Κόσμος

Κωνσταντίνος Φίλης: Κυρίαρχοι οι Ρώσοι στη Συρία

Η Ρωσία καθίσταται κυρίαρχος στη Συρία μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τη συμφωνία στο Σότσι και με τους Αμερικανούς να έχουν χάσει την αξιοπιστία τους μετατρέπονται σε ισχυρό διαμεσολαβητή στην ευρύτερη περιοχή, τονίζει στο liberal.gr o Κωνσταντίνος Φίλης, προσθέτοντας ότι και η Ευρώπη άφησε χώρο να κινηθεί ο Πούτιν χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Ο Ερντογάν επίσης έχει λόγους να δηλώνει ικανοποιημένος αν και δεν κέρδισε όσα επεδίωκε.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων o Ερντογάν ουσιαστικά νομιμοποιείται από την παρέμβαση της Ρωσίας οπυ είναι ο ουσιαστικός νικητής από τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την ημέρα που ξεκίνησε η Τουρκική εισβολή. Μάλιστα αποκτούν ρόλο διπλωματικού διαμεσολαβητή προκειμένου να τα βρούν Ερντογάν και Άσαντ κάτι που θα τους επιτρέψει να κινηθούν ανάλογα και σε άλλες περιπτώσεις στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ όμως» επισημαίνει «είναι πράγματι χαμένες από τις εξελίξεις που οδήγησαν στη χθεσινή συμφωνία του Σότσι. Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Τραμπ έχασαν την καλή μαρτυρία ως υπερδύναμη, στην περιοχή και έδωσαν χώρο στον Πούτιν να κερδίσει νέους συμμάχους που οι ίδιοι έχασαν από την αστάθεια στην αποφασιστικότητά του».

Τέλος για την Ευρώπη σημειώνει ότι «δυστυχώς για την ευρωπαική διπλωματία, άφησε πολύ χώρο στους Ρώσους και ίσως αυτό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για το μέλλον».

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

- Κύριε Φίλη, στο Σότσι, Ερντογάν και Πούτιν συζητούσαν για πάνω από έξι ώρες. Όλα έγιναν τελικά για να κερδίσει ο Ερντογάν;

dΔεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Τα οφέλη του Τούρκου προέδρου δεν είναι τελικά τόσο σημαντικά και όσα περίμενε. Υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειανατολική Συρία, κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία και σε βάθος 32 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους. Από εκεί και πέρα, ο Ερντογάν καταφέρνει να διατηρήσει τον έλεγχο σε μία ζώνη 117 χιλιομέτρων και εγκαταλείπει τα μαξιμαλιστικά του σχέδια για εποπτεία των 442 χιλιομέτρων για τα οποία μιλούσε.

- Είναι χαμένος ή κερδισμένος από τις εξελίξεις;

Noμιμοποιείται ουσιαστικά από την παρέμβαση της Ρωσίας αλλά δεν γίνεται επ΄ουδενί κυρίαρχος στην περιοχή. Κάθε άλλο, το status quo διατηρείται και ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται κάπως και ο Άσαντ ο οποίος καλείται να συνεννοηθεί με τον Ερντογάν για τον έλεγχο των κουρδικών περιοχών. Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν πρέπει να αισθάνεται πανευτυχής από την χθεσινή συμφωνία. Απλά, σχετικά ικανοποιημένος.

- Η συμφωνία κλείνει ως έχει το ζήτημα;

Kοιτάξτε, οι Κούρδοι μαχητές του YPG έχουν 150 ώρες προκειμένου να αποχωρήσουν σε βάθος 32 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι, στην εβδομάδα της επικείμενης παράτασης των εξελίξεων μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ανατροπές και διεκδικήσεις. Την ευθύνη για την αποχώρηση και τον αφοπλισμό τους αναλαμβάνουν ρωσικές και συριακές δυνάμεις, σε όλη την έκταση της ζώνης - πλην μια λωρίδας που βρίσκεται στο κέντρο της. Πρόκειται για την περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιγιάντ και Ρας αλ-Άιν, όπου διεξήχθησαν οι σφοδρότερες μάχες και έχουν περάσει ήδη υπό τον έλεγχο των Τούρκων και των συμμάχων τους. Εκεί, οι Ρώσοι και ο στρατός του Άσαντ θα είναι πρακτικά απόντες και ο Ερντογάν έχει το πράσινο φως να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, εάν το κρίνει αναγκαίο.

- Από την μέχρι τώρα έκβαση του Συριακού, φαίνεται ο Πούτιν να θριαμβεύει…

Η Ρωσία αποδεικνύεται ο συνεπής παράγοντας στην περιοχή. Είναι η δύναμη που εμπιστεύονται πλέον, όλες οι πλευρές και αποδέχονται τις παρεμβάσεις και την διαχειριστική εμπλοκή της. Αναπτύσσουν αποτελεσματική διπλωματία και καταφέρνουν να εξελιχθούν σε καθοριστική ηγεμονική χώρα, έναντι των Αμερικανών που έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Αναβαθμίζοντας σε τέτοιο βαθμό τον ρόλο τους που μπορεί στο μέλλον να τους δούμε να μεσολαβούν και μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να δρέψουν και εκεί τις δάφνες μιας ουσιαστικής διπλωματίας.

- Σε αντίθεση με τον Πούτιν, ο Πρόεδρος Τραμπ, εγκλωβισμένος στις παλινωδίες του, φαίνεται να χάνει την επιρροή του

Κάθε άλλο. Προσωπικά, ο Τραμπ αποδεικνύεται εξαιρετικά συνεπής στο κομματικό του ακροατήριο εντός Αμερικής. Γιατί υποσχέθηκε να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τις εμπόλεμες ζώνες και το έκανε. Οι ΗΠΑ όμως, είναι πράγματι χαμένες από τις εξελίξεις που οδήγησαν στη χθεσινή συμφωνία του Σότσι. Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Τραμπ έχασαν την καλή μαρτυρία ως υπερδύναμη, στην περιοχή και έδωσαν χώρο στον Πούτιν να κερδίσει νέους συμμάχους που οι ίδιοι έχασαν από την αστάθεια στην αποφασιστικότητά τους.

- Οι Αμερικανοί δεν θα εμπλακούν καθόλου από δω και πέρα;

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατιωτικών θέσεων της Τουρκίας μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός στο επόμενο διάστημα, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα παραβίασε τη συμφωνία. Αναπόφευκτη συνέπεια του γεγονότος αυτού θα είναι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας. Τις οποίες μπορεί να επιβάλει το Κογκρέσο και χωρίς την έγκριση του Τραμπ

- Η εφαρμογή της συμφωνίας μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις Άσαντ και Κούρδων;

Δεν αποκλείεται το νέο status quo να δημιουργήσει μία πιο λειτουργική παρουσία των συριακών δυνάμεων στις κουρδικές περιοχές η οποία θα αποβεί ευεργετική για την ασφάλεια των Κούρδων. Αλλά είναι ακόμα νωρίς για να το ξέρουμε.

- Οι Ευρωπαίοι πάντως κ. Φίλη παρέμειναν διακριτικοί παρατηρητές…

Δυστυχώς για την ευρωπαική διπλωματία, άφησε πολύ χώρο στους Ρώσους και ίσως αυτό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για το μέλλον. Θα παρακολουθούμε όμως τις εξελίξεις στις επόμενες μέρες…

liberal.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ