Αρχείο

Στον "άξονα του κακού" η Τουρκία: Ψήφισμα για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων & άλλων εθνοτήτων - Η Γερουσία πιέζει τον Λευκό Οίκο

Νέα “σφαλιάρα” ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία μετά την χθεσινοβραδυνή συμφωνία Ερντογάν-Πούτιν με θέμα την Βόρεια Συρία, αλλά και την γενικότερη στάση της Τουρκίας που στρέφεται κάθε μέρα και πιο πολύ εγγύτερα στην Ρωσία και στην ευρασιατική ένωση, με το επικείμενο ψήφισμα υπέρ της αρμενικής γενοκτονίας. Η αμερικανική Γερουσία πιέζει τον Λευκό Οίκο, τη στιγμή που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δίνει εντολή για άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων των ΗΠΑ, Eliot Engel (D-NY) και ο αντιπρόεδρος στην επιτροπή για τους Αρμενίους Frank Pallone ο νεώτερος (D-NJ),  δήλωσαν ότι αναμένουν την εξέταση του ψηφίσματος “H.Res. 296”, που αφορά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, να λάβει σύντομα χώρα στην αμερικανική Γερουσία.

Σε συνέντευξή του στο NPR, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι εκτός από την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις ενέργειές της στη Βόρεια Συρία, εξετάζεται επίσης νέο νομοσχέδιο που αφορά την αναγνώριση της γενοκτονία των Αρμενίων.

"Γι 'αυτό και θα έχουμε ένα νομοσχέδιο για τις κυρώσεις της Τουρκίας και ένα ακόμη νομοσχέδιο για την Αρμενική Γενοκτονία. Και τα δύο αυτά νομοσχέδια είμαι βέβαιος ότι θα δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά πάλι και εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση της Τουρκίας", δήλωσε ο πρόεδρος Engel.

Σε μια ακρόαση της επιτροπής του Ελσίνκι σήμερα το απόγευμα, ο Frank Pallone ανέφερε επίσης ότι το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι "πολύ πιθανό" να εξεταστεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

"Ξέρω ότι ίσως να μην είναι το κύριο θέμα σήμερα, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει για να μιλήσουμε κάποια στιγμή για την τρομερή τραγωδία που αντιμετώπισαν οι Αρμένιοι πριν από εκατό χρόνια", δήλωσε ο Pallone.

Το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις και την αρμενική γενοκτονία εκτός όλων των άλλων υποστηρίζει και ο ελληνικής καταγωγής Gus Bilirakis.

Το Κογκρέσο εγκαλεί επίσης τον Πρόεδρο Ερντογάν για την χρήση βίας ενάντια στους Κούρδους και τις χριστιανικές μειονότητες στη βόρεια Συρία αυτό το μήνα, ενώ οι Αμερικανοί Γερουσιαστές κατέγραψαν παραλληλισμούς μεταξύ των ενεργειών της νυν τουρκικής κυβέρνησης και των θηριωδιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά των Αρμενίων και άλλων μειονοτικών πληθυσμών το 1915 (πιθανόν και των Ελλήνων Ποντίων).

Ο Albio Sires (D-NJ) δήλωσε: "Οι ενέργειες αυτές αφορούν ιδιαίτερα το ιστορικό προηγούμενο της Τουρκίας με την προσπάθεια εξάλειψης των μειονοτικών ομάδων που αντιλαμβάνονταν οι Οθωμανοί ως απειλή, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της Αρμενικής Γενοκτονίας".

Ο Γερουσιαστής Judy Chu δήλωσε: "Πριν από 100 χρόνια, 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σφαγιάστηκαν στο έδαφος που είναι σήμερα η Τουρκία. Επί δεκαετίες, οι ΗΠΑ αρνούνταν να αναγνωρίσουν επισήμως την πρώτη σύγχρονη γενοκτονία από το φόβο της αποξένωσης της Τουρκίας. Είναι σαφές όμως, ότι έχει παρέλθει ο χρόνος και πρέπει να σταματήσουμε να ανησυχούμε για τα συναισθήματα της Τουρκίας και να περάσουμε στο νομοσχέδιο H.res. 296.

Όχι μόνο θα πρέπει να έχουμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Είναι επίσης καιρός να αναγνωρίσουμε επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων", δήλωσε ο Ted Lieu (D-CA) στο CNN.

"Αυτή η πρόσφατη επίθεση εναντίον ευάλωτων εθνοτικών ομάδων στην Συρία (Κούρδοι) καταδεικνύει την ανάγκη το Κογκρέσο να επιβεβαιώσει κατηγορηματικά τη γενοκτονία των Αρμενίων και να εγκρίνει τα ψηφίσματα που εκκρεμούν στο Σώμα και στη Γερουσία", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής κοινότητας Μπράιαν Αρντόνι.

"Για να αποφευχθούν οι μελλοντικές γενοκτονίες, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει να εξάγει την άρνησή της για την αναγνώριση της γενοκτονίας, προσπαθώντας  να μειώσει τον ρόλο της Αμερικής και βοηθώντας στη διάσωση των επιζώντων", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ελπίζουμε ως ελληνισμός μόνο, όλες αυτές οι προσπάθειες να συμπεριλάβουν κάποια στιγμή και την γενοκτονία των Ποντίων, κατά την οποία 500.000 Έλληνες σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς δολοφόνους, οι οποίοι δεν λογοδότησαν ποτέ και σε κανέναν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...