Κόσμος

«Πράσινο φως» των ΗΠΑ στην Τουρκία για εισβολή στη Β. Συρία: Η Ουάσινγκτον εγκαταλείπει τους Κούρδους!

Tην άδεια να εισβάλει στη βόρεια Συρία έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Σήμερα (χθες) ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα με την προγραμματισμένη επιχείρηση της στη Βόρεια Συρία», αναφέρει ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον).

«Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, και οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας νικήσει στο έδαφος «Χαλιφάτο» του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στην περιοχή. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πιέσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη, από τα οποία ήρθαν πολλοί αιχμαλωτισμένοι μαχητές του ISIS, για να τους πάρουν πίσω, αλλά δεν τους ήθελαν και αρνήθηκαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τους κρατήσουν για κάτι που θα μπορούσε να είναι για πολλά χρόνια και μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία θα είναι πλέον υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ISIS στην περιοχή που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα των Χαλιφάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνεται ακόμα.

Τι συζήτησαν Τραμπ - Ερντογάν
Νωρίτερα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικά τη σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη» στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στη βόρεια Συρία και συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο Ερντογάν εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του τη δυσαρέσκειά του για τη στρατιωτική γραφειοκρατία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν όσα απαιτούνται με βάση τη συμφωνία των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, κατόπιν πρόσκλησης του Τραμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σημείωσε ότι η ασφαλής ζώνη είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή από την τρομοκρατική οργάνωση PKK-YPG (σ.σ. η κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία την οποία η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK) και για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.

Η Τουρκία, είπε ο Ερντογάν, είναι αποφασισμένη να πολεμήσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει την επανεμφάνισή του στην περιοχή.

Η Τουρκία μετακίνησε στρατιώτες και άρματα στα σύνορα    

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία άρχισε να μετακινεί στρατιώτες και εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά σύνορά της με τη Συρία, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι επίκειται μια στρατιωτική επέμβαση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Το τουρκικό πρακτορείο DHA ανέφερε ότι μεταφέρονται άρματα και θωρακισμένα οχήματα στην περιοχή του Ακτσάκαλε, στα νοτιοανατολικά σύνορα. Ο τελικός προορισμός τους είναι η πόλη Τελ Αμπιάντ, εντός του συριακού εδάφους.

Εννέα φορτηγά μεταφοράς οχημάτων και ένα λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες έφτασαν στο Ακτσάκαλε τη νύχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Οι μονάδες αυτές μετακινήθηκαν από τη Σανλιούρφα, όπου τον περασμένο Μάρτιο ο τουρκικός στρατός άνοιξε ένα κέντρο διοίκησης.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η χερσαία και αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη μπορεί να συμβεί "ακόμη και σήμερα ή αύριο". Υποστήριξε επίσης ότι η Άγκυρα "αναγκάστηκε" να αναλάβει στρατιωτική δράση για τη δική της ασφάλεια και ώστε οι Σύροι που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατόν.

Οι Κούρδοι της Συρίας απαντούν: Δεν εγκαταλείπουμε τη γη μας   

Την Κυριακή χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν κατά των απειλών Τουρκίας για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.

"Κάτω ο Ερντογάν" και "Κάτω η κατοχή", φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, κοντά στην κοινότητα Ρας αλ Αΐν.

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη βάση που διατηρεί στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. "Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας και θα μείνουμε εδώ, αλλά δεν θέλουμε τον πόλεμο", είπε ο 52χρονος Άχμεντ Μοχάμεντ Σάλεμ.

Οι κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στον βορρά της Συρίας προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά– οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...