Κόσμος

Στόχος η εξόντωση των Κούρδων - Άγκυρα: «Θα καθαρίσουμε τα σύνορα» - Πολεμικό ανακοινωθέν του SDF & οργή στις ΗΠΑ με την απόφαση Τραμπ


Eτοιμάζονται να σφάξουν τους Koύρδους οι Τούρκοι, ή βασικά αυτός είναι ο στόχος τους, καθώς μιλάμε για σκληροτράχηλους μαχητές και δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα αμαχητί.

Tαυτόχρονα ξεκίνησαν οι αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ με την απόφαση Τραμπ από δημοσιογράφους, λομπίστες και στρατηγούς

H ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.

Χθες Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα στην στρατιωτική επιχείρηση που προγραμματίζει εδώ και καιρό για να δημιουργήσει μια, όπως την ονομάζει, «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα αναμειχθούν στην επιχείρηση αυτή.

«Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (…) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου . «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ SDF

Την ίδια στιγμή επικρατεί οργή στου Κούρδους, ενώ ηΓενική Διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) εξέδωσε πολεμικό ανακοινωθέν μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία.

Καλεί όλους τους λαούς της βόρειας Συρίας να σταθούν στο πλευρό των SDF και να πολεμήσουν για τη γη τους.

Η ανακοίνωση:

«Παρά όλες τις προσπάθειές μας να αποφύγουμε τη σύγκρουση, τη δέσμευσή μας στη συμφωνία του «μηχανισμού ασφαλείας» και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για το σκοπό μας, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έφεραν εις πέρας τις ευθύνες τους και αποχώρησαν από τις συνοριακές περιοχές με την Τουρκία. Η απρόκλητη επίθεση της Τουρκίας στις περιοχές μας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μάχη μας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και τη σταθερότητα και την ειρήνη που δημιουργήσαμε στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη γη μας με κάθε κόστος. Καλούμε τους Κούρδους, Άραβες Ασσυρίους και Συριακούς να ενισχύσουν την ενότητα τους και να σταθούν δίπλα στις SDF στην υπεράσπιση της γης τους. Γενική Διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), 7 Οκτωβρίου 2019».

ΓΙΑΤΙ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ Ο ΤΡΑΜΠ

Αλλά τα σχέδια υλοποίησης της ζώνης ασφαλείας δεν προχώρησαν στο μεταξύ κι ο Ερντογάν, που αναμένεται να επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα τον Λευκό Οίκο, εμφανίζεται οργισμένος για το λόγο αυτό κι ετοιμάζεται να στείλει τις δυνάμεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία με στόχο να διεκδικήσει περιοχές από τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG και να δημιουργήσει τη ζώνη αυτή που θα χωρίζει τα τουρκικά εδάφη από εκείνα των Κούρδων της Συρίας. Πέρα από την εκδίωξη των Κούρδων ο Ερντογάν λέει ότι με τη ζώνη αυτή θα μπορέσουν να επαναπατριστούν περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Για τις ΗΠΑ οι Κούρδοι μαχητές υποτίθεται ότι είναι ζωτικής σημασίας στην εκστρατεία τους κατά του ISIS, ενώ για την Άγκυρα είναι θανάσιμος εχθρός λόγω των σχέσεών τους με το αυτονομιστικό κίνημα του PKK, που δρα στην Τουρκία για πάνω από τρεις δεκαετίες. Ο Τραμπ, ωστόσο, διαμαρτύρεται το τελευταίο διάστημα για την προοπτική να κρατούν οι ΗΠΑ μακροπρόθεσμα συλληφθέντες μαχητές του ISIS απειλώντας μάλιστα ότι θα τους αφήσει ελεύθερους να επιστρέψουν σε χώρες προέλευσής τους, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πιέσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες προέρχονταν πολλοί συλληφθέντες μαχητές του ISIS, να τους δεχθούν πίσω, αλλά δεν τους ήθελαν κι αρνήθηκαν. Οι ΗΠΑ δεν θα τους κρατήσουν ενδεχομένως για πολλά χρόνια και με μεγάλο κόστος για τους Αμερικανούς φορολογούμενους», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Παραμένει άγνωστο τη φύλαξη πόσων εκ των τζιχαντιστών αυτών θα αναλάβει η Τουρκία. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Τουρκία θα είναι πλέον υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια». Προς το παρόν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν σχολίασε τις εξελίξεις.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία «πλήρη νίκη», κάτι που επεσήμανε πολλάκις στη διάρκεια προεκλογικών του εμφανίσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου έτους. Την ίδια ώρα επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν θα φέρουν ευθύνη για κρατούμενους του ISIS. «Κάναμε τεράστια χάρη στην Ευρώπη – οι περισσότεροι προέρχονταν από εκεί, είπε ο Τραμπ τον περασμένο μήνα στον Λευκό Οίκο. «… Δεν πρόκειται να πληρώσουν οι ΗΠΑ για το κόστος χιλιάδων επί χιλιάδων κρατουμένων μαχητών του ISIS στο Γκουαντάναμο ή όπου αλλού. Δεν πρόκειται να το πράξουμε».
https://twitter.com/eha_medya/status/1181119151634616321?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/eha_medya/status/1181115210729447424?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Kyruer/status/1181103366849650688?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/yeniakit/status/1181115565643124736?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...