Κόσμος

Κυκεώνας εξελίξεων στη Συρία: Έρχεται στρατιωτική συνεργασία Γαλλίας-Ρωσίας - Μεταφέρει στρατεύματα το Παρίσι

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Συζητείται η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας καθώς η Πρέσβης της Γαλλίας στη Ρωσία, Sylvie Bermann, εκφράζει την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορέσει να πείσει τον Τούρκο ομόλογό του να διακόψειτις εχθροπραξίες στη βορειοανατολική Συρία.

Ο κ. Emmanuel Dupuy, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προοπτικών και Ασφάλειας στην Ευρώπη (IPSE), εξηγεί στο Sputnik πώς μια στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Παρισιού και Μόσχας μπορεί να δημιουργηθεί υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων στη Βόρεια Συρία.

"Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την τουρκική επιχείρηση, η οποία αμφισβητεί τον αγώνα κατά του Daesh, ωστόσο ο γαλλικός στρατός δεν είναι εκεί για να πολεμήσει την Τουρκία, αλλά για να εξαλείψει τα τελευταία κέντρα αντίστασης του Daesh. Είμαι βέβαιος ότι η Γαλλία θα μεταφέρει τα στρατεύματά της στη Συρία. Φοβάμαι ότι λόγω της έλλειψης αμερικανικής υποστήριξης (δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από τη Συρία), η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες με μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, και ιδιαίτερα η Γερμανία, θα αναγκαστούν να μεταφέρουν τα στρατεύματά τους.

Φανταστείτε αυτό: Ένα ελικόπτερο του συνασπισμού με γαλλικές ειδικές δυνάμεις πιάνεται στη γραμμή πυρός των τουρκικών στρατευμάτων στο Κόμπανι και οι Γάλλοι αναγκάζονται να πολεμήσουν. Εάν συμβεί αυτό, τότε οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ θα καταλήξουν να στραφούν η μία απέναντι στην άλλη στο πεδίο" ανέφερε ο πρόεδρος του IPSE.

Εάν δεν υπάρξει ενεργή προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο για να σταματήσει η προώθηση της Τουρκίας, οι Γάλλοι μπορεί να καταλήξουν ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες φατρίες. Η Γαλλία θα πρέπει να παρακολουθήσει την πορεία των γεγονότων, να παρακολουθήσει ήσυχα τους Κούρδους να σκοτώνονται και να επιτρέψει στην Τουρκία να μετατραπεί σε κατοχική δύναμη. Αυτό δεν είναι μια επιθυμητή επιλογή, αλλά μια αναγκαστική", συνέχισε.

Για την αυξανόμενη επικοινωνία Παρισίου-Μόσχας, ο πρόεδρο του IPSE δήλωσε πως το βλέπει ως μία θετική εξέλιξη, καθώς πρόκειται να φέρει νέα δεδομένα στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο Emmanuel Dupuy εξήγησε τη ξαφνική στροφή της Γαλλίας στη Ρωσία αναφέροντας πως, "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι εκείνοι που μας υποστήριξαν στον αγώνα κατά του Daesh δεν μας ζητούν βοήθεια. Ξέρουν ότι δεν μπορούμε να τους υπερασπιστούμε. Ζητούν βοήθεια από τον Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο θεωρούσαμε αρχικά πηγή αποσταθεροποίησης της χώρας.

Είμαστε παγιδευμένοι από ένα παράδοξο, το οποίο αντανακλά την ουσία της αδράνειας μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να συσχετιστούμε με εκείνον που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν πρόκειται για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε για τη Γερμανία, ούτε για εμάς, τους Γάλλους, αλλά για τη Ρωσία", είπε, τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε πως είναι πρόθυμος να δράσει και χωρίς το "πράσινο φως" της Μόσχας.

Ο πρόεδρος του διεθνούς ινστιτούτου καρφώνει τις ΗΠΑ, καταγγέλοντας την προδοσία των Κούρδων και τη μονεμερή πολιτική των ΗΠΑ.

"Η Γαλλία έπαιζε πάντοτε ένα διπλό παιχνίδι στη Συρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική της είναι τώρα σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική πραγματικότητα. Η κατάσταση αλλάζει για δύο λόγους. Πρώτον, οι ΗΠΑ δεν μας υποστηρίζουν πια. Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να φροντίσουν μόνο τον εαυτό τους. Εάν κάποιος παίζει ένα διπλό παιχνίδι, τότε αυτός δεν είναι η Γαλλία, ούτε η Τουρκία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν ένα διπλό παιχνίδι, με βάση την αρχή ότι όλοι έχουμε εισέλθει στον διεθνή συνασπισμό. Από διπλωματικής πλευράς, είμαστε έτοιμοι να καταστήσουμε σαφές ότι, εκτός από την παρέμβαση που εγκρίθηκε από το Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών, εκτός από την παρέμβαση που ενέκρινε η Ρωσία, υπήρξε διεθνής συνασπισμός. Απορρίφθηκε όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι βασίστηκε στο τουρκικό σχέδιο. Από αυτή τη σκοπιά, έχουμε πέσει σε μια παγίδα που έστησαν οι σύμμαχοί μας", είπε, προμηνύοντας μια διεθνή ψυχρότητα απέναντι στην εγωιστική πολιτική του Τραμπ.

"Οι Κούρδοι αφέθηκαν στη μοίρα τους από την αρχή των τουρκικών επιχειρήσεων, τον Αύγουστο του 2016. Το γεγονός ότι οι γαλλικές δυνάμεις διατηρούσαν την παρουσία τους στο Κουρδιστάν δεν σημαίνει ότι θα τους υπερασπιζόντουσαν και θα εξασφάλιζαν «επίσημα» την ανεξαρτησία της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας (Rojava syrien). Νομίζω ότι, φυσικά, δεν ήταν προς το συμφέρον της Τουρκίας ούτε προς το συμφέρον του καθεστώτος Μπασάρ αλ-Άσαντ. Παρακολούθησε με ανησυχία, καθώς οι διαμαρτυρίες για την ανάπτυξη της κουρδικής αυτονομίας αυξήθηκαν. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι θέσαμε δύο στόχους για τις κουρδικές δυνάμεις (FDS και YPG) και το κόμμα της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD): τον αντιτρομοκρατικό αγώνας κατά του Daesh και την φύλαξη χιλιάδων αλλοδαπών μαχητών και των οικογενειών τους που συλλαμβάνονται και εξακολουθούν να φυλάσσονται από τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας. (Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, περίπου 74.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στο στρατόπεδο al-Hol, παρά το γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί για μέγιστο αριθμό 5.000).

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πώς 800 τζιχαντιστές και οι συγγενείς τους κατάφεραν πρόσφατα να ξεφύγουν από το στρατόπεδο Aïn Issa.

Το αποτέλεσμα είναι προφανές και αυτό προκαλεί σοβαρές ανησυχίες: τρεις γυναίκες από τη Γαλλία, οι οποίες έφυγαν από το στρατόπεδο των γυναικών και ήταν κοντά σε τζιχαντιστές, έχουν ήδη επιστρέψει στο Daesh. Αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους του Παρισιού ότι οι τζιχαντιστές θα αρχίσουν να διασκορπίζονται.

Στερώντας από τους Κούρδους τη στήριξή μας, στους οποίους «έχουμε δώσει εντολή» να παρακολουθήσουν περίπου 3.000 μαχητές από 54 χώρες που κρατούνται από τη Συρία και το Ιράκ, πρέπει να λογοδοτήσουμε για την ελευθερία αυτών που μας εκτέλεσαν (τζιχαντιστές)", κατέληξε.

Η Γαλλία προσεγγίζει όλο και περισσότερο τη Μόσχα, καθώς οι ΗΠΑ καθιερώνονται ως αναξιόπιστος σύμμαχος για τις υπόλοιπες χώρες μετά την προδοσία των Κούρδων. Μια πιθανή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ρωσία θα αποτελέσει την αρχή ενός κυκεώνα εξελίξεων για το ΝΑΤΟ, καθώς και ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...