Κόσμος

Από που κρατάει η σκούφια των σημερινών Τούρκων; Τεστ DNA προκαλεί “πυρετό” για την....ελληνικότητά τους!

Δοκιμές με βάση το DNA κλονίζουν τις πεποιθήσεις των Τούρκων αναφορικά με την "τουρκικότητά" τους, καθώς διαπιστώνουν ότι, αντί να είναι άμεσοι απόγονοι Σελτζούκων και Οθωμανών που βρέθηκαν στην Ανατολία από την Κεντρική Ασία πριν από μια χιλιετία, είναι αντίθετα μέρος του καλειδοσκοπίου των λαών οι οποίοι έχουν ζήσει στην σημερινή σύγχρονη Τουρκία και έχουν μεταναστεύσει εκεί.

Η ταυτότητα αποτελεί σημαντικό θέμα στην Τουρκία από τότε που η δημοκρατία ιδρύθηκε το 1923 από τις στάχτες της πολυεθνικής, πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς οι νέοι εθνικιστές εξουσιαστές επιχείρησαν να σφραγίσουν μια ενιαία τουρκική ταυτότητα στη χώρα. Μέχρι το 2008, η αμφισβήτηση της “τουρκικότητας” τιμωρείτο έως και με δύο χρόνια φυλάκισης. Ο νόμος έχει τώρα αλλάξει για να αντικαταστήσει τη λέξη Τουρκικότητα με το «τουρκικό έθνος».

Η ιστορία έχει καταγράψει ζητήματα όπως αυτά που συνέβησαν με τους επιζώντες της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 και την παρουσία χιλιάδων Ελλήνων και Εβραίων αλλά και εκατομμυρίων Κούρδων πολιτών της νέας δημοκρατίας που υποβλήθηκαν συχνά σε σκληρές προσπάθειες αφομοίωσης των μειονοτήτων ή άσκησης πίεσης σε αυτές να εγκαταλείψουν την χώρα συνολικά.

Τα οικιακά τεστ με βάση το DNA απαγορεύονται στην Τουρκία, αλλά πολλοί Τούρκοι στο εξωτερικό τα έχουν χρησιμοποιήσει. Στέλνουν ένα μικρό δείγμα σε ένα εργαστήριο και λαμβάνουν αναφορά για τις εθνοτικές τους ρίζες και μερικές φορές ταιριάζουν με απομακρυσμένους συγγενείς σε όλο τον κόσμο που έχουν επίσης κάνει το τεστ.

Η Gül Çelik, σχεδιάστρια στο επάγγελμα, δήλωσε ότι είχε πάρει το τεστ πριν από 10 χρόνια, αλλά η εταιρεία που χρησιμοποίησε ενημερωνόταν συνεχώς σχετικά με τους γενετικούς δεσμούς καθώς περισσότεροι άνθρωποι είχαν δοκιμάσει. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι είχε προπάτορες από την Μογγολία, την Ιταλία, Εβραίους, αλλά και από την Ελλάδα και την Αρμενία.

Είπε ακόμη ότι η οικογένειά της, από τη βορειοανατολική επαρχία Bayburt, αρνήθηκε να πιστέψει ότι είχαν αρμενικούς, ιταλικούς και ελληνικούς δεσμούς. "Είπα ότι η δοκιμασία ήταν επιστημονική, αλλά δεν ήθελαν να το ακούσουν", είπε.

Ωστόσο, πριν από τη γενοκτονία, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από την πείνα σε αναγκαστικές πορείες στην έρημο της Συρίας, υπήρχε ένας σχετικά μεγάλος αρμενικός πληθυσμός γύρω από την Bayburt, στην τότε οθωμανική επαρχία Erzurum.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, καθώς οι μαζικές δολοφονίες και απελάσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη πολλές νεαρές γυναίκες από την Αρμενία μεταφέρθηκαν από Τούρκους και Κούρδους ή παραδόθηκαν από τις οικογένειές τους για να τους σώσουν τη ζωή και κατόπιν άλλαξαν τη θρησκεία τους και έκρυψαν τις ρίζες τους.

"Πριν από αυτό το τεστ, πιστεύαμε ότι το Bayburt είχε μόνο Τούρκους. Αλλά οι άνθρωποι παντρεύονται, αλλάζουν τις θρησκείες εθελοντικά, ή με τη βία, αναμειγνύονται. Ίσως η γιαγιά μου ήξερε γι 'αυτό, αλλά δεν ήθελε να το πει για κοινωνική πίεση ", δήλωσε η Τσελίκ.

Η αντίδραση της οικογένειας της είναι παρόμοια με πολλούς. Ένα βιβλίο της Fethiye Çetin, δικηγόρου, το 2012, μιλάει για το πώς ανακάλυψε την κρυμμένη ταυτότητα της γιαγιάς της και πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση για τον εξισλαμισμό των μη μουσουλμάνων. Ένα άλλο βιβλίο με τίτλο "Τα εγγόνια", το οποίο έγραψε η Çetin με την ακαδημαϊκό Ayşe Gül Altınay, παρέχει μια συλλογή από οικείες, μπερδεμένες μαρτυρίες από τα εγγόνια και τα δισέγγονα των γνωστών ως ξεχασμένων Αρμενίων.

Όμως, αντίθετα με τους συγγενείς της, η Τσελίκ χαιρέτισε τα αποτελέσματα του DNA της. «Σε ξένες χώρες είδα ότι οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Τουρκία πολιτισμικά δεν είναι πολύ διαφορετικοί από τους Τούρκους. Στην πραγματικότητα είναι παρόμοιοι. Ως εκ τούτου, ήμουν ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα του DNA μου, καθώς δεν κάνω διακρίσεις, "είπε.

Η Τσελίκ ήρθε επίσης σε επαφή με ένα από τα μακρινά ξαδέλφια της στην Ιταλία χάρη στο τεστ. δοκιμασία.

"Είπε την ιστορία των Ιταλών προγόνων μας από το 1600. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 100 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα οθωμανικά εδάφη ως σκλάβοι και έτσι ένας από αυτούς τους 100 ανθρώπους ήταν ο πρόγονος μας ", ανέφερε.

Η Τσελίκ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του συζύγου της ήταν εξίσου εκπληκτικά. "Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι ο σύζυγός μου είναι Εβραίος και από την οικογένεια Cohen. Ποτέ δεν είχε ακούσει κάτι τέτοιο από την οικογένειά του πριν. Δεν έχει Εβραίους συγγενείς. Ανατράφηκε ως μουσουλμάνος », είπε..

Μια γυναίκα που εργάζεται ως καθηγήτρια Μαθηματικών στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι η οικογένειά της ήταν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας. Η γυναίκα, η οποία αρνήθηκε να ονομαστεί, δήλωσε ότι το τεστ DNA της έδειξε έναν μακρινό ξάδελφο στο Εκουαδόρ. "Έλεγξα αργότερα και έμαθα ότι ο πατέρας του ήταν από τη Μόσχα. Ήξερα ότι η ξαδέρφη του πατέρα μου είχε μεταναστεύσει στη Μόσχα. Εκεί παντρεύτηκε με Ρώσο και με τα παιδιά τους αργότερα μετακόμισε στον Εκουαδόρ », είπε.

Η μαθηματικός είπε ότι το τεστ που έκανε αποκάλυψε ότι η καταγωγή της ήταν 20% ελληνική και 20% αρμενική. «Είμαστε κοινωνία, απόγονοι μιας μεγάλης αυτοκρατορίας», είπε.

Σύμφωνα με μια αναφορά στην εφημερίδα Annals of Human Genetics το 2012, η ​​πατρική προέλευση των κατοίκων στην Τουρκία ήταν 38% ευρωπαϊκή, 35% από την Μέση Ανατολή, 18% Νότιας Ασίας και 9% από την Κεντρική Ασία. Ωστόσο, οι εξετάσεις DNA προκαλούν μερικές φορές ακόμη πιο εκπληκτικά αποτελέσματα.

Η Aslı Muzde έκανε το τεστ σε μια προσπάθεια να μάθει αν ήταν γενετικά προδιαθετημένη να πάρει ασθενήσει με καρκίνο.

"Αλλά για την εθνότητα, έμαθα ότι ήμουν 73% της Κεντρικής Ασίας. Αλλά οι άλλες διανομές με εξέπληξαν. Επειδή έμαθα ότι έχω ιταλικό και ελληνικό αίμα, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο έμαθε ότι έχω μεταξύ 1 και 2 % ιθαγενές αίμα της Αμερικής », είπε.

Η οικογένεια της Muzde αντέδρασε επίσης αρνητικά στα αποτελέσματα των δοκιμών, αλλά η μητέρα της έδειξε κάποιο ενδιαφέρον αφού έμαθε ότι η δοκιμασία ακολούθησε τη μητρική γραμμή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ