σύνοδο.

Ωστόσο, ένα από τα βασικά έγγραφα της Σερβικής Εκκλησίας (SOC) επί του οποίου βασίζεται η σημερινή της ζωή - ο Καταστατικός Χάρτης - δεν δίνει στο τοπικό αυτό εκκλησιαστικό όργανο κανένα δικαίωμα να ανακοινώσει την απόφασή του σε θέματα ενδορθόδοξων σχέσεων αυτού του μεγέθους.

Με λίγα λόγια το Καταστατικό της Σερβικής Εκκλησίας δεν εξουσιοδοτεί την Σερβική Ιεραρχία να εξετάσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της νέας ουκρανικής εκκλησίας, υποστηρίζουν αναλυτές. 

"Το Συμβούλιο των Ιερών Επισκόπων (Ιεραρχία) αποτελείται από όλους τους Επισκόπους υπό την προεδρία του Πατριάρχη, και ως ανώτατη ιεραρχική εκπροσώπηση, είναι το εκκλησιαστικό νομοθετικό σώμα σε θέματα θρησκείας, λατρείας, εκκλησιαστικής τάξης και εσωτερικής οργάνωσης της Εκκλησίας, εντός της δικαιοδοσίας τους" λέει το καταστατικό

Αναλυτές τονίζουν πως παρεμβαίνοντας σθεναρά στις υποθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Σερβική Εκκλησία ξεπερνά τις εξουσίες που κατοχυρώνονται στο δικό της καταστατικό. Ωστόσο, παραβιάζοντας τους κανόνες που διέπουν την ανεξαρτησία της διακυβέρνησης μόνο στη δική της δικαιοδοσία, η Σερβική Εκκλησία και οι βασικοί ομιλητές της δεν περιορίζονται.

Πρόσφατα, ο Πατριάρχης της Σερβίας, εκμεταλλευόμενος τον εορτασμό της 800ης επετείου από την κήρυξη της αρχικής αυτοκέφαλης λειτουργίας της Σερβικής Εκκλησίας, άρχισε να μιλάει για τους αρχαίους κανόνες λειτουργίας των ορθόδοξων εκκλησιών.

Επίσης εξέφρασε εκ νέου την στήριξή του στον Μητροπολίτη Ονούφριο.

"Θα συνεχίσω να υποστηρίζω τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο" τόνισε ο κ. Ειρηναίος, μιλώντας στην Εφημερίδα "Πολίτικα" και συμπλήρωσε πως "οι αποφάσεις για το Ουκρανικό βλάπτουν όχι μόνο την Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά απειλούν σοβαρά την ενότητα της οικουμενικής Ορθοδοξίας"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ